Dutch Watch: Bogaerts kant het nog, Schoop schiet uit zijn slof

Kenley Jansen en Ozzie Albies staan nog altijd op de IL en deze week kenden ook Xander Bogaerts en Didi Gregorius zo hun fysieke problemen. De kortestop van de Red Sox wist er echter ook nog een homerun uit te persen. Dat gold niet voor Jonathan Schoop, maar de infielder van Detroit had het tegen de Cleveland Guardians behoorlijk naar zijn zin. Over hen en de overige internationals lees je ook deze week weer alles in deze Dutch Watch!

SEIZOENSSTATS: 290 AB, .314/.387/.459, .845 OPS, 48 R, 34 RBI, 21 2B, 7 HR, 3 SB, 134 OPS+

Na een succesvolle reeks liepen de Boston Red Sox in Toronto toch tegen wat tikjes aan. Veel opvallender is echter dat Xander Bogaerts al sinds 16 juni geen run over de thuisplaat heeft geslagen. Met zijn slaggemiddelde staat de kortestop tussen de allerbesten in de MLB, maar productief is hij daar helaas niet mee de laatste tijd. Vorig weekend sloten de BoSox hun lange road trip af in Chicago tegen de Cubs. Daarna vlogen ze terug naar Boston voor een serie tegen de divisierivaal uit Tampa Bay.

Na een lange winning streak werden de Red Sox in Toronto weer met beide benen op de grond gezet. In Chicago ging de ploeg op zoek naar eerherstel, maar in die opzet slaagden ze niet. Xander Bogaerts begon de serie tegen de Cubs vorige week vrijdag met een single in zijn eerste AB. Die hit leidde helaas voor de Red Sox en Bogaerts niet tot een run. Boston had dat goed kunnen gebruiken, want die eerste ontmoeting ging met 6-5 verloren.

Wat Xander Bogaerts nog niet wist op dat moment, was dat die single zijn enige hit in dit drieluik was. Zaterdag verloren de Red Sox met 3-1 en was onze landgenoot 0-for-3 met een walk. In de serieus finale op zondag was Bogaerts eveneens 0-for-3 met één keer vier wijd in de eerste inning. Hij maakte de negen innings niet vol. De kortestop liep een dijbeenblessure op en werd na zeven innings gewisseld. De 1-for-10 in deze serie maakte dat Xander Bogaerts zijn slaggemiddelde daalde naar .318.

EINDELIJK!!!

Afgelopen maandag kreeg Bogaerts tijd om te herstellen van zijn blessure. Hij miste daardoor de 4-0 zege van zijn Red Sox op de Tampa Bay Rays. Voor het tweede duel keerde de kortestop terug in de line-up. En dit bleef niet zonder gevolgen. Met twee uit en J.D. Martinez op het tweede honk sloeg Xander Bogaerts in de eerste inning zijn zevende homerun van dit seizoen.

Het waren ook zijn eerste RBIs in zo’n drie weken. In de zevende inning mocht hij een derde RBI aan zijn totaal toevoegen toen een flyball voldoende bleek om Jarren Duran te laten scoren vanaf drie. De door Bogaerts binnengeslagen runs waren niet voldoende voor de overwinning, want deze ging met 7-4 naar de Rays.

Woensdag speelden Bogaerts en de Red Sox de derde en laatste wedstrijd van deze serie, maar onze landgenoot kon zijn goede optreden van dinsdag geen vervolg geven. Door zijn 0-for-4 zakte zijn slaggemiddelde naar .314 en dat is het laagste sinds 19 april. Hij kwam daarna met een reeks van 8 hits in 12 AB’s dus daar kan de kortestop zich aan vasthouden. Een soortgelijke opleving zou nu erg welkom zijn, want dit weekend komt de aartsrivaal uit New York naar Boston voor een serie van vier wedstrijden.

SEIZOENSSTATS: 147 AB, .252/.319/.367, .686 OPS, 14 R, 13 RBI, 9 2B, 0 HR, 0 SB, 90 OPS+

Onder Rob Thomson zijn de Philadelphia Phillies in gang geschoten, maar dat geldt nog niet voor Didi Gregorius. Als hij naar z’n aantal homeruns kijkt, ziet Gregorius daar nog altijd die hatelijke nul staan. De laatste weken is ook zijn slaggemiddelde bezig aan een vrije val. Hij begon de maand juni met .300 en tilde dit even naar .316. Hij sloot vervolgens de maand af met een average van .263. Deze week werd duidelijk dat daar een reden voor is. Gregorius heeft last van zijn knie en speelde al enige tijd met pijn.

Slechts één wedstrijd speelde Gregorius in de serie van drie tegen de St. Louis Cardinals. Alleen op vrijdag kwam de kortestop in actie, maar dit gebeurde met een injectie, zo bleek later. In 4 AB’s speelde Gregorius helaas niets klaar. In de eerste en de zevende inning kwam hij aan slag met honklopers in scoringspositie, maar twee keer eindigde het avontuur met een flyball. Veel pijn deed ’t de Phillies uiteindelijk niet, want er werd wel met 5-3 gewonnen van de Cardinals.

BACK IN BUSINESS

Nadat hij vanwege zijn blessure drie wedstrijden moest missen, keerde Gregorius woensdag terug in de line-up. Zijn Phillies waren inmiddels begonnen aan de serie tegen de Washington Nationals en hadden de eerste ontmoeting met 11-0 gewonnen. De rentree was voor Gregorius een mooi moment, maar het ging niet gepaard met succes. De kortestop bereikte één keer de honken na vier wijd en was 0-for-3 aan slag. Daarbij ging deze wedstrijd met 3-2 naar de Nats.

De derde en laatste ontmoeting werd met 5-3 een prooi voor de Phillies. Didi Gregorius speelde een belangrijke rol in dit duel, want in de derde inning kwam de Amsterdammer door met zijn vierde triple van deze jaargang. Darick Hall kon daarop scoren en de Phillies op een 3-2 voorsprong zetten. Voor Gregorius was het zijn dertiende RBI en een erg belangrijke dus. Het was voor de Phillies voorlopig ook hun laatste thuiswedstrijd, want hen wacht nu een lange road trip die begint in St. Louis.

SEIZOENSSTATS: 308 AB, .244/.345/.399, .745 OPS, 50 R, 38 RBI, 20 2B, 8 HR, 4 SB, 117 OPS+

In San Diego ligt de lat al een paar jaar hoog. Eigenlijk luistert die lat naar de naam Los Angeles Dodgers, want die franchise is nu waar de Padres willen zijn. Aan kop van de NL West en als het even kan van de gehele MLB. Jurickson Profar is in de eerste seizoenshelft één van de belangrijkste spelers van de Friars en onze landgenoot was dan ook één van de spelers naar wie afgelopen weekend werd gekeken toen de Padres tegenover de Dodgers stonden. Na die lange serie in LA trok het gezelschap naar San Diego voor een treffen met de Mariners.

Op de laatste dag van juni openden de Padres hun belangrijke serie met meer hits (7) dan de Dodgers (5). Eén van die hits was een double van de knuppel van Jurickson Profar, zijn achttiende van deze jaargang. Helaas voor Profar en de zijnen waren de Dodgers veel effectiever en versloegen zij de rivaal met 3-1. Als één double mogelijk is, moet twee ook te doen zijn. Dat bewees Profar vorige week vrijdag in de tweede ontmoeting. De leadoff hitter van de Padres was de enige die Tony Gonsolin aanvankelijk wist te raken, maar doubles in de eerste en derde inning leverden niets op. Zijn ploeg stond na negen innings ook weer met lege handen: 1-5.

PAS OP DE PLAATS

Ook de derde wedstrijd zullen ze in San Diego snel willen vergeten. Zelfs de knuppel van Profar zweeg zaterdag in alle toonaarden, want meer dan een walk viel er voor de outfielder niet te halen. Door de 7-2 nederlaag liep de achterstand in de divisie op naar 4.5 wedstrijden. Een sweep leek zondag niet te vermijden, maar in de allerlaatste inning van deze serie brulden de bats van de Padres opeens. Dodgers-closer Craig Kimbrel werd hard geraakt met een 4-2 nederlaag als gevolg. Profar noteerde zijn enige hit van het duel in de zesde inning en was daardoor 1-for-4.

Na de drie nederlagen tegen LA moesten de Padres zich tegen Seattle zien te herpakken. Helaas voor Profar en consorten slaagden ze daar niet in. Nog niet een zo gek lang geleden mochten de Friars even genieten van de koppositie in de NL West, maar na twee nederlagen tegen de Mariners keken ze aan tegen een achterstand van 6 wedstrijden.

(LET OP: BEELDEN KUNNEN SCHOKKEND ZIJN!)

Jurickson Profar kon in dit tweeluik ook niet veel betekenen voor zijn ploeg. De leadoff hitter was maandag 0-for-4 met twee K’s en werd na acht innings gewisseld. Zijn ploeg verloor op de nationale feestdag met 2-8. Een dag later ging het al niet veel beter. In de zesde inning kreeg Profar vier wijd en in de negende noteerde hij zijn enige hit van deze korte serie. Het mocht dus allemaal niet baten, want met 6-2 ging ook dit duel naar de Mariners.

SLECHT NIEUWS

Het betreft weliswaar al een wedstrijd voor de serie van dit weekend, maar ’t is te belangrijk om er tot volgende week mee te wachten. Jurickson Profar is donderdag tegen de San Francisco Giants met een op ’t oog zware blessure uitgevallen. Profar kwam in botsing met teamgenoot C.J. Abrams, was in eerste instantie in staat op te staan, maar zakte niet veel later naar de grond. Onze landgenoot is vervolgens naar het UC San Diego Health gebracht voor nader onderzoek.

SEIZOENSSTATS: 292 AB, .209/.244/.322, .566 OPS, 27 R, 22 RBI, 13 2B, 6 HR, 14 SB, 62 OPS+

Het is deze week bepaald geen goednieuwsshow als we kijken naar de prestaties van onze landgenoten. Toch onttrekt Jonathan Schoop zich dit keer aan de malaise. Voor zijn Detroit Tigers stond er een home stand op het menu tegen de Royals en Guardians en de infielder hoopt eindelijk eens zijn dip te boven te komen. We kunnen alvast verklappen dat Schoop de Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli aangreep om eens goed met zijn spierballen te rollen.

De Tigers bevinden zich in de kelder van de AL Central, maar in de krochten daarvan vinden we de Kansas City Royals terug. Dat was afgelopen weekend in Detroit de tegenstander en de Tigers-fans gingen er eens goed voor zitten. Na één hit in zijn laatste vier wedstrijden ontwaakte de knuppel van Jonathan Schoop bij het aanbreken van de maand juli. Dankzij singles in de vijfde en negende inning deed zijn slaggemiddelde goede zaken, maar het record van de Tigers niet. Kansas City opende de serie met een 3-1 overwinning.

JONATHAN HUILT…

Het tweede duel met de Royals zal Schoop snel willen vergeten. De wedstrijd van vrijdag leek even een opleving, want zaterdag bakte hij er aan slag niet veel van. Detroit won weliswaar met 4-3, maar Schoop zelf hield er geen goed gevoel aan over. De infielder was 0-for-4 met 3 K’s. Schoop kwam zondag niet in actie en zag vanuit de dug-out zijn Tigers de series finale met 7-4 verliezen.

Op zijn rustdag kon Schoop zich goed voorbereiden op de clash met de Guardians. Zijn Tigers speelden op 4 juli een doubleheader tegen deze opponent en het leek alsof Schoop en zijn knuppel op één dag alles wilden goedmaken wat er in de eerste maanden mis ging. In de zevende en achtste inning van de eerste ontmoeting scoorde Jonathan Schoop belangrijke runs. Voor onze landgenoot was dit een beloning voor een prima wedstrijd aan slag. Hij was namelijk 4-for-4 in dit met 4-1 gewonnen duel.

…JONATHAN LACHT

Voor het eerst sinds 13 april zat het slaggemiddelde van Schoop nu boven de .200. Tevreden met die .203 was hij nog niet, want in deel twee van de doubleheader liet Schoop zich opnieuw van zijn beste kant zien. Zijn dertiende double van dit seizoen leidde in de derde inning de eerste run van de wedstrijd in en zelf sloeg Schoop in de vierde inning Eric Haase over de thuisplaat. Mede dankzij de 2-for-4 met een run en een RBI van Schoop wonnen de Tigers opnieuw: 5-3.

Detroit was nog altijd niet klaar met de Guardians, want dinsdag werd ook de derde wedstrijd in deze serie gewonnen. Ruimschoots zelfs, want na negen innings stond er een duidelijke 11-4 op het bord. Schoop was 1-for-3 aan slag, maar mocht daarnaast twee keer (één keer opzettelijk) met vier wijd naar het eerste honk. En in de tweede inning na een HBP. Zijn single in de derde leverde niets op, maar de HBP en IBB daarentegen wel. Het slaggemiddelde klom verder naar .208.

De serie van vier wedstrijden werd afgesloten met een sweep. Een resultaat dat de Guardians bijzonder slecht gelegen kwam, want zij verliezen nu de aansluiting met de Minnesota Twins. Met 1-for-4 en een run toonde Schoop zich ook woensdag productief. De infielder was 8-for-15 in deze duels en zag zijn gemiddelde van .191 stijgen naar .209. Om aan te geven hoe goed hij bezig was: over zijn vorige 8 hits deed Schoop bijna twee weken.

SEIZOENSSTATS: 71 AB, .183/.247/.197, .444 OPS, 8 R, 7 RBI, 1 2B, 0 HR, 4 SB, 27 OPS+

Het gebeurt dit seizoen niet vaak, maar afgelopen weekend begonnen de Chicago Cubs met een heuse winning streak aan hun serie tegen de Boston Red Sox. Ze hadden immers de laatste twee duels met de Reds gewonnen. Andrelton Simmons kon veelal vanuit de dug-out bekijken hoe dit alles in z’n werk ging. Manager David Ross doet nog maar zelden een beroep op de kortestop van Curacao. Aan die situatie veranderde ook niet veel tegen de Red Sox. Simmons tekende voor één seizoen bij de Cubs, maar op deze manier wordt het voor alle partijen een erg lang seizoen.

RENTREE

Slechts één keer vond Simmons zijn naam vorige weekend terug in de line-up. In de met 6-5 gewonnen eerste ontmoeting mocht hij dienst doen als kortestop én tweedehonkman. Vier keer maakte hij de gang naar het slagperk, maar hij kreeg slechts twee officiële AB’s achter zijn naam. Tot een hit kwam Simmons niet, maar in de zesde inning resulteerde zijn walk wel in een run. Met twee nullen op het bord kreeg de international vier wijd van Hansel Robles. Christopher Morel strafte dit direct daarna af door de bal weg te slaan voor zijn homerun.

Tegen de Milwaukee Brewers mocht Simmons weer een paar keer opdraven. Afgelopen maandag deed hij dit als pinch runner in de tiende inning. Aan slag kwam de infielder niet en gewonnen werd er evenmin. Het eerste duel in deze serie ging met 5-2 naar Milwaukee. Dinsdag kwam hij in de late innings binnen de lijnen, maakte één keer de trip naar het slagperk en werd na drie slag de eerste nul in de achtste inning. De Cubs hadden de wedstrijd op dat moment al in handen en wonnen: 8-3.

Voor de tweede keer deze maand en pas voor de derde keer sinds 21 juni vond Simmons zijn naam woensdag terug in de starting line-up. Bij een 1-0 achterstand kwam hij in de zesde inning, met 0 uit, door met een double. Het was voor Simmons pas zijn eerste XBH van dit seizoen. Een wild pitch hielp hem nog naar het derde honk, maar zijn teamgenoten kregen ‘m niet over de thuisplaat. Met een nipte 2-1 was de winst wel opnieuw voor de Cubbies.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je vanaf dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen