NHL Entry Draft 32 in 32 | #31 Filip Mesar

De NHL Conference Finals zijn nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 30 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2022 op de agenda. De komende maand draaien we je vast warm met een dagelijks profiel van de potentiële first rounders volgens SportAmerika. Gisteren las je alles over verdediger Ryan Chesley. Vandaag is het de beurt aan Filip Mesar.

Nr. 31 | FILIP MESAR

2021 – 2022 TEAM: HK Poprad (Tipos Extraliga)
GEBOORTEDATUM: 3 januari 2004
GEBOORTEPLAATS: Spišská Belá, Slowakije
LENGTE/GEWICHT: 179cm / 80kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Winger / Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

De eerste “buitenlander” in SportAmerika’s first-round picks komt uit Slowakije. Filip Mesar zag in het noordelijk gelegen dorp Spišská Belá op 3 januari 2004 het levenslicht. Al in zijn jeugdjaren stroomde hij de jeugd van HK Poprad in en maakte na de U16, U18 en U20 in het seizoen 2020 – 2021 zijn debuut in de hoofdmacht. In totaal kwam de forward in totaal tot zestien punten (acht goals, acht assists) in 37 wedstrijden.

In de Canadian Hockey League Import Draft van 2021 werd de Slowaak als negende overall door Kitchener Rangers opgepikt. Desondanks besloot Mesar in eigen land actief te blijven, omdat hij de stap naar Noord-Amerika op zeventienjarige leeftijd nog te vroeg vond. Naast zijn optredens in de hoogste Slowaakse divisie, kwam de winger ook uit op de WJC’s van 2021 en 2022 — die na vijf dagen werd gecanceld –.

DANCING ON ICE

Bij het bekijken van wedstrijdbeelden van de pijlsnelle forward valt er meteen één ding op: Zijn beweeglijkheid. De 18-jarige Slowaak heeft het vermogen om met zowel lage, als hoge snelheid vliegensvlug van richting veranderen en hiermee de blue-line van de tegenstander een hak te zetten. Mede hierdoor is de multi-inzetbare Mesar levensgevaarlijk als hij (op snelheid) met de puck de aanvallende zone in schaatst.

Naast zijn beweeglijkheid heeft de Slowaak meer dan gemiddelde controle over de puck. Zijn stick handling wordt alom geprezen en ook zijn kwaliteiten als spelmaker maken hem als centre een toekomstig first-liner. Kwaliteiten die ook als winger enorm goed van pas komen.

SCHAVEN AAN SCHOT

Ondanks het feit dat zijn schot qua kracht en richting meer dan behoorlijk is, zal er toch nog het nodige aan geschaafd moeten worden. Zodra de Slowaak een gaatje vindt in de aanvallende zone, kiest hij voor het schot richting doel. Resultaat hiervan is een laag schoten:goal ratio. Voordeel voor een aanvallende coach is wel, dat de schottechniek gelikt is en er met de tijd meer ervaring bij komt.

Waar de meeste Slowaakse aandacht uit gaat naar Simon Nemec en uiteraard Juraj Slafkovsky in de komende Entry Draft, ligt het potentieel van de multi-inzetbare forward ook hoog. In het voorbij WJC liet hij in de twee poulewedstrijden veelvuldig zijn kwaliteiten zien.

VERWACHTING

Met zijn beweeglijkheid en multi-aanvallende inzetbaarheid is de Slowaak continu een gevaar voor de tegenstander. Alle facetten die een aanvaller dient te bezitten heeft hij in zijn bagage en zit er een top zes aanval bij een NHL franchise in. Met een 31e Draft selectie zou Mesar bij Tampa Bay Lightning terecht komen. Zeker onder de vleugels van een Steven Stamkos en Nikita Kucherov kan de Slowaak groeien in zijn rol. Toch ligt een hogere Draft positie zeker binnen de mogelijkheden.

Photo: Tomas Kyselica / Hockey Slovakia

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen