NHL Entry Draft 32 in 32 | #8 Kevin Korchinski

We zijn er bijna! Over exact een week staat in Montreal de 2022 NHL Entry Draft op het punt van beginnen. De afgelopen weken werd je al verwend met dagelijkse Reports van Europese en Noord-Amerikaanse pareltjes. Na een aantal forwards is het vandaag weer de beurt aan een blue-liner: Kevin Korchinski.

2021 – 2022 TEAM: Seattle Thunderbirds (WHL)
GEBOORTEPLAATS: Saskatoon, Canada
GEBOORTEDATUM: 21 juni 2004
LENGTE/GEWICHT: 188cm / 84kg
SCHIET: Links
POSITIE: Defense
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Kevin Korchinski is wat je noemt under the radar. De blue-liner werd voor het eerst in de scoutingsrapporten genoteerd tijdens het Brick Invitational van ’13 – ‘14. Saskatoon Generals U15 AA werd een logisch vervolg voor de homegrown. Na twee redelijke seizoenen werd 2018 – 2019 zijn definitieve breakout in de Juniors. Met 47 punten (tien goals, 37 assists) in 31 wedstrijden trok de Canadees de aandacht van teams uit de Western Hockey League.

Als tiende overall in de 2019 WHL Bantam Draft, belandde de blue-liner bij Seattle Thunderbirds. Mede door de uitbraak van COVID-19 werd het seizoen 2020 – 2021 pas zijn eerste echte seizoen in de WHL. Het voorbije jaar was hij in de WHL en fuego. Met 65 punten (vier goals, 61 assists) in 67 wedstrijden eindigde hij niet alleen als rookie met de meeste assists, maar stootte hij met Seattle door tot de WHL Championship Final. Over zes wedstrijden bleek Edmonton Oil Kings echter met 4-2 te sterk.

TITA TOVENAAR

Korchinski is een dynamische blue-liner die in de aanvallende zone gevaarlijk wordt mede door een uitzonderlijke beweeglijkheid. Zijn snelheid en acceleratie zijn ongeëvenaard zowel voor- als achteruit. Voor zijn lengte heeft de Canadees een erg korte draaicirkel en kan hij ruimte creëeren voor een schot of een pass. Als spelmaker bepaalt hij het tempo en kan hij met zijn stick handling zelfs op snelheid het spel bepalen. Eenmaal in de aanvallende zone bouwt hij rustig de aanval met een bovengemiddeld inzicht.

Waar zijn pass uitstekend is, kan zijn schot nog wat werk gebruiken. Aan kracht ontbreekt het niet bij de blue-liner, maar is het vooral de richting die te wensen over laat. Mede hierdoor zoekt hij veelvuldig van dichtbij naar een oplossing en speelt hij zich geregeld vast in de zone.

TUSSEN DE REGELS DOOR UITSTEKENDE VERDEDIGER

Menig scout heeft nog twijfels bij de Korchinski. Na een aantal kwakkelende jaren door de uitbraak van COVID-19, was afgelopen seizoen zijn echte vuurdoop in de WHL. Wellicht dat men hierdoor voorzichtig is bij een prognose voor de Canadees. Bij SportAmerika zijn we een stuk enthousiaster.

Het overgrote deel van het seizoen ’21 – ‘22 was de blue-liner de beste man aan het ijs en in puckbezit één van de beste in de League. Defensief heeft de achttienjarige Korchinski met zijn snelheid en fysiek het voordeel dat hij forwards naar de boarding dwingt. Bovendien is zijn poke check van grote klasse en zet hij in de turnover geregeld ploeggenoten in een 2 v 1 situatie in de aanvallende zone.

VERWACHTING

Korchinski heeft de aanvallende kwaliteiten om in de NHL als een quarterback van de powerplay te fungeren en als een two-way defender ook in de zone op te duiken. Toch zal de Canadees aan zijn fysiek, maar ook zeker aan zijn schot moeten werken. De upside van de blue-liner is hoog. Zowel qua fysiek, inzicht en techniek kan Korchinski uitgroeien tot een first-liner.

Als achtste overall zou de Canadees in Motown terecht komen. Detroit Red Wings zal als een warm bad aanvoelen voor de blue-liner. Met Nicklas Lidstrom als voormalig left defender de ideale leermeester om een carrière in de NHL te bewerkstelligen. De tandem Kevin Korchinski – Moritz Seider? O my..

Photo: Brian Liesse / Seattle Thunderbirds

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen