NHL Entry Draft 32 in 32 | #20 Gleb Trikozov

Het beloofde vuurwerk tussen Colorado en Tampa Bay is tot nu toe helemaal uit gekomen. Naast de Stanley Cup Finale kijkt SportAmerika ook vooruit naar de toekomst. Over 19 dagen staat in Montreal de 2022 Entry Draft op het punt van beginnen. De afgelopen twee weken las je al diverse profielen van Amerikanen, Zweden, Canadezen en Finnen. Vandaag tijd voor de eerste Russische prospect: Gleb Trikozov.

2021 – 2022 TEAM: Omskie Yastreby (MHL)
GEBOORTEPLAATS: Omsk, Rusland
GEBOORTEDATUM: 12 augustus 2004
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 84kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Winger / Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Daar is hij dan. Op plaats 20 in de Draft prognose van SportAmerika is de eerste Russische prospect een feit. Gleb Trikozov staat in Rusland te boek als één van de grootste talenten van de Class of ’04. Samen met Danila Yurov — later deze maand nog onderwerp van gesprek — dragen ze de last van niet alleen de verwachtingen, maar ook die van hoop op de schouders.

Geboren in Omsk speelde de winger vanaf kleins af aan in de Academy van Omsk. Na de diverse juniorenteams te hebben doorlopen, maakte de toen vijftienjarige Rus reeds zijn debuut in de MHL (Russische Junioren League). Na 49 wedstrijden stond de teller op 30 punten (vijftien goals, vijftien assists), niet gek voor de jongste speler van het roster.

MIX VAN FYSIEK, SNELHEID EN INZICHT

De Russische forward heeft een hoge snelheid en beweeglijkheid voor iemand van zijn lengte en fysieke bouw. De stick handling is dik in orde en creëert met kort wegdraaien voldoende tijd en ruimte voor zichzelf. Met goede passing probeert Trikozov de puck zo diep mogelijk in de aanvallende zone weg te leggen. Het percentage complete passes stond aan het einde van het seizoen op 73%, waarvan 57% leidde tot een treffer. Bovendien beschikt de Rus over een formidabel schot. Met kracht, richting en een hoog slagingspercentage (80%) één van de grootste wapens in aanvallend opzicht.

Toch moet men een kleine kanttekening plaatsen bij de bovenstaande statistieken. De die-hard kenner zal weten dat de MHL niet uitblinkt van het defensieve talent. Trikozov had een treetje hoger in de VHL beduidend meer moeite om in de aanvallende zone van invloed te zijn.

DEFENSIEF OOK BELANGRIJK

Trikz is ook defensief een niet te missen krachten voor een head coach. Als geen ander kan de Rus het spel lezen en vooral in de eigen zone heeft Trikozov er voordelen van. De winger staat altijd goed gepositioneerd en in combinatie met een uitstekende poke check en passing leidt hij geregeld een turnover en goal in.

De zeventienjarige prospect is overal in de eigen zone te vinden en gunt de forwards geen moment om een fatsoenlijke aanval op te kunnen zetten. Toch ligt hier ook een gevaar voor de Rus op de loer. Met gemiddeld vier minuten ijstijd minder dan zijn medespelers lijkt hij vroegtijdig zijn kaarten te hebben verspeeld. Als Trikozov meer dosering in zijn verdedigende taken kan leggen, is hij wellicht de beste en meest veelzijdige forward van de komende Draft.

VERWACHTING

Alle facetten voor een carrière in de NHL zijn aanwezig bij Trikozov. Toch staat de Rus voor een belangrijke keuze: Blijft hij in Rusland actief of gaat hij na de Draft in Noord-Amerika aan de slag. Met de juiste begeleiding en coaching zien wij bij SportAmerika op zijn minst een top zes aanval in het verschiet liggen. Grootste vraagteken bij de Russische prospect(s) is natuurlijk de situatie in Oekraïne. Wil een franchise zich branden aan de talenten uit de KHL.

Mocht Trikozov als 20e overall gekozen worden, ligt een droomscenario op tafel. Washington Capitals zou de eindbestemming zijn en met landgenoot Alex Ovechkin kan Trikz zich geen beter rolmodel wensen.

Photo Credit: Avangard Omsk

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen