MLB Rookie Watch 2022: week 9-10

De Chicago White Sox presteerden tot nu toe zeer matig. Toch liet rookie Jake Burger in de afgelopen twee weken zien dat er toch nog lichtpuntjes zijn. Ook zette Jason Alexander een topprestatie neer in zijn eerste MLB-start. Verder nog zes andere rookies in willekeurige volgorde.

JAKE BURGER (Chicago White Sox)

Stats: .319 (15-uit-47), 4 HR, 5 2B, 4 BB, 11 RBI, 1.066 OPS

Het is de eerste keer dat Jake Burger de MLB Rookie Watch haalt, maar hij was in week 9 en 10 en fuego. De White Sox hebben een uitpuilende lappenmand met blessures voor sterren als Tim Anderson, Eloy Jimenez en Yasmani Grandal. Op offensief gebied moet het dus komen van andere speler en Burger voldeed aan die opdracht. Hij sloeg vijftien hits in 47 slagbeurten. Bij negen van de vijftien hits kwam hij verder dan het eerste honk, met onder andere vier homeruns. Hiermee was hij gedeeld leider in het homerun klassement van week 9 en 10 onder rookies.

In de laatste series van de week was het ook weer raak voor de 26-jarige derdehonkman. Tegen de American League Pitcher of the Month van mei Martin Perez sloeg hij zijn achtste homerun van het seizoen. Een changeup van Perez kwam perfect op zijn knuppel en midvelder van de Texas Rangers Eli White kon alleen maar naar de bal kijken. Met de tegenvallende resultaten van de White Sox dit seizoen is Burger tot nu toe toch een van de lichtpuntjes.


JASON ALEXANDER (Milwaukee Brewers)

Stats: 16.2 IP, 6 K’s, 4 ER, 21 H, 8 BB

Jason Alexander kende een goede start aan zijn MLB carrière. Niet heel lang geleden dacht de rookie dat hij überhaupt nooit zijn opwachting ging maken in de majors. Hij werd één van de vele minor leaguers die tijdens de coronaperiode door zijn club weggestuurd werd en was clubloos. De Miami Marlins pikten hem in 2021 op waarna hij tekende bij de Brewers. Door de blessuregolf die door de startende rotatie ging werd hij opgeroepen, waarna hij op 1 juni zijn debuut maakte. Hij startte in week 9 en 10 uiteindelijk drie wedstrijden.

De beste wedstrijd van de drie die Alexander op de heuvel begon was zijn debuut. Op het historische Wrigley Field kwam hij tot 7.0 gegooide innings. Hij kreeg zeven hits tegen, drie vrije lopen en twee earned runs. Hiermee tekende hij wel voor een quality start. De 29-jarige uit Windsor, CA werd daarmee de eerste Milwaukee Brewers pitcher sinds 2017 die dit deed op zijn debuut.


BRYSON STOTT (Philadelphia Phillies)

Stats: .333 (13-uit-39), 4 HR, 2 2B, 4 BB, 11 RBI, 1.087 OPS

De Philadelphia Phillies stuurden manager Joe Girardi weg, maar in de afgelopen twee weken was er ook nog positief nieuws. Bryson Stott had lang moeite zich aan te passen aan het niveau in de majors, toch lijkt de maand juni dat te veranderen. Sinds de eerste van de maand had hij slechts drie wedstrijden zonder hit. Hiermee stond zijn slaggemiddelde in week 9 en 10 ook op .333 met dertien hits in 39 slagbeurten. Verder kwam hij ook nog vier keer op de honken met een vrije loop en had hij elf RBI.

Stott sloeg ook vier homeruns. De tweede van dat aantal kwam wel op een heel belangrijk moment. In de laatste wedstrijd van de series tegen de Los Angeles Angels stonden de Phillies één run achter in de negende inning. Met drie wijd, twee slag en twee uit sloeg de kortestop de bal over de hekken. Daarmee wonnen de Phillies niet alleen de wedstrijd met 9-7, maar sweepten zij de Angels in de eerste series zonder manager Girardi.


GRAHAM ASHCRAFT (Cincinnati Reds)

Stats: 17.2 IP, 11 K’s, 5 ER, 16 H, 1 BB

De eerste van de twee Reds pitchers die deze week hun plaats in de MLB Rookie Watch verdienden is Graham Ashcraft. Met 17.2 gegooide innings in drie starts moest hij alleen Jonathan Heasley voor zich dulden in het gegooide innings klassement onder rookies. Hij startte wedstrijden tegen Washington Nationals (7.0 IP), Arizona Diamondbacks (6.0 IP) en St. Louis Cardinals (4.2 IP). Hij kon na de wedstrijden tegen de Nationals en Diamondbacks ook twee overwinningen bijschrijven. Hierdoor staat zijn record op drie winstpartijen en nul verloren. Slechts één keer liet Ashcraft een tegenstander op de honken komen met een vrije loop.

Net als zijn rookie teamgenoot Hunter Greene kan de 24-jarige de bal snoeihard gooien. Met een cutter die de 100 mph haalt en een sinker van 98 mph vliegen de ballen je om de oren. Toch heeft hij ook nasty stuff met een slider van 88 mph. In totaal gooide hij nu vijftien strikeouts in 28.1 gegooide innings, waarmee zijn K/9 op 4.8 staat. Mede door zijn pitch combinatie en de vorm die Ashcraft laat zien, is er naast Greene, nog een klein lichtpuntje bijgekomen in een verder vrij donkere tunnel voor de Reds.


MJ MELENDEZ (Kanas City Royals)

Stats: .300 (15-uit-50), 2 HR, 4 2B, 7 BB, 8 RBI, .886 OPS

De Kanas City Royals beschikken met Salvador Perez over één van de beste catchers in MLB. Met 32 jaar is Perez nog lang niet de oudste, maar MJ Melendez liet zien dat de nieuwe generatie al klaar staat. Met vijftien hits in vijftig slagbeurten kwam het slaggemiddelde van de 23-jarige Melendez op .300. Naast de twee homeruns die hij sloeg kwam hij zeven keer op de honken met een vrije loop. Één van de twee homeruns kwam tegen de Orioles en eindigde 418 feet later. Hiermee liet hij zien dat hij net als zijn voorganger Perez beschikt over aardig wat kracht.

Melendez liet ook zien multifunctioneel te zijn. Naast het catchen kan hij namelijk ook in het rechtsveld spelen. In de tweede wedstrijd van de series hielp hij pitcher Jonathan Heasley met het beëindigen van de vijfde inning. Met een schitterende vangbal na een geslagen bal van Tyler Nevin zorgde hij voor de laatste uit.


JONATHAN HEASLEY (Kansas City Royals)

Stats: 19.0 IP, 15 K’s, 6 ER, 14 H, 5 BB

Naast de hulp van Melendez waren de prestaties van Jonathan Heasley in week 9 en 10 ook zo op niveau dat hij zelf de Rookie Watch haalde. Met 19.0 innings was hij dus leider van alle rookies, maar hij gooide ook vijftien strikeouts verdeeld over drie starts. Wel kreeg hij veertien hits, zes earned runs en vijf vrije lopen tegen. Met zijn prestaties kon hij één overwinning (Baltimore Orioles) en één verliespartij bijschrijven (Houston Astros). Het record van de pitcher staat voor 2022 nu op één winstpartij en drie verloren wedstrijden.

In de wedstrijd dat Heasley zijn eerste overwinning van het seizoen boekte werd hij dus ook op defensief gebied geholpen. Toch hadden de Orioles veel moeite met de pitches van de 25-jarige rechtshandige werper. In 7.0 gegooide innings kreeg hij slechts één hit tegen en nul earned runs. Ook stuurde hij zeven keer een Orioles speler naar de kant met een strikeout. Hiermee werd de wedstrijd tegen de Orioles de beste wedstrijd uit de Major League-carrière van hem. Nog niet eerder gooide hij zoveel drie slag in één wedstrijd in de majors. Het belooft voor Royals fans een mooie toekomst te gaan worden met al het talent dat de franchise heeft.


MICHAEL HARRIS (Atlanta Braves)

Stats: .294 (15-uit-51), 5 2B, 3B, 2 BB, 6 RBI, .752 OPS

Op 28 mei riepen de Atlanta Braves Michael Harris op naar de majors. In de afgelopen twee weken liet de midvelder zien dat hij klaar was voor Major League Baseball. Hij sloeg vijf doubles, één triple en kwam twee keer op het honk met een vrije loop. Verder stal hij ook nog twee honken. Dat hij snel kan lopen bleek onder andere in de wedstrijd tegen de Oakland Athletics. Terwijl de Braves tegen een 2-1 achterstand aankeken kwam hij aan slag. Beide teamgenoten zouden over de thuisplaat komen, maar achteraf ging het vooral over de snelheid waarmee Harris het derde honk haalde.

Dat Harris snelheid had liet hij ook één dag eerder op defensief gebied zien. Sean Murphy sloeg een pitch van Kyle Wright in de ruimte tussen de rechtsvelder en midvelder. Met een sprint haalde de 21-jarige de bal en toonde daarna ook overweg te kunnen met moeilijke vangballen. Hiermee voorkwam hij minimaal een extra bases honkslag van Murphy. Tevens toonde hij dat de Braves, naast Ronald Acuna Jr. nog een groot talent in het buitenveld hebben.


HUNTER GREENE (Cincinnati Reds)

Stats: 15.2 IP, 23 K’s, 5 ER, 9 H, 2 BB

Hunter Greene liet ook weer in week 9 en 10 aan MLB fans zien waarom hij één van de beste rookies is. 23 strikeouts in 15.2 IP met negen hits, vijf earned runs en twee vrije lopen tegen. Hiermee staat het aantal K’s voor Greene op 79 in 60.0 gegooide innings en is zijn K/9 11.9. De rookie van de Cincinnati Reds is daarmee leider van de gehele National League. Even als Ashcraft is de slider en fastball combinatie van de pitcher vaak teveel voor de tegenstander en kunnen zij met drie slag terug naar de dugout.

De beste wedstrijd uit de afgelopen twee weken gooide hij tegen de Arizona Diamondbacks. Na 7.0 innings werd hij van de heuvel gehaald nadat slechts één D-Backs speler op de honken was gekomen. Dalton Varsho kwam als eerste slagman van de wedstrijd via een bunt op de honken. Varsho zou daarna uitgegooid worden terwijl hij een honk probeerde te stelen. Verder was de wedstrijd tegen de Diamondbacks de tweede wedstrijd op rij dat Greene acht keer drie slag gooide. De volgende start van Greene zal op 18 juni om 00:40 Nederlandse tijd zijn tegen de Milwaukee Brewers.

Coverfoto: Bo Schalbroeck (BoGraphix) / SportAmerika

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen