NHL Entry Draft 32 in 32 | #9 Brad Lambert

Het seizoen ligt achter ons. Met gisteren Matthew Savoie op een tiende overall prognose, zijn we bij SportAmerika toegekomen aan de top tien Draft picks voor de komende Entry Draft. Over exact acht dagen staat in Montreal de editie van 2022 op het programma. Vandaag een achternaam die alom bekend is in de NHL én ook nog eens familie is van de prospect van vandaag: Brad Lambert.

2021 – 2022 TEAM: Pelicans (Liiga, Finland)
GEBOORTEPLAATS: Lahti, Finland
GEBOORTEDATUM: 19 december 2003
LENGTE/GEWICHT: 183cm / 83kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Centre / Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

We hebben het uiteraard over Lane Lambert. De nieuwbakken coach van New York Islanders is de oom van de top prospect van 2022. Geboren in het Finse Lahti als zoon van Canadees Ross Lambert — voormalig prof in onder meer de AHL — en een Finse moeder groeide de forward op met een flinke paplepel ijshockey.

Ondanks een jaartje Canada in het seizoen 2015 – 2016, genoot de veelzijdige forward zijn jeugd en opleiding in Finland. Vanaf de U16 maakt de prospect met zowel een Canadese, als Finse nationaliteit deel uit van de academy van Pelicans. Na kleine uitstappen naar respectievelijk HIFK en JYP, maakte Lambert halverwege het afgelopen seizoen weer de overstap naar Pelicans.

De Fin maakte reeds diverse internationale toernooien mee met Suomi. Meest in het oog springende toernooi is zonder twijfel het WJC van 2021. In de “bubble” van Edmonton won de forward (1G, 3A) als één van de jongste spelers van het toernooi de bronzen medaille. De voorbije editie stopte de teller bij vijf punten in twee gespeelde wedstrijden — door COVID afgelast —.

ZO GOED ALS JE LAATSTE WEDSTRIJD

Brad Lambert is lange tijd een outsider genoemd voor een top drie notering de aankomende Entry Draft. Na een enigszins teleurstellend seizoen is zijn prognose bij de diverse scouting stations behoorlijk gekelderd, maar behoudt SportAmerika het vertrouwen in de kwaliteiten van de forward.

Beweeglijkheid is het toverwoord bij de Canadese Fin. De draaicirkel en bewegingen op het ijs zijn als uit een tekstboek gekopieerd en geplakt. Met bovendien een excellente acceleratie en snelheid is de forward ongrijpbaar voor de defense. Zijn vermogen om met korte, felle draaibewegingen de blue-liners dronken te spelen is ongeëvenaard. De Fin is eveneens meester in het bepalen van het speltempo en is met zijn fysiek ook nauwelijks van de puck te krijgen.

Stick handling is ook een eigenschap waar de fans van Lambert voor naar het stadion komen. Zelfs op topsnelheid heeft de forward de puck aan een touwtje wat hem vooral in de neutrale zone de bijnaam the Fin Express oplevert. Eenmaal in de aanvallende zone kan de forward kiezen voor een 1 v 1 of voor puckbezit en het opbouwen van een aanval. Zowel als winger en als centre is zijn spelinzicht van hoog niveau en fungeert hij als een quarterback.

Met zijn schot zit het ook wel snor. Waar hij van afstand nog de power mist, is hij van dichtbij erg sterk. Vooral op de rebound is hij er als de kippen bij om het laatste zetje te kunnen geven.

SNELHEID EN BEWEEGLIJKHEID OOK DEFENSIEF EEN STIL WAPEN

In beide aanvallende posities helpt zijn snelheid en beweeglijkheid de forward enorm in het tijdig terug zijn in de verdedigende zone. Bovendien is zijn back-skating prima op orde wat hem het overzicht doet laten bewaren. Met name zijn poke check is van grote klasse en eenmaal de puck veroverd zijn er weinig blue-liners die Lambert in de turnover bij kunnen houden.

Toch zal de forward nog aan zijn fysiek moeten werken, met name in het krachthonk. Tegen de sterke beren raakt Lambert enigszins ondergesneeuwd en verliest hij het in de 1 v 1 duels.

VERWACHTING

De Draft Reports van Brad Lambert variëren van een top vijf pick tot een late eerste ronde pick. Veel van de prognoses zijn helaas gebaseerd op zijn teleurstellende seizoen ’21 – ‘22. Bij SportAmerika prikken we door die statistieken heen en kijken we naar de kwaliteiten van de multi-inzetbare forward. Zijn beweeglijkheid en puck handling zijn van de absolute buitencategorie en een van de beste de aankomende Draft. Als de Canadese Fin met de juiste begeleiding aan zijn “tekortkomingen” kan werken, heeft een NHL franchise goud met een griffel in handen.

Binnen de Draft prognose van SportAmerika zou Lambert als negende overall bij Buffalo Sabres belanden. Samen met onder meer Casey Mittelstadt, Dylan Cozens, Jack Quinn en niet te vergeten Rasmus Dahlin en Owen Power een franchise waar meer dan behoorlijk muziek in zit.

Photo: JatKoaika.com

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen