NHL Entry Draft 32 in 32 | #4 Simon Nemec

Counting down. We werken toe naar onze absolute top pick voor de aankomende NHL Entry Draft. Exact vier weken geleden trapten we af met nummer 32 en blue-liner Ryan Chesley. Vandaag is het de beurt aan de allerbeste defender van de 2022 Draft en één van de twee Slowaken in de top vier: Simon Nemec.

2021 – 2022 TEAM: HK Nitra (Tipos Extraliga, Slowakije)
GEBOORTEPLAATS: Liptovsky Mikulas, Slowakije
GEBOORTEDATUM: 15 februari 2004
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 87kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Defender
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Simon Nemec staat te boek als de allerbeste prospect op de blue-line in het jaar 2022 en zelfs in de geschiedenis van het Slowaakse ijshockey. Geboren in het noordelijk gelegen Liptovsky Mikulas begon de Slowaak al vroeg met ijshockey. Toch kon de achttienjarige ook kiezen voor een carrière op het voetbalveld. MSK Zilina hengelde tevergeefs naar de diensten van Nemec.

Uiteindelijk koos de blue-liner voor ijshockey en sloot hij zich bij lokale club HK Liptovsky Mikulas. Op reeds dertienjarige (!) leeftijd, maakte de verdediger zijn opwachting in de U18. Zijn overstap naar HK Nitra was niet meer dan logisch en verdedigt hij de clubkleuren sinds het seizoen 2019 – 2020. Vanaf zijn eerste dag schommelde de two-way defender tussen de U20, reserves en het hoogste team.

In de 2021 CHL Import Draft werd de Slowaak als vierde overall opgepikt door QMJHL team Cape Breton Eagles. Desondanks verkoos Nemec een langer verblijf bij HK Nitra boven een oversteek van de oceaan. Afgelopen februari won hij met Team Slowakije brons op de Olympische Spelen in Beijing. Bovendien werd hij tijdens de Hlinka Gretzky Cup beloont met de MVP-Award en won hij zilver.

BLUE-LINER MET BRAVOURE EN BUITENAARDS INZICHT

Nemec is een fenomenale two-way defender. Aan de basis van zijn kwaliteiten staat een geweldige beweeglijkheid en snelheid. In beide richtingen genereert de Slowaak snelheid en is hij op de eerste meters — voor iemand met zijn fysiek — niet bij te houden. Zijn fysiek stelt hem in staat om in puckbezit nagenoeg niet van de puck te krijgen.

Menig check wordt gecounterd met een geweldige balans en stick handling. Veelvuldig pikt de blue-liner de puck op in de eigen zone om als een ware stoomtrein door de neutrale zone te walsen. Eenmaal in de aanvallende zone gebruikt hij zijn sticktechniek om openingen in de defensie van de tegenstander te creëren. Geholpen door uitstekende passing en inzicht is hij veelvuldig de spelmaker en creatieveling in de laatste zone. Vooral op de powerplay is er haast geen betere spelmaker te vinden deze Draft.

Het arsenaal aan schoten in de bagage van de Slowaak is ook om van te watertanden. Zowel zijn wrister, slapper als one-timer hebben voldoende upside, maar missen nog dat laatste beetje kracht en precisie. Toch krijgt de blue-liner dit geregeld voor elkaar en is hij een absolute nachtmerrie voor de vijandige goalie.

ABSOLUTE LEIDER OP DE BLUE-LINE

Nemec is ook in zijn eigen zone de absolute nummer één. Zijn beweeglijkheid en fysiek dwingt een forward in puckbezit automatisch naar de boarding. Ondanks zijn fysieke voorkomen, is het geen pure hitter. Met een groot inzicht blijft hij geregeld de forwards een stap voor, om uit de duels te blijven. Het vermogen om passlijnen en schoten te blokkeren maken van de Slowaak een brute kracht in de eigen zone.

Met fenomenale poke checking is hij met afstand de beste blue-liner in de Slowaakse Extraliga. Van alle verdedigers veroverde de jonge Slowaak de meeste pucks. Op de turnover kan de achttienjarige Nemec moeiteloos uit de voeten. Zowel op eigen kracht, als in de passing is de verdediger nagenoeg foutloos.

VERWACHTING

In Slowakije speelde de jonge Nemec reeds tegen de grote mannen, wat hem weleens eerder in de NHL doet laten belanden dan menig ander prospect. Toch ligt het in de lijn der verwachting dat men de diamant rustig gaat brengen en een jaar laat rijpen in Europa of de AHL. Als een pure two-way speler gaat de jonge Slowaak uitgroeien tot het gezicht van een franchise. Met een flinke dosis bravoure speelt Nemec al als een ervaren rot. Op de eerste lijn, op de powerplay en in een ondertalsituatie. De Slowaak kan alles.

Binnen de prognose van SportAmerika, belandt Nemec als vierde overall bij Seattle Kraken. De franchise met onder meer onze eigen Daniel Sprong in de gelederen heeft in de afgelopen Trade Deadline laten zien wat de intenties voor de komende jaren gaan zijn: “Opnieuw” beginnen en bouwen aan een eigen identiteit en toekomst. Simon Nemec – Seattle Kraken, a match made in heaven.

Photo: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen