NHL Entry Draft 32 in 32 | #5 Joakim Kemell

Here we go! We zijn aanbeland bij de laatste vijf prospects van de komende NHL Entry Draft. We tellen af naar de uiteindelijke nummer een, die aanstaande donderdag op SportAmerika te vinden zal zijn. Op nummer vijf vinden we vandaag de beste Finse prospect van 2022 terug: Joakim Kemell.

2021 – 2022 TEAM: JYP (Liiga, Finland)
GEBOORTEPLAATS: Jyväskylän, Finland
GEBOORTEDATUM: 27 april 2004
LENGTE/GEWICHT: 176cm / 80kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (contract met JYP tot 2022 – 2023)

Joakim Kemell is zonder twijfel één van de eye catchers in de komende NHL Entry Draft. Geboren in Jyväskylän bond de Fin al jong de schaatsen onder. Na uitstekende prestaties in de Finland Selects U12, sloot de winger zich vanaf het seizoen 2017 – 2018 aan bij de jeugdacademy van JYP.

Als een van de uitblinkers in de U16 en de U18, maakte de Fin in het seizoen 2020 – 2021 reeds zijn opwachting in de U20 en rook hij eenmalig aan het grote werk in de Finse Liiga. Afgelopen seizoen was de jonge prospect een vaste kracht in de hoogste afdeling van het Finse ijshockey en kwam hij tot 23 punten (vijftien goals, acht assists) in 39 wedstrijden. Met vijftien goals scoorde de Fin de meeste treffers van alle rookies in de Finse Liiga. Hij speelde bij JYP overigens samen met mede potentieel first-rounder Brad Lambert.

Op het internationale podium liet Kemell zich eveneens gelden. Het voorbije WK U18 noteerde de Fin acht punten (zes goals, twee assists) en was hij mede debet aan het winnen van de bronzen medaille.

FINNISH SNIPER

De Finse winger is een pure sniper. Met een flink arsenaal aan schoten is hij een van de puurste forwards de aankomende Draft. Vooral zijn one-timers worden veelvuldig geprezen. Zelfs al is de pass iets uit de richting, krijgt de Fin het voor elkaar om met kracht en precisie de puck op de vijandige goalie af te vuren. Bovendien is zijn wrister ook dik in orde, die eveneens zowel kracht als richting bezit. Wat het schot zo bijzonder maakt, is het feit dat de winger op het allerlaatste moment van zijn schot de puck nog een andere richting op kan sturen.

Mocht een schot niet tot de mogelijkheden behoren, wordt de Fin ook geroemd om zijn uitstekende deke skills. Met snelle bewegingen en een fenomenale stick handling heeft Kemell de puck aan een touwtje. Mede door deze kwaliteiten wordt de Fin ook veelvuldig als spelmaker ingezet. Goede en nauwkeurige passing stellen hem in staat om niet alleen zichzelf, maar ook ploeggenoten in stelling te brengen.

Aanvallend is er slechts één maar te ontdekken. De acceleratie en snelheid van de Fin is nog flink in onderhoud. Op de eerste meters zit er weinig snelheid in de benen en ook mist de Fin nog kracht en souplesse zonder puck. Mét puck daarentegen heeft Kemell wel de beweeglijkheid die een forward nodig heeft.

DEFENSIEF OOK EEN PRIMA SPELER

Kemell is typisch een speler in de categorie ’vechten voor elke meter’. In de eigen zone voert de Fin zijn defensieve taken meer dan behoorlijk uit en schroomt hij fysieke duels niet. Met veel pressie op de puck geeft hij tegenstanders nauwelijks tijd en ruimte om tot een oplossing te komen in de aanvallende zone. Goede positionering en anticipatie stellen hem — gecombineerd met een uitstekende poke check — in staat om turnovers te creëren.

Toch is er ook defensief nog werk aan de winkel. Met zijn geringe lengte en fysiek ‘klimt’ hij geregeld in de duels, maar legt hij het over het algemeen af tegen de sterkere tegenstanders. De afgelopen drie seizoenen liep de Fin vier (!) blessures op als gevolg van een duel in de eigen zone.

VERWACHTING

Kemell heeft nog een aantal puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten, maar over het algemeen liggen deze punten op het fysieke vlak. Met de juiste coaching en begeleiding zal de Fin ook nog enigszins aan zijn schaatsen moeten werken. Mits hij deze punten tot NHL niveau verbeterd, hebben we te maken met een nieuwe Finse superster.

Normaal gezien blijft de Fin nog een jaartje langer in Finland actief, om daarna ook nog in de AHL te spelen. De upside van de Fin is dusdanig hoog, dat hij met deze route naar de NHL kan uitgroeien tot een first-liner.

Binnen de prognose van SportAmerika belandt Kemell als vijfde overall bij Philadelphia Flyers. De franchise van nieuwbakken head coach John Tortorella heeft met Cam Atkinson een fysiek vergelijkbare winger binnen de gelederen en met zijn 33 jaar een ideale leermeester voor Kemell. Met de toekomst in Philly een mooie franchise voor de talentvolle Fin.

Photo: Liiga/Jiri Halttunen

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen