NHL Entry Draft 32 in 32 | #26 Denton Mateychuk

De NHL Conference Finals zijn nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 25 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2022 op de agenda. De komende maand draaien we je vast warm met een dagelijks profiel van de potentiële first rounders volgens SportAmerika. Vandaag een teamgenoot van Jagger Firkus bij Moose Jaw Warriors: Denton Mateychuk

2021 – 2022 TEAM: Moose Jaw Warriors (WHL)
GEBOORTEDATUM: 12 juli 2004
GEBOORTEPLAATS: Winnipeg, Canada
LENGTE/GEWICHT: 180cm / 88kg
SCHIET: Links
POSITIE: Verdediger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

De gelijkenissen tussen Denton Mateychuk en Jagger Firkus zijn behoorlijk treffend. Beide zagen het levenslicht in Canada en staan na een ijzersterk seizoen in de Western Hockey League en uitblinkende in de CHL Top Prospects Game — waar hij captain was bij Team White — flink hoger in de Draft rankings. Bovendien spelen ze samen bij de Moose Jaw Warriors en zijn ze uit een echte sportfamilie afkomstig.

De tienjarige verdediger trapte zijn carriere af in het Brick Invitational Tournament namens Winnipeg Jr. Jets. Samen met onder meer Conor Geekie en Owen Pickering — die later deze maand aan bod komen — viel hij dusdanig op, dat de verdediger vanaf het seizoen 2017 – 2018 voor Eastman Selects U15 AAA uit kwam. Zijn goede spel in de U15, U17 en de U18 leverde hem een first-round verkiezing op in de 2019 WHL Draft. In 65 wedstrijden noteerde de blue-liner een totaal van 64 punten (dertien goals, 51 assists). En passant won hij met Team Canada U18 goud op het WK.

FAST AND FURIOUS

Het allergrootste wapen van Mateychuk is zijn snelheid en beweeglijkheid. Zowel vooruit, als achteruit ontwikkeld de blue-liner een enorme snelheid en kun je gerust spreken van de beste schaatser van de gehele 2022 Entry Draft.
Mede hierdoor is de verdediger een spelmaker in aanvallend opzicht. Naast zijn snelheid beschikt de Canadees ook over een uitstekende stick handling en passing. In combinatie met een groot inzicht is Mateychuk een niet te missen kracht als het op het opzetten van aanvallen aankomt, zeker op de powerplay.

Niet alleen zijn “quarterback-kwaliteiten” worden geprezen. Ook zijn schoten hebben kracht en richting in het pakket. Zijn kiezelharde schoten worden veelvuldig omgezet in een reboundtreffer van één van de forwards. Desondanks kan de blue-liner met een versterking van het bovenlichaam nog meer kracht in zijn schot ontwikkelen.

STOFZUIGER IN DE VERDEDIGENDE ZONE

Vanwege zijn snelheid en beweeglijkheid is Mateychuk in de defensieve zone nagenoeg onklopbaar. Zijn grote reach geeft forwards nauwelijks de kans om door het centrum de aanval op te zetten. Bovendien is zijn poke checking ook van hoog niveau. Met zijn inzicht is Matey veelvuldig de tegenpartij een stap voor en creëert in de turnover veelvuldig high danger chances. Desondanks zal de Canadees in zijn algemeenheid nog moeten werken aan zijn kracht, daar hij bij een powerhouse in de aanval af en toe ondergesneeuwd raakt.

VERWACHTING

Het plafond van Mateychuk is ontzettend hoog. Als de Canadees aan zijn verbeterpunten gaat werken, kan hij uitgroeien tot een absolute leider op de blue-line. Zeker op de powerplay en met het opzetten van aanvallen zal hij onmisbaar blijken voor een franchise. Het ligt in de lijn der verwachting dat de 17-jarige verdediger nog één of twee jaar in de Minors (WHL / AHL) actief blijft.

Binnen de prognose van SportAmerika zou Mateychuk als 26e overall bij Montreal Canadiens belanden. De Habs vergaarden de first-round pick in de Tyler Toffoli trade afgelopen februari. Met de Remont(real)ada die is ingezet, zou het een ideale franchise zijn voor de Canadees.

Photo Credit: Nick Pettigrew / Moose Jaw Warriors

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen