Garland krijgt contractverlenging, Suns erg actief

Er kwam geen einde aan nieuwe contracten, contractverleningen of trades in de eerste twee dagen van Free Agency. Op dag 3 leek de echte storm voorbij gewaaid te zijn, maar waren er alsnog wat sterke ‘windvlagen’. Zo kreeg Darius Garland nu officieel de sleutels van de Cleveland Cavaliers voor de komende jaren en werd het vertrouwen van de Charlotte Hornets in Cody Martin beloond. Ook de Phoenix Suns kwamen in actie en waren in drie deals betrokken.

SPELERS NAAR NIEUWE TEAMS

Dat Josh Okogie ooit één van de hoofdonderwerpen was van een artikel op SportAmerika, is niet iets dat veel mensen waarschijnlijk verwacht hadden. Toch is het dit keer zover gekomen, want Okogie was de enige speler op dag 3 van Free Agency die een nieuwe ploeg vond. De forward tekende een eenjarige deal bij de Phoenix Suns, waarschijnlijk tegen het minimumloon.

Okogie is 24 jaar oud als het komende seizoen begint en zal vooral defensief zijn steentje bijdragen. Het afgelopen jaar zag hij zijn minuten bij de Minnesota Timberwolves gehalveerd worden. In zijn eerste drie jaar speelde hij echter gemiddeld 23 minuten per wedstrijd, waarin hij goed was voor gemiddeld 7.3 punten en 1.1 steals.

SPELERS DIE RE-SIGNEN BIJ HUN TEAM

Dat was niet de eerste deal die de Phoenix Suns sloten op de derde dag, want deze dag werd afgetrapt met het nieuws dat Bismack Biyombo terugkeert naar Arizona. Voor hoe lang en hoe veel geld is niet bekend, maar met JaVale McGee die al vertrokken is en de onbekende toekomst van DeAndre Ayton, is dit een move om een gat alvast op te vullen.

Biyombo kwam vorig seizoen 36 keer in actie voor Phoenix, waarin hij gemiddeld 5.8 punten en 4.6 rebounds noteerde in 14 minuten, getallen die aansluiten bij de gemiddeldes van zijn carrière. Echter liet hij op momenten ook zien wat hij kan doen zodra hij meer minuten mag maken. In de wedstrijd tegen de Indiana Pacers speelde hij bijna dertig minuten, scoorde hij 21 punten en pakte hij 13 rebounds.

Ook Cody Martin tekende een contract bij de ploeg waar hij het afgelopen jaar actief was, de Charlotte Hornets. Martin moest het afgelopen jaar voor het eerst in hun ‘basketballeven’ doen zonder zijn tweelingbroer Caleb Martin, maar dat ging niet ten koste van zijn effectiviteit. De forward verdubbelde bijna zijn punten per wedstrijd en maakt ook defensief een steeds meer solide indruk. Dit werd ook gezien door de front office van de Hornets, die Martin hebben beloond met een vierjarig contract ter waarde van 32 miljoen dollar.

EXTENSIONS

Het komende jaar zal het laatste jaar zijn van zijn rookie deal, maar ook daarna zal Darius Garland er comfortabel bij zitten bij de Cleveland Cavaliers. De jonge point guard heeft namelijk een overeenkomst met de Cavs bereikt voor een vijfjarige deal, ter waarde van 193 miljoen dollar, dat zelfs nog kan oplopen tot 231 miljoen. Het is daarmee de grootste deal in franchise history van de Cavs.

Het afgelopen jaar zette Garland een grote stap. Na het wegvallen van Collin Sexton aan het begin van het seizoen met een gescheurde meniscus, kwam er meer druk te liggen op de schouders van Garland. Dat bleek geen probleem voor Garland, met een ruime toename in punten en assists, waarmee hij ook zijn eerste All-Star selectie verdiende. Uiteindelijk eindigde Garland het jaar met 21.7 punten en 8.6 assists per wedstrijd, én een grote zak met geld.

TRADES

Veel valt er niet te maken van de trades op dag 3, want alleen Jock Landale vond een nieuwe ploeg in een trade. De Australische center was een paar dagen geleden deel van de trade rondom Dejounte Murray naar de Atlanta Hawks, maar lang bleef hij niet. De Phoenix Suns hebben de Australiër aangetrokken, voor waarschijnlijk het minimum bedrag dat bij trades gebruikt moet worden: $110.000.

Met JaVale McGee die al vertrokken is uit Phoenix en de kans dat ook DeAndre Ayton vertrekt, hebben de Suns nu met Bismack Biyombo en Jock Landale minimaal twee centers om dit op te vangen.

Coverfoto: Klutch Sports / Darrell Ann

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen