NHL Entry Draft 32 in 32 | #18 Liam Ohgren

Waar in de Stanley Cup Finale Colorado Avalanche een 2-0 voorsprong tegen Tampa Bay Lightning te pakken heeft, kijkt SportAmerika eveneens met een schuin oog naar donderdag 7 juli 2022. Dan staat in Montreal namelijk de 2022 NHL Entry Draft op het punt van beginnen. De afgelopen twee weken trakteerden we je al op menig Draft profiel. Vandaag andermaal plek voor een Zweed in onze first-round prognose: Liam Ohgren.

2021 – 2022 TEAM: Djurgardens IF (Swedish Hockey League)
GEBOORTEPLAATS: Stockholm, Zweden
GEBOORTEDATUM: 28 januari 2004
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 91kg
SCHIET: Links
POSITIE: Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Geboren in de Zweedse hoofdstad Stockholm sloot de kleine winger zich aan bij de plaatselijke ijshockeyvereniging. Met vader Andreas Ohgren als verdienstelijk speler in de jaren ’90 van de SHL, stroomde ook in het bloed van Liam behoorlijk wat talent. Een goed toernooi met Sweden Selects U13 en Stockholm Syd, leverde hem een plek in de Academy van Djurgardens IF op.

Vanaf zijn entree bij Djurgardens, gaat de winger als een raket. In de U16 scoorde Ohgren elf (!) keer in drie duels, waarna zijn promotie naar de U18 ook van een leien dakje ging. Met onder meer twee hattricks in twee opeenvolgende duels, acteerde de Zweed vanaf het seizoen 2020 – 2021 voor de U20 van Djurgardens — waar ook onder meer Calle Odelius actief is —. Vooral in het voorbije seizoen reeg hij de records aaneen, met 58 punten (33 goals, 25 assists) sloot hij het U20 puntenklassement op het bovenste schavot af. De winger mocht ook 25 wedstrijden ruiken aan het grote werk in de SHL, maar bleef daar met slechts twee punten behoorlijk onder de radar.

Zijn prestaties voor de Tre Kronor geven hem die boost naar een top twintig notering voor de komende Entry Draft. In de Hlinka Gretzky Cup noteerde hij in vijf wedstrijden zeven punten (vier goals, drie assists). Het voorbije WK U18 goot de forward eigenhandig zijn naam in de gouden medaille. Met negen punten in zes wedstrijden betrad Ohgren met de Zweedse ploeg het hoogste schavot.

SON OF A REACHER MAN

Wellicht het grootste wapen wat de winger bezit is zijn reach. Zowel aanvallend, als in verdedigend opzicht profiteert Ohgren veelvuldig van zijn grote reach. In puckbezit is de Zweed bijna niet van de puck te krijgen en ondanks zijn lengte en gewicht is de beweeglijkheid van de Scandinaviër prima op orde.

Als winger kijkt men ook naar goals en assists. Ook in deze categorieën zijn de prestaties van Ohgren bovengemiddeld. Met een accurate en krachtige wrister, scoort de Zweed erop los. Bovendien is de aanvallende veelzijdigheid een belangrijk wapen. Zowel vanuit stilstaande positie, als op snelheid vuurt hij kiezelharde schoten op het vijandelijke doel. Naast zijn skills als winger, kan Ohgren ook prima als spelmaker uit de voeten. Op snelheid is er voor een verdediger geen mogelijkheid om de puck te veroveren en vindt hij met nauwkeurige passing zijn teamgenoten.

FYSIEK EN DEFENSIEF STERK IN DE EIGEN ZONE

Defensief staat de Zweed ook meer dan zijn mannetje. Over zestig minuten legt de winger gemiddeld 178 meer meters af dan zijn teamgenoten. Zijn snelheid gebruikt de winger om defensief pressie te kunnen houden op de tegenpartij en met zijn positionering dekt hij belangrijke passlijnen af. Bovendien schroomt Ohgren shot blocking niet en heeft zijn fysiek sterke lichaam ook verdedigend voordelen.

Logischerwijs is ook verdedigend zijn reach het paradepaardje. In de Zweedse media wordt de winger qua spel veelvuldig vergeleken met Zach Hyman, die eveneens een perfecte two-way player is.

VERWACHTING

Met een fenomenaal WK U18 en goede prestaties in de U20 van Djurgardens, rijst de ster van Ohgren naar grote hoogten. De snelheid, inzicht en techniek van de Zweed zal het niet lang laten duren voor hij een gewaardeerde kracht in de NHL is. Ondanks zijn fysieke gestalte wordt er in de NHL meer gevraagd. Met de juiste begeleiding zal Ohgren vooral nog in body moeten toenemen.

Een achttiende overall prognose, zou de winger bij Dallas Stars doen belanden. Met de GREEF-line in Dallas een ideale leerschool.

Photo Credit: Otto Marand / Djurgården

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen