NHL Entry Draft 32 in 32 | #6 David Jiricek

De eindstreep is in zicht. Over exact vijf dagen staat in Montreal de NHL Entry Draft op het punt van beginnen. Bij SportAmerika werken we toe naar onze nummer één prospect, die aankomende donderdag op de site terug te vinden is. Voor het zover is verblijden we je vandaag met een ruwe diamant uit Tsjechië: David Jiricek.

2021 – 2022 TEAM: HC Plzen (Tipsport Extraliga, Tsjechië)
GEBOORTEPLAATS: Klatovy, Tsjechië
GEBOORTEDATUM: 28 november 2003
LENGTE/GEWICHT: 191cm / 86kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Defense
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

David Jiricek is een Tsjechische prospect uitkomend voor HC Plzen in de Tsjechische hoogste afdeling. Geboren in Klatovy — op ongeveer 45 minuten rijden van Plzen — sloot de blue-liner zich op jonge leeftijd aan bij de jeugdacademie van HC Klatovy. Vanaf het seizoen 2017 – 2018 verdedigt de Tsjech de clubkleuren van HC Plzen.

Op reeds zestienjarige leeftijd maakte de blue-liner zijn debuut op het hoogste niveau in Tsjechië. In het ”COVID-seizoen” 2020 – 2021 beleefde de Tsjech zijn breakout seizoen. Met negen punten (drie goals, zes assists) ging Jiricek er met de Rookie of the Year Award vandoor. Dit seizoen stopte de teller bij elf punten (vijf goals, zes assists) in 29 wedstrijden.

De Tsjech acteerde afgelopen december op het World Junior Championship en schreef een assist op zijn naam. Toch eindigde het WJC voor de blue-liner dubbel in mineur. Naast de afgelasting door COVID-19, moest Jiricek door een opgelopen knieblessure noodgedwongen onder het mes. Hierdoor miste ‘DJ’ een groot gedeelte van 2022. Toch was de blue-liner op tijd fit voor een participatie aan het ”grote-mannen” WK en met een goal en assists was hij één van de smaakmakers.

BOOM SHAKALAKA IN OFFENSE

Jiricek is met zijn imposante verschijning van 1 meter 91 een (fysieke) schrik voor de tegenstander. Ondanks zijn lengte heeft de blue-liner uitmuntende beweeglijkheid en snelheid in de bagage. Met grote passen walst de Tsjech als een trein van eigen zone naar aanvallende zone.

Naast zijn beweeglijkheid, beschikt Jiricek eveneens over sterke stick handling. In combinatie met zijn snelheid is de Tsjech vooral in de neutrale zone nauwelijks van de puck te krijgen. Eenmaal in de aanvallende zone fungeert de blue-liner als een quarterback en bouwt hij de aanvallen op. De passing van de Tsjech is dik op orde. Zowel op korte, als op lange afstand vindt hij gemakkelijk ploeggenoten.

Vanaf de blue-line vuurt Jiricek zijn kiezelharde slapshot en one-timers op de vijandige goalie. Aan zijn wrister moet nog enigszins gesleuteld worden. Met een grote swing geeft hij goalies voldoende de tijd om zich op het schot te positioneren. Bovendien is het aantal schoten dat laag én op doel is op twee handen te tellen. Het geeft ploeggenoten nauwelijks de mogelijkheid om te screenen en rebounds te benutten.

BOOM SHAKALAKA IN DEFENSE

De Tsjech is naast zijn aanvallende inbreng ook ijzersterk in de eigen zone. Geholpen door andermaal zijn beweeglijkheid, snelheid en fysiek houdt de blue-liner de controle over iedere situatie. Wanneer een forward de zone betreedt, drijft Jiricek ze met speels gemak naar de zijkanten. Mocht er onverhoopt een tegenstander doordringen, schroomt de Tsjech een harde hit niet.

Bovendien is de achttienjarige blue-liner in staat om vaak uit de duels te blijven en met zijn positionering een hoop defensieve arbeid uit te voeren. De poke check van de Tsjech is eveneens een sterk wapen en zet hij in de turnover moeiteloos een ploeggenoot aan het werk. Zijn shot blocking is niet alleen geroemd om het gebruik van zijn stick, maar Jiricek werpt zich ook met zijn gehele lijf in de baan van het schot.

VERWACHTING

De Tsjechische two-way defender bezit alle facetten om uit te groeien tot een absolute nummer één op de blue-line in de NHL. Samen met de nog te publiceren Simon Nemec zijn het de twee bste blue-liners van de 2022 Entry Draft. Toch zal de Tsjech naar verwachting niet meteen voor de leeuwen gegooid worden. De blue-liner werd in de 2020 CHL Import Draft opgepikt door Spokane Chiefs. De kans zit er dik in, dat een NHL franchise Jiricek in Noord-Amerika actief wilt hebben.

Binnen de prognose van SportAmerika, belandt de Tsjech als zesde overall bij Columbus Blue Jackets. De franchise uit Ohio vergaarde deze pick afgelopen off-season in de Seth Jones trade. De blue-liner verkaste in ruil voor Adam Boqvist, Cole Sillinger, Aleksi Heimosalmi en bovengenoemde pick naar Chicago Blackhawks.

In Columbus zou Jiricek prima passen. De core op de blue-line is jong, talentvol en kan nog jaren mee. Met onder meer Zach Werenski en Vladislav Gavrikov aan de linkerkant van de blue-line een ideale tandem in wording.

Photo:

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen