Warriors één zege verwijderd van titel

Na de geweldige prestatie van Stephen Curry in de vierde wedstrijd was het tijd voor game 5. Deze keer was het niet Curry die de Warriors op sleeptouw nam, maar was Andrew Wiggins dé man aan de kant van de Warriors, die nog maar één zege van de titel verwijderd zijn.

CELTICS – WARRIORS: 94-104

Nu de serie terug was in San Francisco waren de Warriors favoriet voor de zege in game 5. De Celtics wonnen wel elke wedstrijd na de wedstrijd die ze verloren, maar de Warriors waren 10-1 in eigen huis. Het begin was dan ook voor de Warriors en vooral Draymond Green. Waar hij in andere wedstrijden erg passief was, was dat deze wedstrijd wel anders. Na minder dan vijf minuten had hij al vier punten. Ter vergelijking: in de derde én vierde wedstrijd had hij net zo veel punten. Verrassend was dat Jason Tatum na zeven minuten al werd gewisseld. Het stond toen 6-17 voor de Warriors.

Van die 17 punten had Stephen Curry er maar twee, met maar één schot. Thompson had er al vijf, maar schoot twee van zijn drie schoten raak. Een welkom beeld voor de Golden State-fans. Na een mini Tatum run (6 punten op rij) kwamen de Celtics dichterbij. Toch werd het kwart met een achterstand van 11 punten afgesloten.

Na een droogte van 4,5 minuut en een 8-0 Boston run was de voorsprong voor de Warriors nog maar zes punten. Dat het een lage score was kwam vooral door het gebrek aan driepunters. Met nog 4:30 te gaan in de eerste helft schoten de Celtics hun eerste driepunter raak. Ze misten al hun 12 voorgaande pogingen. De Warriors schoten ook niet bepaald scherp (3-15 3FG). Na twee kwarten gingen de Warriors met een voorsprong van 12 punten rusten (39-51).

TWEEDE KWART

Het beroemde, of beruchte mocht je Celtics-fan zijn, derde kwart brak aan. Toch waren het de Boston Celtics die sterk begonnen. Vier vrije worpen in de eerste anderhalve minuut voor Jaylen Brown, een shot clock violation van Golden State en twee rake driepunters van Tatum brachten de achterstand terug tot twee na nog geen twee minuten in de tweede helft gespeeld te hebben. Toch waren de Celtics nog niet klaar. Na hun eerste 12 driepunters gemist te hebben maakten ze er acht op een rij. Na een rake driepunter van Al Horford pakten de Celtics hun eerste voorsprong van de wedstrijd: 58-55.

Waar de Celtics driepunters achter elkaar maakten, misten de Warriors ze achter elkaar: 14 op een rij. Tot Klay Thompson een driepunter raak schoot: 66-64. Curry miste tot dat moment al zijn zes driepuntspogingen. Lang leken de Celtics met een voorsprong naar het vierde kwart te gaan, maar na een buzzer beater van Jordan Poole pakten de Warriors in de slotseconde van het derde kwart alsnog de voorsprong.

In het vierde kwart gingen Golden State door waar het derde kwart letterlijk mee eindigde. Wiggins ging naar de basket, Poole scoorde twee vrije worpen en Thompson schoot een driepunter raak. Dat zorgde voor een 7-0 run. Tot die tijd zat Curry op de bank, en kwam hij vervolgens met een voorsprong van acht punten de wedstrijd weer in. Nadat Curry in het veld kwam bleven de Warriors scoren. Vooral Wiggins was erg sterk. De score liep weer vrij snel uit naar 16 punten, waarna de wedstrijd wel gespeeld was. Als klap op de vuurpijl zorgde Wiggins ook nog voor deze highlight

Voor de Warriors was Wiggins de belangrijkste speler. Hij was goed voor 26 punten en 13 rebounds. Ook Thompson was aardig op schot met 21 punten. Curry maakte er 16, maar miste al zijn 9 driepunters en schoot maar 31,8%. Verder waren Gary Payton II en Jordan Poole goed voor 15 en 14 punten. De Celtics moesten het vooral doen met de productie van Tatum, Brown en Smart. Tatum scoorde 27 punten, Brown had er 18 en Smart was goed voor 20 punten. Tatum en Brown speelde allebei 44 minuten, het meest van alle spelers. De bank van de Celtics scoorde maar 10 punten. In vergelijking scoorde de bank van de Warriors er 31. In de nacht van donderdag op vrijdag (03:00) zal game 6 in Boston gespeeld worden. Bij een zege van de Warriors is Golden State kampioen.