Blackhawks in zwaar weer: seksueel misbruik laat koppen rollen

Woensdagnacht kwam het nieuws naar buiten dat President of Hockey Operations en General Manager Stan Bowman is opgestapt bij de Chicago Blackhawks. Gaandeweg de dag kwamen er meer details aan het licht en lijkt er een ware beerput te zijn opengetrokken in The Windy City. Niet alleen naast het ijs is het kommer en kwel, maar ook op het ijs van het United Center is het allesbehalve stabiel.

Blackhawks-eigenaar en CEO Rocky Wirtz kwam woensdag met een verontrustend persbericht op de proppen. Na onafhankelijk onderzoek en de resultaten daarvan, stapte GM Stan Bowman op. De reden van dit vertrek moeten we zoeken in het kampioensjaar 2010. Kyle Beach — een voormalig Black Ace — stapte naar het management vanwege seksuele escapades van videocoach Brad Aldrich. In plaats van direct actie te ondernemen, werd de aantijging in de doofpot gestopt.

Niet alleen Bowman pakte zijn biezen, maar ook Senior Vice President of Hockey Operations Al MacIsaac stapte naar aanleiding van de zaak op in Chicago.

PUT WORDT VERDER GEOPEND

Het onderzoek van assistent Officier van Justitie Reid Schar gooide de put echter verder open. Rick Westhead van The Sports Network schaarde Joel Quenneville — huidig coach Florida Panthers — en Kevin Cheveldayoff — GM in Winnipeg — ook bij het rijtje namen die van de zaak op de hoogte waren. Zo zou Quenneville ten tijde van de melding het kantoor binnen zijn gestormd en om te vragen de verontrustende melding van Beach onder het tapijt te vegen. De ploeg uit Chicago zat in een ware flow en “randzaken” zouden het teamproces alleen maar verstoren in de jacht op de eerste titel in 39 jaar. Saillant detail: Vannacht zat de Panthers-head coach gewoon op de bank tijdens de 4-1 overwinning op Boston Bruins.

Als klap op de vuurpijl wordt ook Kevin Cheveldayoff vandaag door NHL’s Gary Bettman aan de tand gevoeld. Net als Quenneville zou ook de huidig General Manager van Winnipeg Jets van de situatie hebben geweten en zijn kop in het zand hebben gestoken.

Reden voor het bestuur van NHL om de Blackhawks ook een boete van $ 2 miljoen dollar op te leggen wegens inadequaat optreden van de situatie. De helft van het bedrag wordt uitbesteed aan het financiëren van lokale organisaties in en om Chicago die slachtoffers van (seksueel) misbruik helpen en ondersteunen in de verwerking.

TROOSTELOOS BEGIN VAN HET SEIZOEN

Met alle ellende buiten het ijs, zou menig fan zich vast moeten kunnen klampen aan de prestaties op het ijs. Niets is echter minder waar. Na zeven wedstrijden staat de ploeg uit The Windy City met twee schamele OT-punten op de voorlaatste plaats in de divisie. Met 4.29 GA/GP en een totaal van 30 goals tegen, bezetten de Hawks de laatste plaats in NHL. Bovendien zijn ze samen met divisiegenoot Arizona Coyotes nog de enige franchise zonder reguliere overwinning. De onrust buiten de wanden van het ijs lijken ook zijn weerslag te hebben op de prestaties.

AANWINSTEN ONDERMAATS

Met veel bombarie en consternatie streek Marc-Andre Fleury in juli neer in Chicago. In eerste instantie kondigde de goalie zijn afscheid van de sport aan, nadat hij via Twitter had vernomen te moeten vertrekken bij Vegas Golden Knights. Na een aantal gesprekken met de leiding in Chicago begon Fleury toch aan zijn avontuur in het United Center.

Vier wedstrijden verder is van al het enthousiasme in Chicago voor de Vezina Trophy-winnaar van vorig seizoen weinig meer over. De goalie begon het huidige seizoen al ongelukkig met twee fouten in de seizoensopener tegen Colorado Avalanche (4-2 nederlaag, red.). In totaal heeft de 36-jarige veteraan al achttien keer de puck achter zich in het net zien verdwijnen. Zijn 5.75 GAA en 179GA%- brengen hem in de top drie slechtste goalies van het huidige seizoen. Reden voor coach Jeremy Colliton om Kevin Lankinen de nummer één te maken. In drie wedstrijden staat zijn GAA nu op 2.91 en krijgt hij vertrouwen.

Naast Fleury was het van te voren ook uitkijken naar vooral verdediger Seth Jones en centre Tyler Johnson. Waar Jones op het moment van schrijven met zes punten het teamklassement aanvoert, is de productie van Tyler Johnson nog niet van het niveau wat ze in Chicago van hem verwachten. Hierbij moet wel vermeldt worden, dat over de gehele breedte voorin de Hawks niet thuis geven.

COVID-19 PERIKELEN

De koek in Chicago was echter nog niet op. Zo kwamen onder andere Patrick Kane, Jonathan Toews, Riley Stillman, Ryan Carpenter, Jujhar Khaira en Henrik Borgström op de COVID-lijst te staan. Het is voor de fans in Windy City te hopen, dat alle malaise op het ijs grotendeels hieraan te wijden is.

Taak voor de Hawks zal vooral zijn om alle (toekomstige) aandacht voor de misbruikzaak zoveel als mogelijk van zich af te zetten. Meerdere spelers hebben inmiddels een verklaring afgelegd, waarin ze aangeven volledig achter Kyle Beach te staan.

To be continued..

Coverfoto: John J. Kim / Chicago Tribune

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen