2022 NBA Draft Prospects: forwards

Na de guards vorige week te hebben besproken, is het nu tijd voor de forwards van de 2022 NBA Draft. Wie zijn de beste small forward en power forward prospects van 2022?

SMITH EN BANCHERO

De twee overduidelijke uitblinkers op deze positie zijn Jabari Smith en Paolo Banchero. Banchero speelde afgelopen seizoen voor Duke en scoorde daar 17 punten per duel. Hij schoot 47% van het veld en is vooral op zijn best als scorer naar de basket en in de midrange game. Een post game heeft hij ook, maar daar is ruimte voor verbetering. Hetzelfde geldt voor zijn driepuntschot. De range is daar, maar de accuracy, schotselectie en consistentie (33% in college) nog niet. In verloop van tijd zal dit bij Banchero geen zwakteplek zijn in de NBA. Ook qua pick-&-roll en playmaking zal Banchero in de NBA goed zijn voor drie a vier assists per duel.

Banchero is een prima rebounder, maar verdedigend gezien is dat het dan ook wel. Zijn on-ball defense heeft potentie, maar kan beter. Zijn off-ball defense moet veel beter. Het is dan ook zijn grootste verbeterpunt. Banchero heeft de potentie om een allround forward en sterspeler van een NBA-team te worden. Hij heeft het voordeel dat hij nog maar 19 jaar is en nu al een lichaam heeft dat volwassen en NBA-ready is. Iets wat van andere forwards niet gezegd kan worden.

Jabari Smith heeft zich gedurende het seizoen bij Auburn zo goed laten zien dat hij aansluiting heeft gevonden bij Banchero als het gaat om draft status. Hij scoorde ook 17 punten per duel en maakte met zijn lengte vooral indruk als schutter. Smith schoot 42% van achter de driepuntlijn en was dodelijk. Toch is Smith aanvallend gezien wat gelimiteerder dan Banchero. Daar waar hij een goeie schutter is, heeft hij moeite om zelf schoten te creëren en is hij tevens wat minder naar de basket en in de midrange game. Ook is Smith geen playmaker en zal hij niet veel assist leveren aan een team. Smith is op zijn best als hij ball handlers en shot creators om zich heen heeft die ervoor kunnen zorgen dat hij als schutter zijn ding kan doen.

Verdedigend gezien is Smith echter een stuk beter dan Banchero, mede vanwege zijn bizarre wingspan. Als Smith nog wat meer kilo’s kan toevoegen aan zijn lichaam, dan heeft Smith als 3-and-d speler veel upside in de NBA (pas 19 jaar oud) en kan hij komend seizoen meteen presteren.

MURRAY EN GRIFFIN

Keegan Murray maakte afgelopen seizoen bij Iowa indruk. Murray scoorde 23.5 punten per duel en voegde daar 8.7 rebounds aan toe. Murray heeft goede schotselectie, heeft meerdere manieren van scoren en beschikt tevens over een goed jumpshot (62% 2PT) en driepunter (40% 3PT). Verder is Murray een fantastische rebounder en maakt hij ook met aanvallende rebounds een groot verschil.

Aanvallend gezien is de enige zwakke plek van Murray zijn ball handling, waardoor hij in bijvoorbeeld de pick-&-roll niet zo effectief is, en zijn playmaking. Murray zal niet veel schoten voor andere spelers creëren. Verdedigend gezien noteert Murray veel steals en blocks en is hij 1-vs-1 aardig, maar kan zeker nog beter. Ook zijn off-ball defense moet nog beter. Iets wat tevens niet in zijn voordeel spreekt, is het feit dat hij al 22 jaar oud zal zijn als hij aan zijn rookie-seizoen in de NBA begint. Al met al een speler met de potentie om een starter met scoring ability te worden in de NBA, maar de vraag is vooral hoeveel upside Murray nog heeft en of hij verdedigend consistenter kan worden. Daarnaast zullen NBA-teams zich ook afvragen of hij in de NBA zijn eigen schoten kan blijven creëren.

Dan naar de speler in deze draft met misschien wel de meeste upside van alle spelers: AJ Griffin. Griffin is momenteel 18 jaar en zal net 19 zijn als hij aan zijn eerste NBA-seizoen begint. Voor iemand van zijn leeftijd is zijn lichaamsbouw al enorm volwassen. Qua lengte zal Griffin eerder een smallf foward of wellicht shooting guard zijn, met vooral aanvallend gezien al een nagenoeg compleet arsenaal aan wapens. Voor iemand van zijn leeftijd heeft hij al een erg goede schotselectie (55% 2PT), terwijl hij vorig jaar een sharpshooter was van achter de driepuntlijn (45%).

Griffin zal NBA offenses moeten leren kennen en moet vooral gaan tonen dat hij de bal zelf meer durft op te eisen. Vaak was hij een wedstrijd compleet afwezig en scoorde hij maar twee punten, terwijl hij ook duels met 22 punten of meer heeft genoteerd bij Duke. Ook het creëren voor anderen kan nog beter, want de potentie is wel daar.

Verdedigend gezien is er echter veel werk te verrichten. Griffin is momenteel geen fantastische on-ball of off-ball verdediger en mist consistentie en de juiste positionering. Griffin zal nooit een fantastische verdediger worden, maar als hij ook maar gemiddeld kan zijn is dat voor een NBA-team een grote overwinning.

EASON EN SOCHAN

Tari Eason was de beste sixth man van het afgelopen seizoen in college. Vanaf de bank scoorde Eason 17 punten per duel. Hij deed dit met prima schietpercentages (52% FG, 36% 3PT). Eason is lang (vooral dankzij zijn wingspan) en kan op meerdere manieren scoren. Hij kan je in de post verslaan, kan driven ondanks zijn lengte en gemiddelde ball handling, heeft een prima midrange en kan prima schieten van achter de driepuntlijn. Zijn grootste zwakte tot nu toe is het creëren voor anderen, zijn aantal turnovers (vooral door zijn ball handling en zijn beslissingen) en het aantal fouls dat hij per duel noteert. Verdedigend gezien is Eason verder een van de betere spelers in deze draft, met prima 1-vs-1 defense gecombineerd met steals, blocks en zijn wingspan. Eason zal al wel 21,5 jaar zijn als hij aan zijn eerste NBA-seizoen begint.

Tot slot Jeremy Sochan, die met zijn 19 jaar nog enorm jong is. Ruimte genoeg om te verbeteren dus, maar van alle spelers in dit artikel is hij met afstand de minste schutter. Hij schoot vorig jaar 30% van de driepuntlijn en 59% van de free throw-lijn. Dit limiteert zijn upside tot een mogelijk post-up scorer, maar zelfs dat zal hij nog moeten ontwikkelen. Hij is op dit moment vooral een rebounder, cutter en een speler die in de dunking spot staat. Of hij zijn shooting kan ontwikkelen, is afwachten. Het goede nieuws is dat hij qua range en jumpshot mechanics wel de upside heeft om veel beter te worden dan hij nu is en te profiteren van wide open schoten. Tevens heeft hij upside als passer.

Verdedigend is Sochan echter een fantastische speler. Al zijn advanced verdedigende stats zijn fantastisch, en in de NBA zal hij hier meteen impact maken. Sochan is lang, atletisch en heeft een enorme wingspan. Wat dat betreft is zijn 0.7 blocks per game van vorig seizoen wel opvallend. Dit zou in de NBA naarmate hij meer ervaring op gaat doen en positionering betere begrijpt, moeten toenemen.

OVERIGE FIRST ROUND FORWARDS

Tot slot nog drie wildcards die vanwege hun leeftijd en upside de eerste ronde van de draft waarschijnlijk wel gaan halen. Te beginnen met Ousmane Dieng uit Frankrijk. Dieng is net 19 geworden en speelde afgelopen seizoen in de NBL (Nieuw Zeeland). Daar maakte hij met zijn lengte indruk als verdediger. Zeker voor een speler zo jong had hij aan die kan van de bal al veel impact. Aanvallend gezien is Dieng momenteel vooral veel potentieel. Dieng kan zijn eigen schot creeren, heeft de lengte om over verdedigers heen te schieten, is een prima balbehandelaar en is al fantastisch in de pick-&-roll.

Hij zal nog beter moeten worden als driepuntschutter (vooral qua consistentie, want de range heeft hij met gemak) en driver naar de basket, maar dit zal met ervaring alleen maar beter worden en is geen kwestie van skills. Het zal allemaal vooral aankomen op consistent worden aan de aanvallende kant van de bal. Daarnaast is Dieng voor zijn postitie en lengte momenteel te licht (veel lichter dan alle anders spelers in deze class). Ook dit zal in verloop van tijd verbeteren.

Net zoals Dieng heeft ook Nikola Jovic alle aanvallend potentie van de wereld. Jovic is 6-11, maar heeft de ball handling van een guard of small forward. Jovic, net 19 als hij aan zijn eerste NBA-sezioen gaat beginnen. is al een betere schutter dan Dieng (40% 3PT in de ABA Adratic competitie in Servie) en kan verder aanvallend gezien net zoals Dieng uitgroeien als een complete speler. Hij is op dit moment wat minder in de pick-&-roll dan Dieng, maar met tijd zal dit beter worden. Hetzelfde geldt voor zijn playmaking en passing, waar Jovic net zoals Dieng veel upside heeft.

Toch is Jovic verdedigend gezien een matige speler. Hij is beter geworden, maar zeker vergeleken met Dieng is hij een hele matige verdediger. Jovic zal nooit een topverdediger worden, maar het zal wel zaak zijn om in ieder geval geen zwaktebod voor het team te worden aan deze kant van de bal. Verder geldt ook voor Jovic dat hij vooral meer consistentie in zijn aanvallend spel zal moeten krijgen.

BALDWIN JR

Tot slot nog Patrick Baldwin Jr, die afgelopen seizoen opvallend genoeg bij Milwaukee speelde. De lange forward is verdedigend gezien net zoals Jovic geen fantastische speler, en moet het vooral van zijn offense hebben. Daar heeft hij, zeker in vergelijking met Jovic en Dieng, nog een lange weg te gaan. Consistentie is bij hem ook een groot vraagteken, maar daar komen playmaking, pick-&-roll offense en shooting bij. Baldwin Jr zal niet veel voor andere speler creëren en heeft in principe elk schot in zijn arsenaal, allee de percentages waren afgelopen seizoen shockerend slecht (42% FG, 27% 3PT) tegen matige tegenstanders. Baldwin zal moeten werken aan zijn schotselectie en is een nog langer project dan Dieng en Jovic, met veel meer punten van verbetering.

2022 NBA DRAFT FORWARDS RANKINGS

Banchero en Smith zijn na de eerste drie picks wel gekozen, met Banchero als de high upside en potentie als sterspeler en Smith als hoge floor en 3-and-d elite-speler. Daarachter zullen Griffin, Murray en Eason de top 15 waarschijnlijk ook wel halen. Het wordt vooral interessant om te zien waar Sochan, Jovic, Dieng en Baldwin terecht gaan komen. Dit kan, als een team echt verliefd is op hun potentie, in de top 15 al zijn, maar kan ook buiten de top 20 zijn. Het is in ieder geval met afstand de sterkst bezette positie van de 2022 NBA Draft.

Verder zijn er aan het einde van de eerste ronde ook nog goede schutters (David Roddy, Jalen Williams, Ron Harper Jr) en allround small forwards (Kendall Brown, Jake LaRavia, Wendell Moore) beschikbaar. Welliswaar allemaal 20 jaar of ouder met minder upside dan de spelers die in dit artikel uitgebreid besproken zijn, maar voor teams met playoff-dromen ideale spelers.

Foto: Ethan Miller/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen