NHL Entry Draft 32 in 32 | #22 Calle Odelius

De finalisten voor de Stanley Cup Finale zetten afgelopen nacht de best-of-7 in gang. Colorado Avalanche won in Game 1 van titelverdediger Tampa Bay Lightning. Buiten al het play-off geweld om, kijkt SportAmerika ook naar de toekomst. Over exact 21 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft op het punt van beginnen. Op plaats 22 van de prognose vinden andermaal een Zweed terug: Calle Odelius.

2021 – 2022 TEAM: Djurgårdens IF (J20 Nationell)
GEBOORTEPLAATS: Södertälje, Zweden
GEBOORTEDATUM: 30 mei 2004
LENGTE/GEWICHT: 183cm / 84kg
SCHIET: Links
POSITIE: Verdediger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Dat Zweden bekend staat om zijn goede ijshockey en blik aan talenten is geen geheim. Ook bij de familie Odelius werd de sport met de paplepel ingegoten. Broer William speelt eveneens verdienstelijk ijshockey in het Brynäs System en is mogelijk in de 2024 Entry Draft verkiesbaar. De carrière van de blue-liner begon bij de plaatselijke Södertälje SK, om vanaf het seizoen 2019 – 2020 voor Djurgårdens IF U16 uit te komen. Via de U18 belandde de Zweed al vroeg in dit seizoen bij de U20. Met 30 punten (zeven goals, 23 assists) mocht de toen zeventienjarige Odelius al een aantal keer aan het grote werk in de SHL ruiken.

FINGER LICKIN’ GOOD

De achttienjarige Odelius bezit alles wat een modere two-way defender moet bezitten. Met een goed lichaam, een hoog ijshockey-IQ en veel beweeglijkheid is de Zweed welhaast niet te verslaan. In puckbezit ontwikkelt hij een hoge snelheid en creëert hij voor zichzelf voldoende ruimte voor een pass of schot. In zijn rol van spelmaker is hij bij de U20 van Djurgardens bij 72%(!) van de goals betrokken. Zowel in de aanvallende, als de neutrale zone schroomt de Zweed niet om met een splijtende pass de blue-line van de tegenstander uit elkaar te spelen. Bovendien kan hij van zowel korte, als lange afstand de vijandige goalie onder vuur nemen met een nauwkeurig en hard schot.

Zijn grootste wapen is wellicht een onderbelichte: De blue-liner kan als geen ander onder de pressie uit komen. Samen met een grote reach ontwijkt hij veelvuldig de pressiesituatie en maakt het hem de absolute leider in aanvallende situaties.

Toch kan de Zweed zich nog verbeteren in het maken van de juiste (aanvallende) keuze. Odelius wil nog wel eens de moeilijkste oplossing zoeken en kiezen voor een schot in plaats van een pass en andersom.

FORWARDS UIT HET CENTRUM HOUDEN

Defensief blinkt de verdediger uit in op pressie spelen en het blocken van passlijnen. Ondanks zijn 1 meter 83 schroomt de Scandinaviër niet om ook fysiek van zich te laten horen. Vooral bij puckverlies duikt de blue-liner er bovenop en geeft hij de tegenstander nauwelijks tijd om te reorganiseren. Hier ligt echter wel een gevaar voor de Zweed. Veelvuldig staat hij ”te hoog” en levert dit een high danger chance against op. Groot voordeel is eveneens dat Odelius goed vooruit, maar ook achteruit uit de voeten kan. Met zijn snelheid en beweeglijkheid is hij in staat om een foute beslissing nog terug te kunnen draaien.

VERWACHTING

Als een van de beste verdedigende prospects in de 2022 Entry Draft is de toekomst van de Zweed rooskleurig. Met wat gepoets en geschaaf aan zijn verbeterpunten wordt Odelius een toekomstig ster op de blue-line. Zijn manier van ijshockey is alles wat scouts zoeken in een hedendaagse blue-liner en de voorbije NHL Draft Combine werd hij door 28 franchises uitgenodigd voor een gesprek. Binnen de prognose van SportAmerika zou de Zweed als 22e overall bij Anaheim Ducks belanden. De ploeg uit Californië vergaarde de first-round pick tijdens de voorbije Trade Deadline in de Hampus Lindholm trade — van Boston Bruins —.

Photo Credit: Otto Marand / Djurgården

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen