NHL Entry Draft 32 in 32 | #3 Logan Cooley

Here we are! Het podium van de aankomende NHL Entry Draft is bereikt. Over twee dagen staat in Montreal staat de editie van 2022 op het punt van beginnen. De afgelopen weken draaiden we je dagelijks al warm met een profiel van potentiële first-rounders, onder meer een flink aantal ploeggenoten van de prospect van vandaag. De laatste en wellicht beste uit de Class of 2022 van het USNTDP: Logan Cooley.

2021 – 2022 TEAM: USNTDP U18 (USHL)
GEBOORTEPLAATS: Pittsburgh, Verenigde Staten
GEBOORTEDATUM: 4 mei 2004
LENGTE/GEWICHT: 179cm / 82kg
SCHIET: Links
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (commitment aan University of Michigan)

De afgelopen jaren bracht het USNTDP vele toppers naar de bovenste regionen van de Entry Draft. Zo werd Matty Beniers vorig jaar als tweede overall door nieuwbakken Seattle Kraken opgepikt en Trevor Zegras — negende overall — was een finalist voor de Calder Trophy. Met de ‘Class of 2022’ heeft de Verenigde Staten één van de meest getalenteerde lichtingen van de voorbije twintig jaar. Eén van de hoofdpersonen op het roster van de parels uit de VS is centre Logan Cooley.

Geboren in Pittsburgh, groeide de jonge Cooley op tussen die-hard ijshockeyfans. Als klein jongetje van vijf jaar nam de Amerikaan deel aan het Sidney Crosby Little Penguins Program, niet wetende dat hij een kleine dertien jaar later op het punt staat om speler in de NHL te gaan worden. Iedere keer als Cooley voorbij het Pittsburgh-stadion rijdt, gaan de gedachten terug naar die zomer van 2009. Toch draagt de Amerikaan grote rivaal Washington Capitals — en in het bijzonder Alex Ovechkin — een warm hart toe.

Afgelopen seizoen kwam de top prospect in 51 wedstrijden tot een totaal aantal van 75 punten (27 goals, 48 assists). Bovendien was de centre onderdeel van de rosters op het afgelaste WJC en het voorbije WK U18. Met een totaal van tien punten (drie goals, zeven assists) hielp de Amerikaan Team USA aan een zilveren medaille en werd hij en passant verkozen tot beste forward van het toernooi.

LOGAN COOOOOOOL

Logan Cooley is een superster in wording. De centre is ontzettend dynamisch en ontwikkelt een waanzinnige topsnelheid en acceleratie. Als geen ander bepaalt hij het tempo, door te versnellen of te temporiseren. Bovendien heeft de Amerikaan een enorm korte draaicirkel. Met een simpele beweging creëert hij ruimte voor zichzelf en stuurt hij een blue-liner achteloos het bos in.

Niet alleen zijn beweeglijkheid en snelheid zijn uitstekend. Ook zijn stick handling is fenomenaal. In iedere situatie op het ijs heeft de centre in puckbezit de puck aan het spreekwoordelijke touwtje. Eenmaal in de aanvallende zone beschikt de protégé van het USNTDP over een enorm inzicht. Cooley bewaart de rust wanneer nodig en zet met uitstekende passing als spelmaker — zeker op de powerplay — zonder moeite aanvallen op.

Geroemd om zijn spelmakers kwaliteiten, is ook zijn schot bovengemiddeld. Met een waanzinnige release en een krachtige wrister zet hij vijandige goalies veelvuldig op het verkeerde been. Ook rebounds, het deken van goalies maar bovenal zijn techniek scoren minimaal een acht. Op het voorbije WK U18 etaleerde de centre met een ”Michigan” zijn kwaliteiten.

LOGAN COOOOOL PART II

De defensieve kwaliteiten van de centre zijn net zo ver ontwikkeld als zijn aanvallende kwaliteiten. Hij doet voor first-liners niet onder en houdt zich in iedere situatie staande. Vooral zijn positionering en poke checking stellen hem in staat om tijdig de puck te veroveren en turnovers in te luiden. Bovendien positioneert de Amerikaan zich dusdanig, dat hij forwards richting de boarding dwingt.

De prospect draait zijn hand ook niet om voor ”vieze arbeid”. In de eigen zone houdt hij de pressie op de forwards hoog en is hij ondanks zijn geringe fysiek sterk in de duels. Bovendien wint de Amerikaan blindelings face-offs.

VERWACHTING

Al in een vroeg stadium gaf Cooley zijn commitment aan de University of Minnesota. Namens Minnesota Golden Gophers wil de centre in de NCAA aan zijn verbeterpuntjes (fysiek) werken. Toch moet men niet gek opkijken als de top prospect direct voor de leeuwen gegooid wordt in de NHL.

Qua potentie is Cooley een superster in wording. Als derde overall zou de — volgens SportsNet beste prospect uit de geschiedenis van Pittsburgh — bij Arizona Coyotes belanden. Als franchise die in de hoek van de klappen bivakkeert, is een beetje houvast voor de fans het minste wat men nodig heeft. Met Logan Cooley als protagonist van de wederopstanding zouden we dik tevreden zijn.

Photo: Rena Laverty/USNTDP

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen