NHL Entry Draft 32 in 32 | #21 Isaac Howard

De Stanley Cup Finale tussen Colorado en Tampa Bay is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij uiteraard ook naar de toekomst. Over 20 dagen staat namelijk de 2022 NHL Entry Draft op het programma. De afgelopen anderhalve week las je al alles over de toekomstige sterren. Vandaag stellen we er andermaal eentje aan je voor: Isaac Howard.

2021 – 2022 TEAM: USNTDP U18 (USDP)
GEBOORTEPLAATS: Hudson, Verenigde Staten
GEBOORTEDATUM: 30 maart 2004
LENGTE/GEWICHT: 178cm / 82kg
SCHIET: Links
POSITIE: Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (commitment aan University of Minnesota-Duluth)

Ook Isaac Howard komt uit een echte ijshockeyfamilie. Oudere broer Anthony speelde als goalie High School Hockey bij Hudson HS. In het seizoen 2016 – 2017 won hij de Kirk Daubenspeck Award als beste goalie van de Wisconsin League.

Alvorens zich in 2020 bij het USNTDP U17 aan te sluiten, speelde de winger in de U14 van Shattuck St. Mary’s School en de U15 van MN Kings AAA — samen met onder meer streekgenoot Ryan Chesley —. Na zijn overstap naar het USNTDP, is de winger buitenaards. Waar hij in het seizoen 2020 – 2021 met 73 punten (32G, 41A) in 51 wedstrijden als tweede achter mede potentieel first-rounder Frank Nazar, was zijn voorbije seizoen buitenaards. Op een roster om van te watertanden — in totaal staan er zeven potentiële first-rounders op — eindigde de winger met een totaal van 119 punten (44G, 75A) in 87 wedstrijden veegde hij genadeloos de vloer aan met de tegenstand.

Voor het seizoen 2022 – 2023 heeft de Amerikaan reeds zijn commitment aan de University of Minnesota-Duluth (NCAA) uitgesproken. Wil hij tussentijds in de Canadian Hockey League gaan spelen, liggen zijn rechten bij Owen Sound Attack. De ploeg uit Ontario, Canada legde Howard in de vijfde ronde van de 2020 OHL Priority Selection Draft vast.

SNIPER MET EEN TOEFJE SPELMAKER

In de bagage van de achttienjarige Amerikaan vindt men een grote verscheidenheid aan schoten terug. Vanuit elke hoek, van iedere afstand en zowel links als rechts vuurt de winger een schot af op het vijandelijk doel. Bovendien is Howard in staat om in de beweging de richting van zijn schot te veranderen. De forward probeert zoveel als mogelijk de fysieke confrontatie uit de weg te gaan en met zijn beweeglijkheid lukt dit hem regelmatig.

Naast een goed schot beschikt Howard over prima passing. Zowel op korte, als lange afstand vindt hij moeiteloos teamgenoten en met een hoog ijshockey-IQ wordt de Amerikaan regelmatig als spelmaker uitgespeeld op de powerplay.

Desondanks zal zijn focus vooral in het krachthonk moeten liggen. Tegen de fysiek sterkere blue-liners delft de tengere winger geregeld het onderspit en raakt hij wat ondergesneeuwd.

DEFENSIEF VRAAGTEKENS

Het defensieve spel van Howard omschrijft zich het beste als een aspect die continu in ontwikkeling is. De winger compenseert zijn fysiek door zich het ”snot voor de ogen” te werken en vooral in de forecheck belangrijk is. Toch lijkt de Amerikaan in de eigen zone vaak wat verdwaald en verliest hij regelmatig zijn opponent uit het oog. 19% (!) van alle tegengoals werden gemaakt door de directe tegenstander van de winger. Met zijn snelheid is Howard in de turnover echter levensgevaarlijk.

VERWACHTING

De scouts zijn het er nog niet unaniem over eens. Variërend van een top tien Draft en een late eerste ronde, lijkt SportAmerika een 21e overall notering een passende positie. Zijn aanvallende kwaliteiten staan buiten kijf en is top drie waardig deze Draft. Toch bestaan de meeste twijfels over zijn fysieke voorkomen. De winger toont opvallend veel gelijkenissen met Cole Caufield en die heeft het na de coachwissel in Montreal aardig op de rit.

Op plaats 21 in de Draft Rankings tekent de Amerikaan bij Pittsburgh Penguins. Over juiste begeleiding gesproken (Sidney Crosby, Evgeni Malkin?, Jake Guentzel). Aanvallend er een om je vingers bij af te likken.

Photo: Rena Laverty/USA Hockey

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen