NHL Entry Draft 32 in 32 | #17 Noah Ostlund

Colorado en Tampa Bay zijn inmiddels drie wedstrijden in de Stanley Cup Finale onderweg. Met een 2-1 voorsprong voor Colorado is er echter nog niets beslist. Bij SportAmerika kijken wij met een schuin oog alvast naar 7 juli 2022. In Montreal vindt dan de 2022 NHL Entry Draft plaats. De afgelopen weken passeerde reeds vele prospects de revue. Vandaag aandacht voor een teamgenoot van de gisteren gepubliceerde Liam Ohgren: Noah Ostlund.

2021 – 2022 TEAM: Djurgardens IF
GEBOORTEPLAATS: Nykvarn, Zweden
GEBOORTEDATUM: 11 maart 2004
LENGTE/GEWICHT: 181cm / 74kg
SCHIET: Links
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (commitment aan Djurgardens IF)

Het Zweedse Djurgardens IF heeft zich de laatste jaren als een prospect goudmijn van het internationale ijshockey gemanifesteerd. Het Draft jaar 2022 wordt voor de equipe uit de Swedish Hockey League de beste uit de geschiedenis. Waar je eerder alles al over onder meer Calle Odelius en Liam Ohgren las, staan er met Noah Ostlund en Jonathan Lekkerimaki — verderop deze maand nog protagonist op SportAmerika.nl — nog twee potentiële first-rounders op het roster.

Geboren onder de rook van Södertalje in het dorpje Nykvarn, bleek vrij snel dat de centre talent voor ijshockey had. Op zestienjarige leeftijd belandde de Zweed in de U16 van Sodertalje SK, om met 28 punten in 23 wedstrijden een overstap naar de Academy van Djurgardens te verdienen.

Na een aftastend begin in de U16, was Ostlund vanaf de U18 ontketend. Op vijftienjarige leeftijd debuteerde de Zweed reeds in de U20 van Djurgardens, om daar met vijftien punten in tien wedstrijden meer dan zijn stempel te drukken. Vooral het voorbije seizoen was de centre buitenaards. Met 42 punten in 33 wedstrijden en zeven punten in de play-offs ging zijn Draft Ranking de voorbije weken sky-high. Op het voorbije WK U18 won Ostlund goud met Tre Kronor en werd hij en passant opgenomen in de top drie aanvallers van Team Zweden.

DYNAMISCHE CENTRE MET OOG VOOR PLOEGGENOTEN

Als er één woord de centre treffend beschrijft, is dat het woord dynamiek wel. Mede door zijn “geringe” lengte van 1 meter 81, compenseert hij dit ruimschoots met acceleratie en snelheid. Daarbij geholpen door een waanzinnige stick handling maakt van de Zweed een niet te stoppen forward. Als een echte spelmaker kan hij wedstrijden lezen en bepaalt hij grotendeels het tempo van het (aanvallende) spel. Vooral in de neutrale zone creëert Ostlund veelvuldig openingen voor zichzelf en ploeggenoten, om vervolgens in de aanvallende zone zijn stick het werk te laten doen. Met uiterst precieze passing brengt hij zijn wingers in stelling, wat hem een karrevracht aan assists oplevert.

Ondanks dat zijn schoten genoeg kracht en richting meekrijgen, zoekt de Zweed vaak toch voor de pass. Zowel zijn wrister, snapshot, als zijn backhand hebben de upside die men van een first-rounder mag verwachten. Met de juiste aanvallende begeleiding kan Ostlund uitgroeien tot een toekomstig first-liner in de NHL.

FYSIEKE GESTALTE ENIGE VRAAGTEKEN DEFENSIEF

De centre staat defensief ook prima zijn mannetje. Bij puckverlies is hij de man die in de aanvallende zone de pressie dirigeert, om ook met zijn snelheid op tijd in de verdedigende zone zijn taken te kunnen uitvoeren. Met zijn bovengemiddelde inzicht weet Ostlund als geen ander passlijnen en aanvallen te ontregelen, om in de turnover genadeloos met de puck er vandoor te gaan.

Toch is er een vraagteken als het om zijn defensieve skills gaat. Tegen fysiek sterkere tegenstanders sneeuwt de centre onder als men op stoom is. De Zweed legt veel kracht en energie in zijn spel, wat hem later in de wedstrijd kan opbreken. Toch heeft de centre wel de juiste bouw, om met een goed trainingsschema in de sportschool zijn fysieke gestalte te ontwikkelen. Ook niet onbelangrijk is zijn totale winstpercentage face-offs — 78%(!) —.

VERWACHTING

Het gebrek aan goals laat de Zweed een beetje tussen hemel en aarde zweven voor de komende Entry Draft. Met een prognose tussen plaats 13 en 78, zijn ook de scoutingsrapporten het bij lange na niet met elkaar eens. Toch heeft de centre het hart van SportAmerika verovert met een waanzinnig spelinzicht en een flinke dosis spelmakers kwaliteiten in de pocket — hallo powerplay —. De positionering van de Zweed bij puckbezit van de tegenstander is wellicht de allerbeste dit Draft jaar.

In de Draft Ranking van SportAmerika, eindigt de centre als zeventiende overall bij Nashville Predators. Een ideale leermeester in de persoon van Filip Forsberg is nog altijd een UFA op dit moment, maar met Mikael Granlund als back-up zou de Zweed allesbehalve mogen klagen. Het zou na Yaroslav Askarov (2020) en Fedor Svechkov (2021) de derde Europese first-rounder op rij zijn voor de Preds.

Photo: Josefin Andersson

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen