NHL Entry Draft: Montreal Canadiens kiezen Juraj Slafkovsky als first overall

Het hoge woord is eruit! Afgelopen nacht stond in Montreal de 2022 NHL Entry Draft eindelijk op het programma. Voor het aanwezige thuispubliek in Montreal koos Canadiens General Manager Kent Hughes toch enigszins tegen de verwachtingen van de fans in voor Juraj Slafkovsky. Slowakije werd helemaal beloond, daar ook de second overall een landgenoot werd. De fans van de Canadiens konden echter een uur na Slafkovsky, toch luid in juichen uitbarsten.

Juraj Slafkovsky is de eerste Slowaakse ijshockeyer die als first overall in de NHL Entry Draft wordt opgepikt. De Slowaak maakte al naam en faam tijdens het voorbije WJC, maar nog meer op de Olympische Spelen in Beijing. De toen zeventienjarige winger werd met zeven goals topscorer van het toernooi. Bovendien won hij met Team Slowakije de bronzen medaille, door Zweden met 0-4 te verslaan. Met zijn eerste overall verkiezing, gaat hij in de geschiedenisboeken Marian Gaborik voorbij. De voormalig winger werd in de Draft van 2000 als derde overall door Minnesota Wild opgepikt. Hij werd hiermee niet alleen de hoogst gedrafte Slowaak ooit, maar werd bovendien ook de allereerste pick van de Wild. Leuk detail: Slafkovsky’s boezemvriend en landgenoot Filip Mesar werd eveneens door de Canadiens in deze eerste ronde gedraft.

Een groot gedeelte van het aanwezige publiek was over deze pick toch enigszins sprakeloos. Lang werd ervan uit gegaan, dat de Habs Canadees Shane Wright als “logische” naam zouden draften. Zelfs voor de gewonnen NHL Draft Lottery kon het niet missen dat men in Wright het nieuwe gezicht van de franchise zou vinden. Niets bleek minder waar.
SportAmerika stak in de preview op het WJC in zowel de podcast, als op de site de loftrompet over het Slowaakse ijshockey. De muziek werd afgelopen nacht in de Draft beantwoordt. New Jersey Devils selecteerde als tweede overall andermaal een Slowaak. Blue-liner Simon Nemec strijkt in New Jersey neer. Met reeds twee first overall centres op het roster in New Jersey geen onlogische pick.

Logan Cooley maakte het podium compleet door als derde overall bij Arizona Coyotes te belanden. Uiteindelijk werd Shane Wright als vierde opgepikt door Seattle Kraken en vriend van de podcastshow Cutter Gauthier werd nummer vijf. De Amerikaan strijkt in Philadelphia neer.

PICKSCARROUSEL MET CHICAGO ALS MIDDELPUNT

Vlak voor aanvang van de Entry Draft, kwam er na een aantal dagen van fikse geruchten dan toch witte rook uit de schoorsteen van het United Center. In ruil voor een aantal Draftpicks — waaronder de zevende overall in de 2022 Draft — verkast de forward van Chicago naar Canada, om de clubkleuren van Ottawa Senators te gaan verdedigen. Afgelopen seizoen was de 24-jarige winger één van de schamele smaakmakers in Windy City. Met 41 goals werd Brincy met afstand topschutter bij de Hawks. Naast de zevende overallKevin Korchinski — heeft Chicago ook de beschikking over een 2022 second round pick (39e overall) en een 2024 third-round pick. Grappig detail: deBrincat werd in 2016 als 39e overall door de Hawks gedraft.

Een kleine drie uur later was Chicago wederom onderwerp van gesprek. Oogappel en 2019 third overall pick Kirby Dach werd betrokken in een three way trade. Montreal Canadiens stuurde Alexander Romanov en haar 2022 fourth-round pick naar New York Islanders voor de first-round pick van de Isles. Diezelfde pick werd samen met de 2022 third-round pick echter richting Chicago geschoven in ruil voor de 21-jarige centre. Dit tot luid gejuich bij het aanwezige publiek in het Bell Centre, daar de keuze voor Slafkovsky nu duidelijk werd.
Chicago koos uiteindelijk voor winger en USNTDP smaakmaker Frank Nazar.

De koek voor Kyle Davidson was echter nog niet op. In ruil voor een 2022 second-round pick, strijkt goalie Petr Mrazek samen met de 2022 first-round pick — Sam Rinzel — vanuit Toronto neer in Chicago. De intenties van de Hawks zijn duidelijk. The Great Reset.

Naast de Blackhawks schoven onder meer San Jose Sharks en Arizona Coyotes onderling met picks. De franchise uit Phoenix deed niet alleen met de Sharks zaken, maar betrokken ook Edmonton Oilers in de pickscarrousel.

UP NEXT

Vandaag gaat de Draft verder met de tweede ronde. Ook in deze ronde bijt Montreal Canadiens het spits af en zitten er nog altijd een aantal ruwe diamanten in de prospectpool. Aankomende maandag lees je alles uitgebreid terug in onze NHL update.

Photo: Bruce Bennett

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen