NHL Entry Draft 32 in 32 | #25 Seamus Casey

De NHL Conference Finals zijn nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 24 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2022 op de agenda. De komende maand draaien we je vast warm met een dagelijks profiel van de potentiële first rounders volgens SportAmerika. Vandaag aandacht voor blue-liner nummer vijf: Seamus Casey.

2021 – 2022 TEAM: USNTDP U18 (USHL)
GEBOORTEDATUM: 8 januari 2004
GEBOORTEPLAATS: Miami, Verenigde Staten
LENGTE/GEWICHT: 178cm / 78kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Verdediger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (commitment aan University of Michigan – NCAA)

Geboren onder de rook van de American Airlines Arena in Miami, werd in eerste instantie basketbal de sport die de kleine Casey ging beoefenen. Aan de zijde van zijn vader ging de net zes geworden Amerikaan als verjaardagscadeau mee naar Tampa Bay. Op 12 januari 2010 werd de kleine Seamus op slag verliefd op ijshockey. In een weergaloze pot tussen Tampa Bay Lightning en Washington Capitals zag de familie Casey de 19-jarige Steven Stamkos, Victor Hedman en routinier Martin St. Louis gehakt maken van de Caps (7-4, red.).

Op dertienjarige leeftijd belandde de verdediger bij Compuware AAA, om na een jaar Florida Alliance U16 AAA vertegenwoordigd te hebben vanaf het seizoen 2020 – 2021 voor het USNTDP uit te komen. Vooral in het seizoen 2021 – 2022 is de blue-liner op dreef. In 65 wedstrijden noteerde Casey 46 punten (dertien goals, 33 assists). Op het WK U18 afgelopen april/mei had de Amerikaan met zes punten (drie goals, drie assists) een belangrijk aandeel in de zilveren medaille.

AANVALLEND GEEN POWERHOUSE

Als het op aanvallende intenties aankomt, is Seamus Casey een blue-liner die voornamelijk als laatste man fungeert. Veel inzicht gecombineerd met een nauwkeurige passing — 93% gecompleteerde passes, leider in de USNTDP rankings — maakt hem een ideale ”quarterback” met het opzetten van aanvallen in de zone. Bovendien is de Amerikaan erg behendig op schaatsen en verrast hij menig blue-liner met een offensieve rush.

Toch zijn de schoten van de Floridiaan nog niet van het niveau NHL. Gezien het feit dat Casey over het algemeen als laatste man fungeert, zijn de afstandsschoten de meest gebruikelijke variant. Deze missen op dit moment nog echter behoorlijk wat richting maar belangrijker nog kracht. De spaarzame keren dat de blue-liner op doel schiet (slechts 17 schoten in vijf geregistreerde wedstrijden), belandt slechts 59% tussen de palen.

DEFENSIEF OUTSTANDING

Defensief is de achttienjarige Amerikaan één van de beste uit de Class of 2022. Vooral in het afstoppen van rushes staat er geen maat op Casey. Met 44% slagingspercentage doet hij het verreweg beter dan het gemiddelde (35,5%). Bovendien positioneert hij zich dusdanig goed, dat een forward nauwelijks een aanval door het centrum kan opzetten.

Toch twijfelt men of de blue-liner met zijn geringe lengte van 1.78 meter een top of the bill blue-liner kan worden. Zeker gezien het feit dat de snelheid en beweeglijkheid enigszins ontbreken. De jonge Amerikaan kan prima uit de voeten op schaatsen, maar het niveau NHL is nog van een andere orde.

VERWACHTING

De Draft Rankings van Casey liggen wijdverspreid van top tien tot derde ronde. Grootste punt van ”zorg” zal voor menig scout zijn geringe lengte/fysiek in combinatie met een gebrek aan topsnelheid. Al zegt dit natuurlijk niet alles (Hallo Cale Makar, Adam Fox). Desondanks schatten wij bij SportAmerika de blue-liner op een first-round Draft in. De Amerikaan heeft meer dan voldoende upside om een stabiele kracht in de NHL te worden, zeker op de powerplay. Op plaats 25 in de Draft zou de verdediger zich een Maple Leaf mogen gaan noemen. Een franchise die de Floridiaan als gegoten zou zitten.

Photo Credit: Rena Laverty

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen