NHL Entry Draft 32 in 32 | #14 Cutter Gauthier

Met Colorado nog één overwinning verwijderd van de eerste Stanley Cup winst sinds 2001, kijkt SportAmerika reeds met een schuin oog vooruit naar de toekomst. Op 7 juli staat in Montreal namelijk de 2022 NHL Entry Draft op het programma. De afgelopen weken las je al diverse pareltjes voorbij komen in de Draft Reports, zo ook vandaag. En ditmaal opnieuw een prospect uit de ‘class of 2022’ van het USNTDP: Cutter Gauthier.

2021 – 2022 TEAM: USNTDP U18 (USHL)
GEBOORTEPLAATS: Skelleftea, Zweden
GEBOORTEDATUM: 18 januari 2004
LENGTE/GEWICHT: 190cm / 91kg
SCHIET: Links
POSITIE: Winger / Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (commitment aan Boston College)

Men kan ook bij Gauthier niet ontkennen, dat de Amerikaan een van de beste forwards van de komende Entry Draft is. Ondanks dat Gauthier de Amerikaanse nationaliteit bezit, zag hij het levenslicht in Zweden. Vader Sean — voormalig Draft Pick van Winnipeg Jets — verdedigde een aantal jaar het doel van Skelleftea en verhuisde na zijn carrière weer terug naar de Verenigde Staten.

Pendelend tussen de staten Phoenix en Michigan, viel het talent van de veelzijdige forward direct op en maakte ook Gauthier furore bij Honeybaked U13 AAA — samen met onder meer … en … —. Via Compuware belandde de toen zestienjarige Amerikaan vanaf het seizoen 2020 – 2021 bij de USNTDP U17. Met 58 punten (32G, 26A) in 76 wedstrijden, legde de stap naar de U18 hem geen windeieren. In totaal kwam de forward op 93 punten (53G, 40A) in 76 wedstrijden. Mede een uitstekende WK U18 (3G, 6A) maken van Gauthier unaniem een first-round pick.

COMPLETE EN VEELZIJDIGE FORWARD

Er komen nog een aantal kleppers aan de komende twee anderhalve week, maar er zijn er weinig zo compleet als Cutter Gauthier. Met zijn 1 meter 90 is de forward bepaald geen kleine jongen en ontwikkelt hij naast fysieke power ook nog eens grote snelheid en beweeglijkheid. Bovendien is de acceleratie ook meer dan prima. De Amerikaan beheerst als geen ander het afschermen van de puck en in combinatie met een fenomenale stick handling is hij in puckbezit nagenoeg onklopbaar.

Fysiek zit het snor bij Gauthier. Speltechnisch zul je de achttienjarige ook op weinig minpunten kunnen betrappen. In de aanvallende zone creëert de veelzijdige forward binnen de kleinste gaten en ruimtes dotten van kansen voor zijn ploeg en is hij dodelijk in de 1 vs 1. Met een verwoestende wrister die zowel kracht, als richting heeft kun je niet om Gauthier heen de komende Draft. Vooral op de power play is de Amerikaan onmisbaar voor de head coach.

NO MERCY IN DE EIGEN ZONE

CG is in de eigen zone een genadeloze hitter. Met zijn fysiek sterke lichaam komt de forward geregeld als winnaar uit de strijd en mede daardoor is de Amerikaan in elke zone op het ijs van grote waarde. In een ondertalsituatie weet Gauthier als geen ander om penalty’s te killen en is hij bovendien in een 3 v 5 situatie de enige forward op het ijs.

Naast zijn vermogen om tegenstanders zonder pardon tegen de boarding te deponeren, is ook zijn stick reach en poke check dik in orde. In combinatie met pressie en een uitstekend inzicht om passlijnen te blokken, maakt van Gauthier ook in de eigen zone een niet te missen schakel.

VERWACHTING

Gauthier is met zijn two-way kwaliteiten en een ijzersterk fysiek één van de beste aanvallende prospects deze Entry Draft. Mits de omstandigheden juist zijn, zou de forward volgend seizoen al een positie op een derde of vierde lijn kunnen bemachtigen. Zijn commitment aan Boston College geeft aan dat het met het carrièreplan van Gauthier wel goed zit. Als alles gesmeerd loopt, hebben we hier met een toekomstig dragende kracht van een franchise te maken.

Mocht de forward als veertiende overall opgepikt worden, dan zou de cirkel in de familie Gauthier definitief rond zijn. Net als vader Sean — 1991, 9e ronde — zou voor Gauthier Junior de bestemming Winnipeg Jets zijn. Blake Wheeler, Kyle Connor, Mark Scheifele, Nikolaj Ehlers, Cutter Gauthier.. Madre mia.

Photo: Rena Laverty

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen