2022 NBA Mock Draft: pick 11 t/m 20

Na in het vorige artikel de eerste tien picks van de 2022 NBA Draft te hebben besproken, gaan we in het tweede artikel van de 2022 SportAmerika NBA Mock Draft verder met picks 11 t/m 20.

11: NEW YORK KNICKS: MARK WILLIAMS | C

De Knicks hebben voorafgaand aan de draft twee duidelijke needs: point guard en center. Qua point guards kozen de Pelicans in ons vorige artikel al voor de best beschikbare pure point guard: Dyson Daniels. Daardoor zijn Kennedy Chandler en TyTy Washington voor de Knicks hier de meest logische keuze, alhoewel het wel een lichte reach zou zijn.

De Knicks kiezen hier uiteindelijk voor Mark Williams, de center van Duke. Williams is een atletische freak met enorm veel lengte en wingspan. In en rondom de basket is Williams fantastisch als dunker, finisher en in de pick-&-roll. Voor Derrick Rose, Kemba Walker en RJ Barrett een ideale speler in de dunker spot en als lob threat. Verdedigend gezien is Williams echter op zijn best. In de pick-&-roll is hij soms nog uit positie, maar rondom de basket zal hij meteen mee gaan doen om de titel van gemiddeld de meeste blocks per duel. Rebounder kan Williams ook als geen ander. Williams kan Mitchell Robinson (free agent) en Nerlens Noel (schijnbaar op trade block) doen vergeten en meteen starten als center in New York.

12: OKLAHOMA CITY THUNDER: OUSMANE DIENG | SF

Met de tweede picks kregen de Thunder Chet Holmgren in de schoot geworpen, waardoor ze weer een extra ster met enorm veel upside aan hun al zo jonge en getalenteerde selectie toevoegen. Met de 12de picks zijn de Thunder voor de tweede keer van in totaal drie keer tijdens de eerste ronde aan de beurt.

De focus kan nu op shooting guard en small forward. Daar loopt nog niet echt iemand rond in Oklahoma City waarvan het zeker is dat die een enorme toekomst heeft bij de Thunder. Met Ousmane Dieng en AJ Grrfin zijn er nog twee hele interessante en complete small forwards beschikbaar die in het straatje van de Thunder passen.

De Thunder kiezen hier uiteindelijk voor Dieng. Dieng is aanvallend en verdedigend gezien al enorm compleet. Dieng heeft veel potentie als schutter en spelmaker, maar zal vooral consistenter moeten worden. Hij zal met zijn 19 jaar nog moeten wennen aan het basketbal in Amerika, en bij de Thunder houden ze van dat soort spelers.

13: CHARLOTTE HORNETS: A.J GRIFFN | SF

De Hornets hebben pick 13 en pick 15 in handen en kunnen dus in het midden van de eerste ronde, net nog in de lottery, toe gaan slaan. Dit team heeft twee dingen nodig: centers en shooting. Beide kunnen met de komende twee picks opgelost worden.

Op center is Kessler de speler die de Hornets op center meteen een speler geven die mee kan in de rotatie en zelfs zou kunnen starten. Johnny Davis, A.J Griffin en Ochai Agbaji zijn qua scoring en floor spacing logische keuzes.

De Hornets gaan uiteindelijk, ook omdat ze pick 15 nog hebben, voor de best beschikbare speler in deze mock draft. Griffin zal verdedigend gezien de Hornets niet meteen beter maken, maar is aanvallend nu al een goede shooter die zowel met de bal als zonder de bal in zijn handen effectief kan zijn. Daarnaast hebben de Hornets sowieso al een team waar offense vooral de focus is en hebben ze in het verleden laten zien graag aanvallende spelers te draften. Griffin kan nog beter worden in de pick-&-roll en qua leveren van assists/beslissingen maken en moet nog meer durven de bal op te eisen, maar hij is dan ook nog geen 19 jaar oud.

