NHL Update XL: Carrousel der coaches blijft draaien, Flyers-goalie opgepakt in Rusland

De Stanley Cup mag dan al op doorreis zijn met de spelers van Colorado, maar de NHL staat bepaald niet stil. Deze week was er weer voldoende nieuws over clubs, spelers en vooral coaches. In Boston, Chicago en Winnipeg presenteerden ze een nieuwe sterke man, terwijl de Sharks de bezem pakten en bijna de gehele staf op straat keilden. In deze NHL Update praten we je bij over de laatste ontwikkelingen en proberen we wat orde in de chaos te scheppen.

Door Dennis Bakker en Hans Mulder

FLYRS-GOALIE FEDOTOV OPGEPAKT

Ook op deze plek moeten we aandacht schenken aan de Russische invasie in Oekraïne. Afgelopen week werd namelijk bekend dat Ivan Fedotov is opgepakt door de politie in St. Petersburg. De goalie, vaste waarde van het ROC tijdens de Spelen, tekende in mei zijn entry-level contract voor de Philadelphia Flyers en was van plan naar Noord-Amerika af te reizen. Afgelopen vrijdag ging er door die plannen voorlopig een hele dikke streep.

Volgens de berichten is Fedotov opgepakt omdat hij weigerde in militaire dienst te gaan. De 25-jarige sluitpost zou naar een bureau zijn gebracht waar hij alsnog ingeschreven zou worden. Onder dwang. Uiteindelijk zou Fedotov in Oekraïne moeten gaan vechten. Hij wordt ervan beschuldigd de dienstplicht te ontduiken. In Rusland staat daar een gevangenisstraf op. Dit machtsvertoon van het regime wordt gezien als een soort wraak voor het contract dat hij in mei tekende voor de Flyers. Fedotov speelde in de KHL voor CSKA Moskou, een club die van oudsher verbonden is aan het leger.

MEER SPELERS IN GEVAAR?

Een dag na zijn arrestatie kwamen zorgwekkende berichten naar buiten dat Fedotov is opgenomen in een ziekenhuis nadat hij injecties met onbekende stoffen had gekregen. Volgens zijn advocaat zouden die injecties voorgeschreven zijn door een dokter, maar zag Fedotov er niet goed uit. In deze gevallen is het natuurlijk altijd gissen naar de waarheid, maar Vladimir Putin lijkt hier in elk geval even een statement te willen maken.

In het off-season gaan (veel) spelers naar huis, dus ook de Russische. Het is de vraag of zij straks “normaal” kunnen terugkeren naar hun werkgever in Noord-Amerika. Van een aantal general managers is bekend dat ze hun Russische spelers hebben gevraagd ergens anders vakantie te vieren, maar de managers weten ook dat ze het niet kunnen verbieden.

SHARKS GRIJPEN ALSNOG IN

De volgorde is wat raar en dat geldt zeker ook voor de timing. Vrijdag kregen coach Bob Boughner en zijn staf te horen dat de San Jose Sharks hun diensten niet langer op prijs stellen. Dezelfde San Jose Sharks die nog op zoek zijn naar een general manager inderdaad. Voor die functie worden onder meer voormalig spelers Mike Grier en Ray Whitney genoemd en de kans is groot dat de beoogde GM aan het management heeft aangegeven niet verder met Boughner te willen. Anders valt deze beslissing niet te verklaren.

Komt dit besluit uit de lucht vallen? Nee, dat toch ook niet helemaal. De fanbase in het noorden van Californië raakte verwend met vrijwel elk seizoen een trip naar het postseason en regelmatig een mooie run in de play-offs. Voor het eerst in de ruim dertigjarige geschiedenis van de franchise kwam het team voor het derde jaar op rij niet aan het toetje toe. Bob Boughner was daar grotendeels hoofdverantwoordelijk voor. Peter DeBoer begon als head coach aan het eerste van die drie magere seizoenen.

ONDANKBARE TAAK?

Het lukte Boughner dus niet de Sharks naar succes te leiden, maar ook dit is heel eenvoudig te verklaren. Voormalig GM Doug Wilson heeft veel goede dingen gedaan voor de franchise, maar smeet de laatste seizoenen met dure en langjarige contracten. Die spelers raakten echter regelmatig geblesseerd (Erik Karlsson), werden in de groep uitgekotst (Evander Kane) of raakten simpelweg in verval (Martin Jones en Marc-Edouard Vlasic). Door het gebrek aan cap space was het praktisch onmogelijk om een representatief team op het ijs te zetten. Daarbij werden ze slachtoffer van hun eigen succes, want draft picks om dit alles op te vangen, hadden ze niet.

Het mes snijdt, zoals zo vaak, aan twee kanten. Boughner leverde niet, maar had er eigenlijk ook niet het materiaal voor. Een nieuwe GM zal willen werken met een staf die hij kent en hem ligt. Onlogisch is het dus niet dat Boughner en z’n assistenten op straat werden gezet. Het tijdstip is voor alle partijen wat ongelukkig. De Sharks zijn immers al maanden klaar met ’t seizoen en ze hadden hun coach al veel eerder kunnen ontslaan. Vreemd genoeg was dit voor Boughner ook beter geweest, want nu zijn bijna alle clubs al voorzien van een nieuwe coach.

BOSTON LEGT LOT IN HANDEN VAN MONTGOMERY

Jim Montgomery is terug als head coach in de NHL. In december 2019 werd Montgomery ontslagen door de Dallas Stars ondanks een 18-11-3 record. Later bleek dat hij worstelde met een alcoholprobleem en zich wilde laten behandelen. Bijna een jaar later keerde hij als assistent van Craig Berube in St. Louis terug in de league. En nu geeft Boston hem de kans weer op eigen benen te staan.

Montgomery werd op 30 juni 53 jaar en kreeg in de vorm van zijn nieuwe baan een mooi cadeau. Hij komt echter bepaald niet in een gespreid bedje terecht. Het roster is zeker niet slecht, maar sterkhouders als Brad Marchand en Charlie McAvoy zijn voorlopig uit de roulatie. David Pastrnak begint aan zijn laatste contractjaar en het is nog steeds onduidelijk wat Patrice Bergeron gaat doen. Hij werd vaak in verband gebracht met de Canadiens, maar nu lijkt een verlenging ook weer in beeld. General manager Don Sweeney heeft echter maar een paar miljoen aan cap space om mee te spelen.

ANDERE BENADERING

De kansen op een Stanley Cup lijken in Boston even verkeken, maar we laten het aan Montgomery om ons ongelijk te bewijzen. In Dallas deed hij het met een 61-43-10 record in 114 wedstrijden niet verkeerd. Het is echter zijn manier van coachen en z’n karakter waarom de Bruins hem hebben aangesteld. Bruce Cassidy had de naam hard te zijn en dan vooral voor de jongere spelers. Montgomery staat bekend om een vriendelijker benadering. Positiever ook. Eigenschappen waar de B’s naar zochten nadat ze Cassidy op straat zetten.

Dat Sweeney bij Jim Montgomery is terechtgekomen is wel wat verrassend. De Bruins zochten het aanvankelijk buiten het bekende kringetje. Je kunt er natuurlijk over discussiëren of Montgomery daar binnen of buiten valt, maar hij heeft aantoonbaar meer ervaring dan een Jay Leach, Ryan Mougenel of Spencer Carbery. Coaches die aanvankelijk werden genoemd. Montgomery kan in elk geval aan de bak. Onder Cassidy bereikten de B’s zes jaar op rij de play-offs en aan de nieuwe sterke man de taak om deze reeks voort te zetten.

RICHARDSON NIEUWE HEAD COACH BLACKHAWKS

Chicago Blackhawks zit in de hoek waar de klappen vallen. Afgelopen seizoen was de franchise uit Windy City één van de slechtst presterende ploegen van de NHL. Jeremy Colliton werd na een erbarmelijke start op straat gezet en vervanger Derek King moest roeien met de riemen die hij aangereikt kreeg. Bovendien begon het roerige seizoen al met de affaire rond Kyle Beach.

General Manager Kyle Davidson liet er tijdens de voorbije Trade Deadline dan ook geen twijfel over bestaan. Met de trade van Brandon Hagel en lichtelijk Marc-Andre Fleury was de weg naar een fikse rebuild ingezet. Bovendien loopt het aanvallende trio Patrick Kane, Jonathan Toews en Alex DeBrincat na volgend seizoen uit hun contract. Waar Kane en Toews een NTC — No Trade Clausule — hebben, wordt DeBrincat al veelvuldig gepolst door diverse franchises.

Afgelopen maandag werd Luke Richardson naar voren geschoven als veertigste head coach uit de rijke geschiedenis van Chicago Blackhawks.

ERVARING OP VELE VLAKKEN

De voormalig blue-liner die in 1987 als zevende overall door Toronto Maple Leafs werd gedraft. Verdeeld over Toronto Maple Leafs, Edmonton Oilers, Philadelphia Flyers, Columbus Blue Jackets, Tampa Bay Lightning en Ottawa Senators kwam Richardson in totaal tot 1417 wedstrijden in de NHL.

Na zijn actieve carrière begon hij als assistent coach bij Ottawa Senators. Zijn eerste sporen als head coach verdiende de in Ottawa geboren Richardson als eindverantwoordelijke bij Bingham Senators. Meteen in zijn debuutjaar werd de Canadees Coach of the Year. Na het ontslag van Dave Cameron in Ottawa, solliciteerde Richardson tevergeefs naar de functie van head coach. GM Pierre Dorion weigerde de flirt echter door een gebrek aan ervaring.

Via assistent functies bij respectievelijk New York Islanders en Montreal Canadiens, werd de Canadees op 27 juni jongstleden voor zijn eerste klus als head coach in de NHL aangesteld.

UITDAGING IN HET KWADRAAT

“I like a challenge and I’m ready for it”, waren de openingswoorden van Richardson tijdens zijn perspresentatie. Het Front Office in Chicago hield de voorbije weken met diverse kandidaten gesprekken — waaronder interim head coach Derek King — en kwam uiteindelijk bij de 53-jarige Canadees uit.

Na de zesde Stanley Cup titel in 2015 gleed de franchise uit Chicago steeds verder het moeras in en Kyle Davidson wond er na zijn aanstelling geen doekjes om: Reset. Met een vierjarig contract voor Richardson, kwam er na drie rondes van gesprekken eindelijk witte rook uit de schoorstenen van het United Center. Vooral de toekomstplannen van zowel Davidson als Richardson kwamen op vele vlakken overeen. Met een menselijke benadering naar zijn spelers toe en bovendien aandacht voor de prospects en uitgedachte tactieken, lijkt er op papier een prima match tussen Richardson en de Blackhawks te ontstaan.

RICK BOWNESS STAPT IN BIJ WINNIPEG JETS

Winnipeg Jets gaf zondagavond Nederlandse tijd dan eindelijk het verlossende woord. Na dagenlang speculatie over een overeenstemming met Rick Bowness, kwam daar definitief de bevestiging.

Voor de 67-jarige head coach wordt het zijn ”tweede” termijn bij Winnipeg. De voormalig winger werd voor aanvang van het seizoen 1982 – 1983 als eerste head coach van AHL franchise Sherbrooke Jets aangesteld. Naast zijn taken als coach, bleef de veteraan ook als speler actief. Na diverse jaren als assistent bij de originele Winnipeg Jets — later omgedoopt naar Arizona Coyotes —, volgde in het seizoen ’88 – ‘89 na het ontslag van Dan Maloney de eerste voetstappen als eindverantwoordelijke in de NHL.

BLASHILL EN TOCCHETT VALLEN AF

De carrière van Bowness lijkt oneindig. Via Boston Bruins, Ottawa Senators, New York Islanders, Phoenix Coyotes, Vancouver Canucks, Tampa Bay Lightning en meest recent Dallas Stars begint de veteraan aan zijn eerste ”tweede” termijn bij Winnipeg. In totaal staat de teller aan wedstrijden als head coach op een duizelingwekkend aantal van 2562, maar ontbreekt er nog altijd een Stanley Cup op zijn palmares.

Na de bekendmaking van het opstappen van Bowness in Dallas, draaide de pensioensmolen overuren. Na vele gesprekken met het Front Office, kwam daar dus gisteravond de definitieve bevestiging. Overigens flirtte de Canadese franchise uitgebreid met homegrown Barry Trotz, maar ontbrak de wederzijdse interesse. Met de aanstelling van RB gaan de Jets onder meer voorbij aan voormalig Red Wings head coach Jeff Blashill, Pascal Vincent, Rick Tochett en Capitals assistent Scott Arniel.

De uitdaging van Bowness is niet eenvoudig. Binnen de muren van de kleedkamer rommelt het gigantisch. De oude garde staat lijnrecht tegenover de nieuwe garde. Daarbij kwam ook nog eens het feit dat Paul Maurice afgelopen december zijn congé kreeg en interim head coach Dave Lowry de grip op het roster langzaamaan aan het verliezen was.

Met het defensieve meesterbrein hoopt de ploeg uit Winnipeg zich weer richting play-offs te kunnen spelen. De 67-jarige Canadees tekent voor twee jaar.

LALONDE KRIJGT ZIJN KANS IN DETROIT

We waren al bijna vergeten dat de Detroit Red Wings ook nog een coach zochten. Steven Yzerman nam afscheid van Jeff Blashill, die de ondankbare taak had de franchise door zeven magere jaren te loodsen. Letterlijk, want nadat Blashill het in 2015 overnam van Mike Babcock haalden de Red Wings alleen in 2016 het postseason. Dat moest er ook wel eens van komen, want sinds 1991 waren de Wings altijd van de partij geweest. Het logische gevolg van dat succes was dat ze weinig hoge draft picks kregen en min of meer vanaf nul moesten starten na het tijdperk Babcock.

Waarschijnlijk tegen beter weten in hoopte Blashill de Red Wings naar nieuwe successen te sturen. Achter de schermen is Steve Yzerman druk bezig met het formeren van een nieuwe machine, maar deze zal niet worden bediend door Blashill. Derek Lalonde is de man die met talenten als Moritz Seider en Lucas Raymond mag gaan werken. Het is niet de eerste keer dat Lalonde instapt waar Blashill uitstapt. Aan het begin van deze eeuw gebeurde dit in college ook al eens.

OUDE BEKENDE

Derek Lalonde was de laatste jaren als assistent werkzaam voor de Tampa Bay Lightning. Hij werd daar aangesteld door Steve Yzerman en laat dat nu ook de man zijn die hem naar Detroit heeft gehaald. Waar veel teams al vrij snel na een ontslag met een nieuwe coach op de proppen kwamen, daar nam Yzerman zijn tijd. Hij wist wat hij wilde en vooral wie hij wilde. De fans moesten alleen wachten tot de Stanley Cup Finals achter de rug waren, want hun nieuwe coach deed tot het laatst mee om de prijzen.

De 49-jarige Amerikaan komt in Detroit voor het eerst op eigen benen te staan in de NHL. In de USHL en de ECHL schopte Lalonde het tot Coach of the Year. Hij werkte tevens twee jaar als hoofdcoach voor de Iowa Wild in de AHL. Op het allerhoogste niveau is hij niet helemaal een groentje, want toen Jon Cooper thuis zat met Covid-19 nam Lalonde de honneurs moeiteloos waar.

Gevraagd naar zijn sterkste punt was het antwoord dat Derek Lalonde goed kan communiceren. Hij komt in een omgeving terecht die ver verwijderd is van de kleedkamer die hij achterlaat. Toch verwachten we bij SportAmerika veel van de Red Wings de komende jaren en aan Lalonde de eer om die verwachtingen waar te maken.

CONTRACTEN, TRADES EN BLESSURES

RYAN MCDONAGH EEN PREDATOR

Het opschonen van het salarishuis in Tampa Bay is begonnen. Zondagavond Nederlandse tijd werd bekend gemaakt dat Ryan McDonagh middels een Trade naar Nashville Predators verkast. De omgekeerde weg wordt door blue-liner Philippe Myers en prospect Grant Mismash bewandeld.

Dat de deal uit de lucht komt vallen is een understatement. Met een resolute no-trade clause moest de blue-liner zelf water bij de wijn doen om zijn meerjarige contract — $6.75 miljoen average annual value — te waiven. Het afgelopen seizoen kwam de 33-jarige Amerikaan tot 71 optredens en noteerde 26 punten. Lightning’s GM Julien BriseBois stond als een boer met kiespijn de pers te woord: ”If we didn’t live in a flat salary-cap world, it would never have crossed my mind to ask Ryan to waive his no-trade clause.”

Toch besparen de Lightning onder aan de streep ongeveer $7.3 miljoen aan cap space. In het contract van Philippe Myers zit een redelijk unieke buyout optie, die wanneer gelicht door BriseBois een behoorlijk financieel voordeel voor de tweevoudig Stanley Cup winnaar oplevert.

NICK PAUL MAG BLIJVEN

Ondrej Palat was belangrijk met 3 GWG tijdens het postseason, maar met 2 GWG deed ook Nick Paul een aardige duit in het zakje voor de Tampa Bay Lightning. In Game 7 van de eerste ronde tegen Toronto was hij zelfs beslissend. Zijn goede prestaties hebben de aanvaller een mooi nieuw contract opgeleverd. Paul blijft tot medio 2029 verbonden aan de Lightning en gaat jaarlijks ruim $ 3.1 miljoen verdienen. Aan het einde van zijn nieuwe contract is Nick Paul 34 jaar. De eerste zeven seizoenen van zijn loopbaan bracht Paul door bij de Ottawa Senators.

BROCK BOESER LANGER IN VANCOUVER

In Vancouver zijn ze nog niet uitgekeken op Brock Boeser. De 25-jarige winger heeft vijf seizoenen in de NHL achter de rug en in vier daarvan tikte hij moeiteloos de 20 goals aan. Het enige seizoen waarin dit niet lukte, was 2019-2020. De jaargang die in maart vanwege Covid-19 werd afgebroken. Deze week tekende Boeser een driejarig contract, waardoor hij tot de zomer van 2025 speler van de Canucks blijft. De Amerikaan gaat nu jaarlijks ruim $ 6.6 miljoen verdienen.

DUCLAIR LANG UIT ROULATIE

Paul Maurice begint zijn tijdperk in Sunrise zonder Anthony Duclair. De aanvaller, afgelopen seizoen goed voor 31 goals en 58 punten, ligt er voorlopig uit met een ernstige achillespeesblessure. Duclair liep de blessure op tijdens training in het off-season en hij is inmiddels geopereerd. De verwachting is dat hij minimaal de eerste helft van het nieuwe seizoen zal moeten missen.

Cover photo: Matt Slocum/Reuters

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen