De aandacht gaat deze dagen uit naar de Colorado Avalanche en de Tampa Bay Lightning, maar ook de andere franchises zitten bepaald niet stil. In deze Update lees je onder meer over het huwelijk tussen de Dallas Stars en Peter DeBoer en de nieuwe winger van de Vancouver Canucks. Vanzelfsprekend vergeten we ook de Awards niet die in de nacht van dinsdag op woensdag zijn uitgereikt.
CARROUSEL DER COACHES
Steeds meer coaches vinden onderdak voor het nieuwe seizoen en steeds meer spelers weten dus waar ze aan toe zijn. Vorige week bespraken we in onze podcast al de flirt van de Philadelphia Flyers met John Tortorella en die aanstelling kreeg een paar dagen later definitief zijn beslag. Bruce Cassidy volgt Peter DeBoer op in Las Vegas en met die laatste willen we dit artikel openen. DeBoer heeft zich namelijk voor vier jaar verbonden aan de Dallas Stars.
DEBOER AAN DE SLAG IN BIG D
In DeBoer krijgen de Stars een coach die kan voortborduren op het defensieve fundament dat al onder Bowness is gelegd de laatste seizoenen. Over het algemeen hebben de teams van DeBoer hun zaken defensief goed op orde en met onder meer Miro Heiskanen, Esa Lindell en Ryan Suter heeft de coach blueliners in de gelederen die voorlopig nog wel even vastliggen in Big D. John Klingberg is ook een sterkhouder daar, maar hij is over een paar weken free agent. DeBoer zal hem graag aan boord houden, maar gezien de keuzes die elders gemaakt moeten worden, lijkt dit onmogelijk.
Jake Oettinger was dé uitblinker in de serie tegen Calgary, maar is RFA. Jason Robertson scoorde 41 goals dit seizoen en is eveneens één van de RFA’s. Het zijn een paar voorbeelden van de jonge honden die het stokje moeten overnemen van de oude garde. Tyler Seguin en Jamie Benn liggen voor langere tijd vast, maar zijn de dertig inmiddels gepasseerd.
BREKEN MET TREND
Daarbij heeft general manager Jim Nill zo’n $ 19 miljoen om mee te spelen de komende maanden. Hij moet daarmee Oettinger en Robertson aan boord kunnen houden, maar daarnaast zal er nog wat depth scoring aangetrokken moeten worden. Jason Robertson, Joe Pavelski en Roope Hintz waren goed voor 105 van de 233 goals. Over afhankelijk zijn gesproken…
Er ligt dus nogal een uitdaging op Peter DeBoer te wachten, maar Nill zal hem niet voor niets aan contract voor vier seizoenen voorgeschoteld hebben. DeBoer is gehaald voor de langere termijn. Met de Devils en Sharks bereikte hij in zijn eerste seizoen de Stanley Cup Final om daarna wat weg te zakken. Eigenlijk vragen de Stars nu van hem het tegenovergestelde te doen. De coach is bij zijn laatste werkgevers nét op tijd of iets te laat ingestapt. Op het eerste gezicht lijkt dat laatste ook in Dallas het geval, maar DeBoer mag de komende jaren het tegendeel bewijzen.
TORTORELLA EN WOODCROFT
De pers in Philadelphia wrijft zich in de handen nadat de Flyers en John Tortorella tot een akkoord zijn gekomen. De coach staat garant voor spektakel. Misschien niet altijd op het ijs, maar dan toch zeker ernaast. Tortorella houdt als coach ook van een goede defensieve organisatie en op dat vlak hoeft hij zich niet te vervelen in Philly. Weinig teams kregen de laatste twee seizoenen meer goals tegen dan de Flyers en met een groot deel van die spelers mag Tortorella nu aan de slag. Daar heeft general manager Chuck Fletcher wel voor gezorgd.
De GM heeft gesmeten met meerjarige contracten en daardoor hebben de Flyers nu ruim $ 5 miljoen te besteden in het off-season. Er wacht het management een hels karwei om Tortorella met een sterk team het nieuwe seizoen in te sturen. De coach heeft in het verleden bewezen iets teweeg te kunnen brengen. Zijn karakter lijkt perfect te passen bij de cultuur van de Flyers. Never a dull moment…
In Edmonton zijn ze tevreden over de progressie onder Jay Woodcroft. De 45-jarige Canadees nam in februari als interim-coach het stokje over van Dave Tippett en leidde de Oilers naar de finale van de Western Conference. In het reguliere seizoen noteerde Woodcroft een 26-9-3 record met Edmonton, maar tegen de Avalanche was hij in de WCF niet opgewassen. Ken Holland had genoeg gezien en beloont Woodcroft door hem de komende drie seizoenen hoofdcoach te maken.
ZOEKTOCHT
Dan zijn er nog de onbezette stoeltjes in Boston en Sunrise. Van de Bruins weten we dat die buiten de gebaande paden denken en juist niet gaan voor een grote naam. De Florida Panthers zijn dit wel van plan. De winnaar van de Presidents’ Trophy gaat niet verder met Andrew Brunette en wil in gesprek met één van de grote vissen die beschikbaar zijn.
Een andere (interessantere) naam die met de club in verband wordt gebracht is die van Jukka Jalonen. De Fin won dit jaar olympisch goud en de wereldtitel met zijn land en is naar verluidt een belangrijke kandidaat. Tuomo Ruutu is de enige assistent die mocht blijven in Florida en hij heeft de Finse nationaliteit. We zullen de komende tijd horen of één plus één ook in Sunrise twee is.
CONTRACTEN EN BLESSURES
DADONOV NU WEL VERTROKKEN
Het lukte de Vegas Golden Knights niet Evgenii Dadonov te slijten aan de Anaheim Ducks, maar de Montreal Canadiens hadden meer succes. Dadonov zag een trade naar die club blijkbaar wel zitten, want deze week vertrok de Rus in ruil voor Shea Weber naar Quebec. De Knights maken hiermee alsnog ruimte vrij in het salarishuis en de Canadiens krijgen er een doelpuntenmaker bij. Zij zien hun captain naar Sin City verkassen, maar daar zal Weber op de LTIR belanden, waardoor het salaris niet op de salary cap drukt.
KUZMENKO KIEST VANCOUVER
Andrei Kuzmenko is het komende seizoen te bewonderen in de NHL. De 26-jarige Rus verruilt SKA St. Petersburg voor de Vancouver Canucks en dat lijkt voor de Canadezen geen slechte deal. Kuzmenko is een free agent uit de KHL en maakte daar afgelopen seizoen indruk met 20 goals en 53 punten in 45 wedstrijden. Een jaar eerder kwam de winger tot 18 treffers. In de KHL was Kuzmenko een bezienswaardigheid, maar het is de vraag hoe snel hij zich aanpast in Noord-Amerika. De Canucks hopen in hem een top-six aanvaller te hebben voor relatief weinig geld ($ 950.000). Daarmee houdt de club geld over om zich op andere posities te versterken.
ZORGEN OM BACKSTROM
Nicklas Backstrom heeft zich afgelopen vrijdag in België laten opereren aan zijn linker heup. De Zweedse centre had er al enige tijd last van en won de laatste tijd advies in bij specialisten en sporters. Uiteindelijk besloot de 34-jarige speler van de Capitals een operatie te ondergaan, maar zijn toekomst is daardoor ongewis. De club maakte bekend dat het herstel lang zal duren en Backstrom direct aan zijn revalidatie begint. Ryan Kesler onderging een paar jaar geleden een soortgelijke operatie en wist niet meer terug te keren.
AWARDS
MATTHEWS SCHIET WEER RAAK
In de nacht van dinsdag op woensdag werden weer verschillende Awards uitgereikt en Auston Matthews mocht er twee op de schoorsteenmantel zetten. Zijn 60 goals en 46 assists waren genoeg om de Hart Trophy (MVP reguliere seizoen) als de Tedd Lindsay Award (gekozen door NHLPA) te pakken. Zijn aantal doelpunten was het hoogste sinds Steven Stamkos in 2012 en het hoogste in de lange historie van de Toronto Maple Leafs. Het is voor het eerst sinds Tedd Kennedy in 1955 dat een speler van de Leafs de Hart Memorial wint.
Cale Makar heeft zijn eerste prijs van dit seizoen al te pakken. De verdediger van de Colorado Avalanche hoopt met zijn team natuurlijk de Stanley Cup te winnen, maar heeft de Norris Trophy alvast binnen. Met 28 goals en 86 punten was en is hij enorm belangrijk voor de Avs dit seizoen. Makar liet in deze verkiezing onder meer Victor Hedman achter zich. De Zweed is momenteel zijn tegenstander in de Stanley Cup Final. Makar is de eerste speler in de geschiedenis van de franchise die de Norris mee naar huis neemt.
EUROPA IN DE PRIJZEN
De Calder Trophy gaat dit seizoen naar onze oosterburen. Moritz Seider is verkozen tot Rookie of the Year en gezien zijn magnifieke eerste jaar in Detroit kunnen we dit alleen maar toejuichen. Seider was dit seizoen goed voor onder meer 43 assists en noteerde 21 punten op de powerplay. Daarnaast is de Duitser slechts één van drie rookies die alle 82 wedstrijden speelde. Het is voor het eerst in bijna 60 jaar dat de Red Wings de beste rookie leveren. In 1965 was goalie Roger Crozier de laatste.
Igor Shesterkin kon het in de Eastern Conference Final niet bolwerken tegen Andrei Vasilevskiy, maar de Rangers-goalie is wel de winnaar van de Vezina Trophy. Na een seizoen met 2.07 GAA en .935 sv% is dit meer dan terecht. Tien jaar geleden won Henrik Lundqvist namens de Rangers deze prijs en Shesterkin is na Sergei Bobrovsky (2017) en Vasilevskiy (2019) de derde Rus in de laatste zes seizoenen die de Vezina op zijn naam schrijft.
Cover photo: Tom Szczerbowski/USA TODAY Sports