Zijn grootste verbeterpunt zal aan de verdedigende kant van de bal zijn. De sky is de limit voor Griffin, misschien wel de speler met de meeste upside in deze draft. Hij zal vanaf de bank als sixth man een belangrijke rol kunnen spelen voor de Hornets richting de playoffs en is tevens hun toekomstige small forward wanneer Gordon Hayword volgend jaar of het jaar daarna vertrekt.

14: CLEVELAND CAVALIERS: JOHNNY DAVIS | SG/SF

Ook de Cavaliers zullen met deze pick op zoek zijn naar shooting (Davis en Agbaji), maar ook naar versterking op de point guard-positie. Met het waarschijnlijke vertrek van Collin Sexton zijn alleen Darius Garland en Caris LeVert nog over. Qua point guards kom je dan uit bij TyTy Washington en Kennedy Chandler.

De twee best beschikbare spelers in deze mock draft zijn echter shooting guards/small forwards: Davis en Tari Eason. Twee spelers die boven de 20 jaar zijn en zat ervaring hebben in college. Zij zouden de rotatie van het team op shooting guard kunnen versterken. De Cavaliers gaan uiteindelijk voor Davis, die een wat betere schutter en scorer is dan Eason. Davis zal verdedigend gezien nog stukken beter moeten worden, maar aanvallend gezien zal hij vanaf de bank in Cleveland broodnodige minuten leveren al scorer en ball handler. Davis zal met zijn karakter, scoring en shooting de Cavaliers vanaf de bank wat extra vuurkracht geven.

15: CHARLOTTE HORNETS: WALKER KESSLER | C

De Hornets zijn met de 15de pick weer aan de beurt, en na hun shooting guard/small forward-positie gevuld te hebben (Griffin) is het hier tijden om te kijken naar centers voor de bank. Kessler is hier nog beschikbaar, maar hij is eigenlijk ook de enige optie. Het is wellicht een klein beetje een reach, maar de need voor de Hornets met het vertrek van Montrezl Harrell (center) is groot.

Walker Kessler kan dit opvullen. De Hornets mogen van hem meteen verwachten dat hij verdedigend gezien zijn steentje bij gaat dragen en de rest rondom de basket uit de brand kan helpen. Kessler heeft verder veel ervaring, is een prima rebounder en is tevens enorm lang en atletisch. Aanvallend gezien is hij vooral effectief rondom de basket en in de dunker spot. Potentie qua midrange en driepunt shooting is er wellicht, maar daar zullen de Hornets met Kessler aan moeten werken mochten ze dat van hem verlangen.

16: ATLANTA HAWKS: KENNEDY CHANDLER | PG

De Hawks zullen komend seizoen meteen weer mee willen doen om de prijzen en de playoffs, en zullen daarvoor vooral in de breedte sterker moeten worden. Over de gehele linie kan het team vanaf de bank versterking gebruiken.

De meest logische PG-keuzes hier zijn Washington en Chandler. Zij zouden meteen de rol als back-up PG met een veteraan vanuit free agency kunnen delen (Lou Williams en Delon Wright zijn free agents). Ook back-up center is een need, maar met Kessler is daar net de laatste center gekozen. Christian Koloko en EJ Lidell zouden opties kunnen zijn, maar zijn wel op leeftijd en een behoorlijke reach op deze plek in de draft. De vraag is op wie de keuze dan valt. Uiteindelijk gaan de Hawks voor Chandler, die qua upside misschien wat minder is dan Washington en lengte als zijn grootste probleem heeft, maar overal al een betere speler is.

De Hawks hebben spelers nodig die er nu staan. Chandler zal verdedigend gezien meteen fantastisch zijn in de NBA en heeft de potentie om een fantastische passing point guard te zijn. Verder is hij ondanks zijn lengte effectief gebleken als schutter, maar qua finishing rondom de basket zal hij het in de NBA lastig krijgen. In transition en qua passing zal Chandler echter na Daniels de beste optie zijn in deze draft.

17: HOUSTON ROCKETS: NIKOLA JOVIC | SF/PF

De Rockets kozen met de derde pick voor Paolo Banchero en hebben daarmee hun small forward-positie qua starter ingevuld. De Rockets hebben hier de ruimte om een wat grotere gok qua prospect te nemen en voor een speler met veel upside te gaan.

Qua need is center sinds het vertrek van Christian Wood wel de meest logische keuze, maar het feit dat Duren, Williams en Kessler al gekozen zijn en dat de Rockets Alperen Sengun en Usman Garuba hebben lijkt voldoende om hier nog niet een center te kiezen. De Rockets gaan hier voor de upside en het talent voor de nog maar net 19-jarige Nikola Jovic.

Jovic past bij het team dat de Rockets aan het bouwen zijn. De lange small forward/power forward kan aanvallend gezien eigenlijk al alles. Hij is een fantastische schutter, heeft ball handling van een shooting guard en kan zelf schoten creëren. Daarnaast heeft hij kwaliteiten als playmaker en passer. Verdedigend gezien heb je niet veel aan Jovic, maar aanvallend gezien maakt hij dit meer dan goed. Jovic heeft aanvallend gezien van alle spelers in deze draft class de meeste upside.

18: CHICAGO BULLS: MALAKI BRANHAM | SG/SF

Het seizoen van de Bulls eindigde afgelopen seizoen teleurstellend, maar in 2022-23 is er weer een nieuwe kans. Of dit met Zach LaVine is, is nog afwachten, maar die kans lijkt wel vrij groot. Toch hebben de Bulls met de pick een kans om een speler toe te voegen die het team nu richting de playoffs en een titel kan helpen.

Het gaat hier tussen Eason, Agbaji en Malaki Branham, die beide vanaf de bank de shooting guard en vooral small forward-positie van breedte kunnen voorzien. De keuze valt uiteindelijk op Branham, mede vanwege zijn upside en het feit dat hij twee jaar jonger is. Branham is een lange, fysiek gezien sterke speler die nu al prima shooting percentages heeft. Hij kan profiteren van de sterspelers om hem heen. Verdedigend gezien kan Branham zeker off the ball nog beter worden, maar vanwege zijn lengte, atletisch vermogen en wingspan is daar enorm veel ruimte voor verbetering.

19: MINNESOTA TIMBERWOLVES: TARI EASON | SF

De Timberwolves hebben drie picks in de tweede ronde van deze draft, maar zullen het in de eerste ronde alleen met deze pick moeten doen. Het is een volgende kans om een team met veel talent en potentie verder te helpen richting de NBA Finals.

Eason en TyTy Washington zijn in deze mock draft de twee grootste kanshebbers om door de Timberwolves gekozen te worden. Washington zou met zijn playmaking en scoring + zijn enorme potentie een welkome versterking zijn voor de guard-posities, terwijl Eason met zijn ervaring meteen in de rotatie op small forward en wellicht power forward ingezet kan worden. De Wolves gaan uiteindelijk voor Eason, die met zijn defense, rebounding en aanvallend scorend vermogen meteen de bank van een extra boost zal voorzien.

20: SAN ANTONIO SPURS: TYTY WASHINGTON | PG/SG

Met deze pick zijn de Spurs wederom aan de beurt. In het vorige artikel kozen de Spurs met pick negen voor center Jalen Duren, waardoor een grote need gevuld is. Met deze pick besluiten de Spurs om voor de speler met de meeste upside beschikbaar in deze mock draft te gaan.

TyTy Washington is nog maar 19 jaar oud en heeft enorm veel potentie als scorer. Washington beschikt over de beste midrange en pick-&-roll game in deze draft, maar kan nog consistenter en beter worden als finisher en shooter. Daarnaast is zijn defense een probleem, iets wat bij de Spurs normaal gesproken al vrij snel beter zou moeten worden. Washington kan achter Dejounte Murray de back-up point guard zijn en kan de Spurs een extra ball handler en scorer geven vanaf de bank.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen