NHL Entry Draft 32 in 32 | #32 Ryan Chesley

De NHL Conference Finals zijn nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 31 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2022 op de agenda. De komende maand draaien we je vast warm met een dagelijks profiel van de potentiële first rounders volgens SportAmerika. Vandaag wordt het bal geopend door Ryan Chesley.

NR. 32 | RYAN CHESLEY

2021 – 2022 TEAM: USNTDP Juniors (USHL)
GEBOORTEDATUM: 27 februari 2004
GEBOORTEPLAATS: Mathomedi, Verenigde Staten
LENGTE/GEWICHT: 183cm / 88kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Verdediger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Toen het United States National Team Development Program (USNTDP) in 1996 werd opgericht, had men niet gedacht dat het zo’n doorslaand succes zou worden. Onder meer Rick DiPietro, Patrick Kane, Jack Hughes, Erik Johnson en Auston Matthews kwamen in de afgelopen zesentwintig jaar als first overall uit de hoge hoed van de Entry Draft. In 2007 — Patrick Kane en James van Riemsdyk — kwamen zelfs de eerste twee overall picks uit het NTDP.

MINNESOTA LOCAL

Geboren onder de rook van het Xcel Energy Center in Minnesota, werd de two-way defender de liefde voor het ijshockey met de paplepel ingegoten. Aan de hand van zijn vader zag de jonge Chesley onder andere Marian Gaborik, Mikko Koivu en Zach Parise furore maken in het groene tricot van Minnesota Wild.

Alvorens de jonge verdediger zich in 2020 bij het USNTDP voegde, speelde hij voor de U14 AAA Shattuck St. Mary’s en de U16 AAA Minnesota Kings. Gedurende deze jaren stond hij samen met mede draft prospect Isaac Howard, Andre Gasseau (Boston Bruins), Shai Buium (Detroit Red Wings) en Liam Gilmartin (San Jose Sharks) op het ijs. Al in een vroeg stadium gaf de 18-jarige verdediger zijn commitment aan de University of Minnesota, om vanaf het seizoen 2022 – 2023 de kleuren van de Minnesota Golden Gophers te verdedigen.

VEELZIJDIGE BLUE-LINER

Ondanks zijn mindere lengte en fysiek, toont Chesley aardig wat gelijkenissen met Moritz Seider. Fysiek is de blue-liner ijzersterk en heeft ook voldoende inzicht om aanvallen in de offensieve zone op te zetten en te leiden. Toch leunt de 18-jarige Amerikaan vooral op zijn defensieve kwaliteiten. In de defensieve en neutrale zone is hij nagenoeg onklopbaar, vooral in de 1 v 1.

Zijn gebrek aan snelheid compenseert de verdediger met het vermogen om zijn lichaam en positionering optimaal te benutten. Ook zijn beweeglijkheid is boven gemiddeld voor iemand van zijn bouw. Met deze eigenschappen op zak is Chesley veelvuldig in staat forwards vanuit het centrum naar de boarding te dirigeren. Bovendien is de verdediger niet vies van shot blocking en blinkt hij uit in stick reach en stick checking. Vooral in de penalty kill komt deze eigenschap veelvuldig van pas en zet hij met zijn accurate passing snelle turnovers op.

AANVALLEND NOG VERBETERING NODIG

De verdedigende kwaliteiten van Chesley staan buiten kijf, toch twijfelt men vooral aan zijn aanvallende impulsen. In de U17 van het USNTDP noteerde de Amerikaan nog 34 punten in 37 wedstrijden, na zijn overstap naar de U18 stagneerde de boel echter met “slechts” 29 punten in 59 wedstrijden. In de aanvallende zone heeft hij het inzicht om ruimte voor zichzelf te creëren en beschikt de blue-liner over een kiezelhard schot. Zijn one-timers missen echter veelvuldig richting. Grootste verbeterpunt bij de Amerikaan is zijn backhand schot. Zowel op snelheid, als uit stilstand mist het richting en bovendien kracht. Chesley houdt zich over het algemeen aanvallend iets meer op de vlakte. Zelfs al komt de Amerikaan in schietpositie, kiest hij vaak voor de pass naar een ploeggenoot en is hij het slot op de deur voor de eventuele turnover.

VERWACHTING

Ondanks zijn ”tegenvallende” aanvalsspel is de two-way defender in staat om een solide NHL verdediger te worden. Met een late eerste ronde Draft in het vooruitzicht is de kans om door een contender opgepikt te worden groot. Binnen onze voorspelling zou Chesley als 32e overall bij Arizona Coyotes belanden, die de eerste ronde pick in de Darcy Kuemper trade van Colorado overnamen.

Photo by: Rena Laverty

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen