Curry en Warriors pakken vierde NBA-titel in acht jaar

De Golden State Warriors zijn NBA-kampioen 2021-22. De Warriors versloegen in Boston de Celtics tijdens game 6, waardoor de NBA Finals met 4-2 naar het team van Finals MVP Stephen Curry ging.

Iedereen, op James Wiseman na, was fit om te beginnen aan game 6. Het was het eerst eliminatieduel van de serie, en dit was te merken aan de start van de Celtics. Met een 14-2 run in de eerste vier minuten schoten de Celtics uit de startblokken. Vooral dankzij Klay Thompson, die al snel richting de tien punten kroop, werd het gat door de Warriors voor het einde van het eerst kwart gedicht. Met een 27-22 voorsprong begonnen de Warriors aan het tweede kwart. Ze eindigde het eerste kwart met een 11-0 run.

In het begin van het tweede kwart was het gat zelfs even 15 punten, maar in eerste instantie was er een reactie van de Celtics. Toch kwamen de Warriors vervolgens weer op gang en liepen ze uit naar een voorsprong van meer dan 20 punten. Met een 54-39 voorsprong zochten beide teams uiteindelijk de kleedkamers op. De Warriors wonnen het tweede kwart met 27-17, mede dankzij een 21-0 run aan het einde van het eerste kwart/begin van het tweede kwart. Het bleek dan ook het beslissende kwart te zijn.

TWEEDE HELFT

In het derde kwart kwamen de Celtics ook niet best uit de startblokken, iets wat niet gezegd kon worden van de Warriors. De voorsprong ging snel weer richting de 20 punten, allemaal afgesloten door een bizarre driepunter van Stephen Curry. Het ‘geef mij die vierde ring’ gebaar dat volgde is nu al een legendarische. Toch zorgden de Celtics met een late run in het derde kwart er wel voor dat het gat nog maar iets meer dan tien punten was.

In het vierde kwart deden de Celtics er alles aan om het gat van iets meer dan tien punten te dichten, maar het mocht niet zo zijn. Telkens was er een reactie van de Warriors, die vooral Curry en Andrew Wiggins in het vierde kwart belangrijk zagen zijn. Het werd uiteindelijk 103-90, waarna het feest voor de Warriors kon beginnen.

Curry zou uiteindelijk de Finals MVP worden. In game 6 scoorde hij 34 punten (6-11 3PT) met zeven rebounds en zeven assists. Bij de Celtics was Jalen Brown met 34 punten de uitblinker. Het waren uiteindelijk vooral de turnovers (22 voor de Celtics) en offensive rebounds (15 voor de Warriors) die het team de das om deed. Daarmee is het seizoen 2021-22 afgelopen en kan de focus op de NBA Draft (volgende week donderdag) en Free Agency.