NHL Entry Draft 32 in 32 | #2 Shane Wright

Nog maar een nachtje slapen en dan is het zover. In Montreal zal Montreal Canadiens GM bekend maken, wie de Habs als first overall oppikken uit de enorme talentenpool die dit jaar op de deur klopt. Voor het zover is, lees je vandaag over de beste prospect die Canada dit jaar aflevert. Bovendien beschouwt SportAmerika hem als first overall 1.5: Shane Wright.

2021 – 2022 TEAM: Kingston Frontenacs (OHL)
GEBOORTEPLAATS: Burlington, Canada
GEBOORTEDATUM: 5 januari 2004
LENGTE/GEWICHT: 183cm / 90kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

De voorbije paar jaar was er voorafgaand aan de Entry Draft weinig discussie over wie de first overall pick zou gaan worden. Onder meer Alexis Lafreniere, Jack Hughes, Owen Power en Rasmus Dahlin waren reeds in een vroeg stadium no-brainers. Voor de laatste strijd tussen een tweetal moeten we terug naar het jaar 2017, toen Nico Hischier boven favoriet Nolan Patrick werd gekozen door New Jersey Devils. Vijf jaar later is de huidig captain een schot in de roos gebleken. In het jaar 2022 hebben we wederom een tweestrijd — en wellicht zelfs driestrijd met Logan Cooley — tussen Shane Wright en Juraj Slafkovsky. Reeds sinds zijn vijftiende jaar wordt de Canadese centre tot toekomstig first overall gebombardeerd.

Shane Wright werd op 5 januari 2004 geboren in Burlington, Canada. Onder de rook van Toronto ontwikkelde de Canadees al vroeg liefde voor ijshockey. Aan de hand van zijn vader zag de kleine Wright onder meer Phil Kessel furore maken in het shirt van de Leafs. Dat de jonge Wright talent had voor het spelletje was vanaf dag één duidelijk. In de plaatselijke U12 van Pro Hockey Hutson Selects, veegde SW de vloer aan met de tegenstand (22 punten in 9 wedstrijden).

CONNOR MCDAVID LIGHT

Vanaf het seizoen 2016 – 2017 maakte de Canadees onderdeel uit van Don Mills Flyers U14, U15 en U16 AAA. Met 150 punten in 72 wedstrijden (66 goals, 84 assists) tikte de centre lichtelijk de cijfers van Connor McDavid aan. Het leverde de centre de exceptionele status op en liet hem op vijftienjarige leeftijd toe in de OHL. Tot aan de COVID-uitbraak liet de jonge top prospect bij Kingston Frontenacs ”A” zien waar hij goed in is: Punten scoren. Na 58 wedstrijden stopte de teller bij 66 punten (39 goals, 27 assists).

Ondanks een volledige drooglegging van de OHL in het seizoen 2020 – 2021, was de centre met Team Canada actief op het WJC-18. Met veertien punten in vijf wedstrijden zorgde Wright hoogstpersoonlijk voor de gouden medaille. Het voorbije seizoen was dan eindelijk weer een ouderwetse en werd de slotsom 94 punten (32 goals, 62 assists) in 63 wedstrijden.

LET’S DO IT THE WRIGHT WAY

Shane Wright kan alles. In de voorbije CHL Top Prospects Game liet de Canadees zien dat het met zijn schaatsen goed zit. In vrijwel iedere categorie eindigde de centre steevast in de top vijf. Met een uitmuntende acceleratie en (top)snelheid is de achttienjarige Wright ongrijpbaar. Als spelmaker kan hij als geen ander de wedstrijd lezen en het wedstrijdtempo bepalen. Bovendien verrast hij hier ook regelmatig blue-liners mee, waardoor hij tijd en ruimte voor zichzelf creëert in de neutrale- en aanvallende zone.

Met een weergaloze sticktechniek kan Wright in ieder tempo de truckendoos openen. Met precieze passing stelt hij medespelers moeiteloos in staat om een aanval af te ronden in de aanvallende zone. Zowel zijn korte, als lange passes bezitten snelheid en nauwkeurigheid. Gecombineerd met een sky-high ijshockey-IQ de allerbeste centre van 2022.

Om over zijn schot nog maar te zwijgen. Met een diep arsenaal aan schoten en een razendsnelle release hebben zijn wristers en snappers geen verdere uitleg nodig. Bovendien is zijn one-timer ook dodelijk. Wanneer de centre niet in puckbezit is, creëert hij voor zichzelf de nodige ruimte door zich optimaal te positioneren in de aanvallende zone. Ontbreekt deze ruimte, beschikt Wright over een geweldige toe-drag en deking skills.

SHANE OP DE BLUE LANE

In defensief opzicht is Wright ook de beste centre van de Draft van 2022. Zijn defensieve positionering en blokkeren van pass- en schotlijnen zijn buitenaards goed. Hij is veelvuldig de tegenstander een stap voor en dwingt ze met zijn fysiek naar de zijkanten van de zone. Met zijn poke checking skills zit het ook wel snor. Samen met de hoge pressie die de Canadees uitvoert, verovert hij menig puck en is hij op de turnover levensgevaarlijk. In een ondertalsituatie wordt Wright ook veelvuldig als eerste op het formulier gezet.

VERWACHTING

Nogmaals. Shane Wright bezit alles wat een superster in de NHL dient te hebben. Zonder twijfel wordt de beste Noord-Amerikaanse prospect van 2022 een franchise dragende speler. De Canadees blinkt niet zozeer in het aantal goals uit, maar is met zijn two-way kwaliteiten de absolute dirigent van het orkest. In zowel de penalty-kill, de powerplay als in een 5 v 5 situatie staan zijn kwaliteiten buiten kijf. Naar verwachting zal de centre direct de stap naar de NHL (kunnen) maken.

Die stap zal dan gemaakt worden in het shirt van New Jersey Devils. De franchise van GM Tom Fitzgerald won na Montreal Canadiens in de NHL Draft Lottery de second overall pick. Al zijn er in de geruchtenmachine der NHL Boulevard geluiden, dat de Devils overwegen deze pick te betrekken in een blockbluster trade. You gotta be kidding me.. Mocht Wright daadwerkelijk in New Jersey neerstrijken, beschikken de Devils over drie (!) top two centres: Nico Hischier (1e overall, 2017), Jack Hughes (1e overall, 2019) en Shane Wright. Boy o boy..

Photo: Chris Tanouye

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen