NHL Play-Offs: Lightning slaan hard terug in Game 3

Het gebeurde de Tampa Bay Lightning de laatste jaren niet vaak dat ze zo’n draai om de oren kregen als in Game 2. In het postseason al helemaal niet! Jon Cooper en zijn mannen hebben in Game 3, voor eigen publiek, de kans om iets goed te maken. Bij SportAmerika lees je of dit ook daadwerkelijk gelukt is.

STANLEY CUP FINAL

Het was voor Andrei Vasilevskiy een jubileum om héél snel te vergeten. De Rus speelde in Game 2 zijn honderdste wedstrijd in het postseason en in de voorgaande 99 had hij nooit zeven keer hoeven vissen. Vasilevskiy en de Lightning weten na die vernedering waar ze aan toe zijn. Met een 2-0 achterstand keerden ze terug naar Florida, maar veel erger was de manier waarop verloren werd. Tampa Bay kwam er eigenlijk twee keer niet aan te pas in Denver. Dit zal in Game 3 heel anders moeten, want anders eindigt deze gedroomde Stanley Cup Finale in een nachtmerrie voor de titelhouder.

AVALANCHE STARTEN GOED

Zonder Brayden Point begon voor Tampa Bay de jacht op eerherstel. Een deel van dat plan leek al na vijf minuten richting prullenbak te kunnen. Valeri Nichushkin opende de score, althans dat dacht hij. Na lang beraad ging er alsnog een streek door die goal vanwege offside. Het was voor de Lightning echter wel een waarschuwing. Alweer. Na negen minuten kwam die goal er echter alsnog. Op de PP werkte Gabriel Landeskog de puck achter de vallende Vasilevskiy. Van een challenge vanwege goalie interference werd afgezien.

ZELDZAAM FOUTJE

Met nog een minuut of zes op de klok besloot Anthony Cirelli zich voor het eerst sinds 12 mei weer eens te melden op het scoreformulier. Oog in oog met Darcy Kuemper verloor hij op het laatste moment controle over de puck, maar juist dat had de goalie niet verwacht: 1-1. Even later mochten de Lightning zelfs hun eerste voorsprong in de serie begroeten. Een fout van Devon Toews werd afgestraft door Ondrej Palat, op aangeven van Steven Stamkos.

De tweede periode begon met goed nieuws voor de thuisploeg. Nick Paul ging in de eerste geblesseerd de kleedkamer in, maar was in staat terug te keren. En hoe! Ruim een minuut had Paul nodig om Kuemper voor de derde keer deze avond te kloppen. Zo eenvoudig lieten de Avs zich niet wegzetten. Weer liet de PK van de Lightning steken vallen en Landeskog zag een gaatje boven de rechterschouder van Vasilevskiy: 3-2.

EINDE VERHAAL KUEMPER

Bij de Bolts loopt de PP vooralsnog niet, maar 5-on-5 gaven ze eindelijk thuis. Nog voor de tweede periode halverwege was, herstelde Stamkos de marge van twee goals. Na ruim 31 minuten zat de werkdag er voor Darcy Kuemper op. Pat Maroon, bezig aan zijn vierde Cup-finale op rij, verschalkte de goalie voor de 5-2 en Pavel Francouz mocht het bloeden gaan stoppen. Erg succesvol was hij niet, want al snel moest hij de 6-2 van Corey Perry incasseren.

Ondanks die ruime voorsprong konden de Lightning hun voet nog niet van het gaspedaal halen. Daarvoor zijn deze Avalanche veel te gevaarlijk. De Bolts hadden in Game 3 echter de beschikking over een maar al te bekend wapen: Andrei Vasilevskiy. Met een goed optreden revancheerde hij zich voor die smadelijke 0-7. Veel ging er goed voor de Lightning, maar in de slotfase was er een flinke domper. Nikita Kucherov, goed voor 2 assists, verliet geblesseerd het ijs op een 5-on-3 powerplay en dat lijkt geen goed teken.

De gemoederen liepen in die laatste minuten nog wel even hoog op, maar aan de score veranderde niets meer. Tampa Bay maakt een statement en nu is het wachten weer op het antwoord van de Avalanche.

UP NEXT:

De Tampa Bay Lightning hebben er weer een serie van gemaakt. Niet geheel toevallig vonden ze in eigen huis iets van vorm en momentum terug. De Amalie Arena voelt voor de Bolts en Vasilevskiy in het bijzonder als een warm bad dit postseason. Op 6 mei, Game 3 tegen de Leafs, verloren de Lightning voor het laatst op het ijs in Florida. Na die eerste ronde krijgt Vasilevskiy ook nauwelijks nog goals tegen in de Amalie Arena.

Colorado weet nu dat de weg naar de Cup niet louter over rozen gaat. Andre Burakovsky werd gemist in Game 3 en het is de vraag of hij voor Game 4 naar Florida reist. Dit duel wordt donderdag (02.00 uur Nederlandse tijd) afgewerkt. Jared Bednar zal dan rekenen op een betere Darcy Kuemper, terwijl collega Jon Cooper meer van zijn special teams mag eisen. En hij zal vooral hopen dat de blessure van Nikita Kucherov niet al te ernstig is.

Tussenstand in de serie: Colorado leidt met 2-1

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen