NHL Entry Draft 32 in 32 | #16 Frank Nazar

Terwijl de Stanley Cup Finale nog in volle gang is, kijkt SportAmerika al met een schuin oog naar de toekomst. Over vijftien dagen wordt in Montreal de 2022 NHL Entry Draft in gang geschoten. De voorbije weken werd je dagelijks getrakteerd op een analyse van een potentiële first-rounder. Vandaag aandacht voor een veelzijdige forward, die zowel als winger en als centre kan fungeren: Frank Nazar.

2021 – 2022 TEAM: USNTDP U18 (USHL)
GEBOORTEPLAATS: Mount Clemens, Verenigde Staten
GEBOORTEDATUM: 14 januari 2004
LENGTE/GEWICHT: 179cm / 82kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Centre / Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (commitent aan University of Michigan)

Bij SportAmerika is het USNTDP al veelvuldig bewierookt. In de Draft Reports van onder meer Ryan Chesley, Seamus Casey en Isaac Howard las je, dat er dit jaar een golden era klaar staat om de NHL te gaan veroveren. Met onder meer Rutger McGroarty, Cutter Gauthier en mede favoriet voor de first overall Logan Cooley nog in het verschiet, staat vandaag Frank Nazar centraal.

Geboren onder de rook van Detroit in Mount Clemens werd ook bij Nazar het ijshockey met de paplepel ingegoten. Vader (eveneens) Frank parkeerde tijdens thuiswedstrijden auto’s van het Detroit Red Wings publiek in een parkeergarage in het centrum. Nieuwsgierig naar het enthousiasme van de uitgedoste fans belandde papa Nazar op de tribune, om het ijshockeyvirus definitief opgelopen te hebben. Aan de hand van zijn vader zag de kleine Frank in het seizoen 2007 – 2008 onder meer Nicklas Lidstrom en Henrik Zetterberg de elfde Stanley Cup aan het palmares van de Wings toevoegen.

ZELFDE PAD ALS ONDER MEER PATRICK KANE EN ADAM FOX

Het talent was en is in overvloede aanwezig bij Nazar en in het seizoen 2016 – 2017 voegde de forward zich bij Detroit Honeybaked U13 AAA en kort daarna bij Little Caesars U14 AAA — net als onder meer Ryan Kesler, Patrick Kane en Zach Werenski —. Op minder dan een uur rijden van de USA Hockey Arena nam de familie Nazar regelmatig een kijkje bij het USNTDP. Onder meer Dylan Larkin, Quinn Hughes en Adam Fox passeerden de revue, om vanaf het seizoen 2020 – 2021 zelf in de Academy te belanden.

De forward liet er geen gras over groeien en was in de U17 aan het einde van de rit de leider in goals (28) en punten (55). Door zijn uitstekende spel, mocht de Amerikaan reeds twee wedstrijden in de U18 meedraaien. Het voorbije seizoen deed de achttienjarige Nazar er nog een schepje bovenop. In 56 wedstrijden kwam het eindtotaal op 70 punten (28 goals, 42 assists).

Tijdens het voorbije WK U18 werd de Red Wings fan eveneens één van de blikvangers. Met negen punten (drie goals, zes assists) won Nazar met Team USA de zilveren medaille. Reeds in 2019 sprak de forward zijn commitment aan de University of Michigan (Wolverines) uit. Mocht hij van gedachte veranderen, liggen zijn rechten bij de London Knights in de OHL.

SNELSTE FORWARD UIT DE DRAFT

De kleine Nazar compenseert zijn fysiek met een fabelachtige snelheid en beweeglijkheid. Vooral in de acceleratie is er geen snellere speler deze Draft te vinden. Net als mede Draft prospect Noah Ostlund ontwijkt de Amerikaan behendig de fysieke duels met een snelle verandering van richting en bovendien ook tempo. Gevoed door de longen van een paard en arbeidsethos voor drie, is de forward zowel in puckbezit als puckverlies een belangrijke schakel.

Stick handling is ook een buitengewone kwaliteit van de Amerikaan. Het geeft de forward de mogelijkheid om zowel als afmaker, of als spelmaker te fungeren. Vooral in de neutrale zone benut Nazar optimaal zijn snelheid en techniek. Een groot inzicht, een prima schotkracht en richting maken van de veelzijdige forward een complete aanvaller.

FYSIEK GROOTSTE STRUIKELBLOK IN EIGEN ZONE

Defensief kun je de kwaliteiten van Nazar grotendeels in het rapport van Noah Ostlund terug lezen. In de eigen zone is de forward overal te vinden en zet hij de tegenstanders continu onder druk. Desondanks is ook bij de Amerikaan het grootste struikelblok zijn geringe fysiek. Tegen sterkere tegenstanders heeft de forward niets in de melk te brokkelen. Mede door een sterk spelinzicht en het afblokken van passlijnen, creëert de Amerikaan met een goede poke check regelmatig turnovers.

VERWACHTING

Nazar hoeft zich geen zorgen te maken met een gebrek aan interesse. Het voorbije seizoen deed de forward niets fout en zag hij zijn potentiële Draft Ranking stijgen naar een top twintig notering. Met een voorzichtige flirt van Detroit Red Wings (achtste pick), ligt eventueel zelfs een top tien notering in het verschiet. Het zou het Nazar plaatje compleet maken als homegrown.

Bij SportAmerika schatten we de forward op een zestiende overall positie. Het zou de forward aan de andere kant van Lake Erie doen laten belanden. Buffalo Sabres verwierf de first-round pick in de Jack Eichel trade van Vegas Golden Knights. Met Jeff Skinner (1.80m) op het roster een ideale leermeester.

Photo: Jenae Photos

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen