2022 SportAm NBA Mock Draft: de eerste tien picks

De 2022 NBA Draft gaat in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvinden, en dus is het tijd voor de 2022 SportAmerika NBA Mock Draft. Te beginnen met de eerste tien picks in deze draft.

1: ORLANDO MAGIC: JABARI SMITH | SF/PF

De Orlando Magic hebben de eer om in de nacht van donderdag op vrijdag de eerste pick van de 2022 NBA Draft te maken. Met Chet Holmgren, Jabari Smith en Paolo Banchero hebben ze de beschikking over de drie beste spelers in deze draft. Smith zou met zijn lengte/wingspan en defense perfect in het profiel van de Magic passen, zeker omdat hij daarnaast ook scoring brengt (iets wat de Magic enorm nodig hebben). Hij zou dan ook een logischere keuze zijn dan Banchero.

De vraag is of de Magic inderdaad Chet Holmgren laten schieten vanwege zijn postuur. De Magic kiezen vanwege deze zorgen omtrent zijn gewicht en lichaamsbouw inderdaad niet voor Holmgren maar voor Smith. Jonathan Isaac is momenteel de starter op power forward, maar met al zijn blessures is het maar de vraag of hij ooit nog op niveau komt. Daarnaast is Smith op 19-jarige leeftijd al net zo’n goede verdediger en een veel betere schutter dan Isaac. Op center hebben de Magic daarnaast net een groot contract aan starter Wendell Carter Jr gegeven, waardoor Holmgren naar PF zou moeten gaan. Smith is van nature een PF en heeft veel upside om nog meer te worden dan een 3-and-D voor de Magic.

2: OKLAHOMA CITY THUNDER: CHET HOLMGREN | PF/C

De Thunder hebben vier picks in de 2022 NBA Draft, waaronder de tweede pick en de 12de pick in de eerste ronde. Ze hadden ook nog de 30ste pick, maar die werd getrade naar de Denver Nuggets.

De Thunder zien de Magic de keuze maken waarop ze gehoopt hadden. Holmgren wordt door de Magic overgeslagen en valt zo in hun handen. Holmgren past met zijn profiel en upside perfect bij het profiel waar de Thunder qua draft picks zo van houden. Hij zal de komende jaren de starting center worden van de Thunder, de positie waar met afstand de meeste need is. Holmgren is al een prima schutter, post player en verdediger. Hij zal nog vaker de bal moeten durven opeisen en daarnaast vooral zijn aanvallende game wat consistenter moeten maken. De sky is dan de limit voor Holmgren, die als grootste zorg zijn gewicht en lichaamsbouw heeft.

3: HOUSTON ROCKETS: PAOLO BANCHERO | SF/PF

De Rockets hebben de derde, 17de en 26ste pick in deze draft en kunnen drie spelers toe gaan voegen aan een roster dat al stikt van het talent. Het backcourt is met Kevin Porter Jr, Jalen Green en Josh Christopher wel in orde.

De Rockets missen echter wat op small forward en power forward. Jae’Sean Tate en Kenyon Martin Jr zijn prima spelers, maar Banchero en Smith zouden een upgrade zijn aan beide kanten van de bal. Smith zou als 3-and-D speler met upside voor meer een ideale fit zijn in een team dat al veel ball handlers en scorers in huis heeft. Daarnaast is ook center een need sinds het vertrek van Christian Wood.

De Rockets zullen dan ook balen dat de Magic en Thunder voor de neus van de Rockets Smith en Holmgren draften. De Rockets zullen hoe dan ook moeten leven met de speler die overblijft na de picks van de Magic en Thunder, en in dit geval is dat Banchero.

Banchero is wederom een speler met enorm veel upside en waarschijnlijk het meeste star power van deze draft. Hij is aanvallend al een nagenoeg complete speler en is op zijn effectiefst als hij de bal in de handen heeft. Met Porter Jr en Green al bij de Rockets kan dat mogelijk een probleem worden. Banchero is niet per se een elite shooter en is tevens geen fantastische verdediger. Zeg maar gewoon slecht. Daar zal hij aan moeten werken om het tussen hem en Porter/Green goed te laten werken.

4: SACRAMENTO KINGS: SHAEDON SHARPE | SG/SF

De Kings vallen eigenlijk net buiten de boot, want de kans is groot dat Holmgren, Banchero en Smith niet naar de vierde pick vallen. Alle drie hadden ze een grote need voor de Kings kunnen vullen. Mochten ze dit nu alsnog willen doen met de vierde pick, dan moeten ze reachen voor Duren (C) of gaan voor Keegan Murray of Jari Eason (goede spelers, maar minder upside en al 21 jaar oud).

De best beschikbare spelers zijn Jaden Ivey, AJ Griffin en Shaedon Sharpe. Ivey lijkt gezien de aanwezigheid van De’Aaron Fox uitgesloten, terwijl Griffin en Sharpe vooral aanvallend gezien enorm veel upside hebben (allebei pas 19 jaar oud). Ze zouden met Fox en Domantas Sabonis de Kings drie building blocks geven die zeker aanvallend gezien enorm veel zullen produceren.

De Kings moeten hier kiezen tussen spelers met veel talent en potentie (Ivey, Sharpe en Griffin) die niet per se de meest ideale fit zijn, of een speler die een need kan vullen en je meteen kan helpen om wedstrijden te winnen (Murray) maar die qua upside wat gelimiteerde is dan Ivey, Sharpe en Griffin. Het team uit Sacramento gaat uiteindelijk voor Sharpe.

Met zijn enorme upside als scorer en zijn nu al prima defense en NBA-ready lichaam is hij een diamant voor de toekomst van de Kings. Sharpe is nog maar 19 jaar, terwijl Murray naar de 22 kruipt. De vraag is dan ook hoeveel hij in zijn eerste seizoen al kan laten zien.

5: DETROIT PISTONS: JADEN IVEY | GUARD

De Piston zullen met deze pick op zoek zijn naar een secondary ball handler en scorer naast Cade Cunningham. Met het mogelijke vertrek van Jerami Grant is er ook ruimte voor verbetering op power foward en center, maar daar hebben de Pistons met Marvin Bagley III en Isaiah Stewart al wat body’s met potentie. Dit kan op het gebied van secondary scoring en ball handling niet gezegd worden.

Griffin heeft veel upside als scores en ball handlers, terwijl Ivey en Murray met wat meer ervaring (ook een jaar of twee ouder) ook een uitstekende keuze zou zijn. Kortom: de Pistons zitten in de perfecte situatie om hier toe te slaan.

De keuze valt uiteindelijk op Jaden Ivey, die naast Cunningham zal excelleren. Vooral als decision maker en verdediger moet Ivey nog beter en consistenter worden, maar verder is er weinig wat Ivey niet kan. Hij zou de Ja Morant van de Pistons kunnen worden en meteen kunnen starten naast Cunningham. Beide zouden de rol als ball handler en scorer op zich kunnen nemen, waardoor de Pistons op dat vlak ineens weer meerdere opties hebben.

6: INDIANA PACERS: KEEGAN MURRAY | SF/PF

De Pacers hebben naast deze pick ook nog de 31ste pick in de eerste ronde. De overduidelijke plek van verbetering in Indiana is small forward en power forward. T.J. Warren is vaker geblesseerd dan dat hij speelt en Oshae Brissett heeft nog een jaar contract. De beste opties zijn Murray, Ousmane Dieng, Jeremy Sochan en Duren. Op de guard-posities zijn opties te over in Indiana (Malcolm Brogdon, Ricky Rubio, T.J. McConnell, Tyrese Haliburton, Buddy Hield en Chris Duarte), dus de kans lijkt nul dat er hier een guard gekozen wordt.

Qua small forwards zijn Keegan Murray en AJ Griffin de meest logische opties. De Pacers gaan uiteindelijk voor Murray. Verdedigend gezien is Murray niet fantastisch maar ook geen zwaktebod. Murray zou de shooter en floor spacer kunnen zijn die het team nodig heeft en kan daarnaast, mocht het nodig zijn, ook zelf scoren. Hij doet dit rondom de basket en in de midrange, een type aanvallende spelers die de Pacers momenteel niet hebben. Daarnaast zal Murray ook alle kleine dingen (rebounden, passen) doen.

7: PORTLAND TRAIL BLAZERS: BENEDICT MATHURIN | SG

De Trail Blazers willen nu winnen, want ze zitten momenteel in een window waarin ze met Damian Lillard kunnen winnen. Een speler met pick zeven kiezen die daar meteen aan mee kan helpen of de pick traden voor een ervaren speler of meer picks lijkt dan ook de voorkeur te hebben.

Puur naar needs kijkende hebben de Trail Blazers wat nodig op small forward en power forward. Dan kom je weer bij Dieng, Benedict Mathurin en Sochan uit. De Blazers gaan hier uiteindelijk voor Mathurin. Mathurin is nu al een fantastische shooter met potentie als 3-and-D. Mathurin zal verdedigend gezien nog beter en consistenter moeten worden, maar heeft de potentie en het atletisch vermogen om dit waar te maken. Daarnaast kan hij een secondary ball handler zijn en de floor spacen voor Lillard en Anfernee Simons. Mathurin is de ideale small forward voor de Blazers, een team dat komend seizoen de playoffs weer wil halen.

8: NEW ORLEANS PELICANS: DYSON DANIELS | PG

De Pelicans hebben al een behoorlijk compleet team staan en veel speler van vorig seizoen zullen ook in 2022-23 terugkeren. McCollum op SG, Brandon Ingram op SF, Zion Williamson op PF en Jonas Valanciunas op C, met op de bank meer dan genoeg goede back-ups om er een breed en getaleneerd team van te maken. Er is echter een ding wat nog ontbreekt. De Pelicans hebben sinds het vertrekt van Lonzo Ball geen spelmaker en speler met elite visie in huis. Een point guard die andere vrij kan spelen en de bal even uit de handen van de scorer kan halen wanneer nodig, zodat zij meer off-ball kunnen spelen.

Een point guard/floor general dus. Dyson Daniels is precies dat. Hij is met afstand de beste passer in deze draft class en is nog extreem jong. Ervaring zal Daniels nog op moeten doen, maar met zoveel talent om hem heen zou hij als starting point guard meteen kunnen presteren. Een extra bijkomstigheid is dat Daniels ook nog eens een fantastische verdediger is. Zijn jumpshot zal nog stukken betere en consistenter moeten om zelf ook te kunnen scoren op meerdere manieren dan als driver en rondom de basket, maar Daniels zou desondanks de perfecte match zijn voor het huidige team van de Pelicans.

9: SAN ANTONIO SPURS: JALEN DUREN | C

De Spurs hebben drie picks in de eerste ronde van de 2022 NBA Draft (pick 20 en 25 hierna), maar het begint allemaal met de negende pick. Wie kijkt naar het roster, zal zien dat er vooral op center en power forward aan de toekomst gewerkt moet worden. Keldon Johnson staat nog vaak op PF, maar is eigenlijk meer een SF, terwijl Jakob Poetl toch vooral een back-up center is en nog maar een jaar contract heeft.

De keuze hier lijkt vrij simpel. Mathurin, Sochan en Duren zijn de drie best beschikbare spelers als er na de needs van de Spurs gekeken wordt. De Spurs kiezen uiteindelijk voor Duren, die nog geen 19 jaar is en enorm veel talent heeft. Verdedigend gezien is Duren al fantastisch, net zoals zijn lichaamsbouw en zijn spel rondom de basket. Zijn post moves kunnen worden uitgebreid en zijn shooting kan zeker vanaf midrange en de driepuntlijn nog stukken beter. Toch heeft Duren van alle centers in deze draft het meeste talent en upside. Een building block voor de Spurs.

10: WASHINGTON WIZARDS: JEREMY SOCHAN | PF/C

Tot slot van dit artikel de tiende pick. De Wizards hebben duidelijke needs op point guard en center en kunnen met alleen deze pick die need gaan vullen. Daniels was ook hier ideaal geweest, maar die is in deze mock draft al gekozen. Qua point guards komt je dan uit bij TyTy Washington en Kennedy Chandler.

Op center zijn Mark Williams en Kessler Edwards beschikbaar. Voor alle vier de spelers zou het echter een reach zijn. Het is in deze mock draft dus geen ideale plek om te zitten als Wizards-zijnde. De keuze valt uiteindelijk op de best beschikbare speler: Jeremy Sochan. Sochan is net 19 en heeft enorm veel upside. Verdedigend gezien is hij misschien wel de beste spelers in deze draft class, terwijl hij verder rondom de basket en als playmaker/cutter ook al erg goed is. Zijn jumpshot en driepuntschot zou stukken beter kunnen, maar als hij als center start en de rotatie gaat vormen met Daniel Gafford hoeft hij dit niet eens te doen.

Foto: Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen