2022 NBA Draft Prospects: centers

We sluiten de 2022 NBA Draft prospect-serie af met de centers in 2022 NBA Draft. Er springen drie centers bovenuit, maar daarachter wordt het al snel minder.

HOLMGREN

Als je het over centers in de 2022 NBA Draft hebt, kun je nergens anders beginnen dan bij Chet Holmgren. De net 20-jarige speler van Gonzaga maakte afgelopen seizoen vooral als verdediger indruk. Met 3.7 blocks per game en zijn positionering liet hij zien de beste verdedigende speler in deze draft te zijn. Zijn lengte en wingspan maakt het onmogelijk om over hem heen te schieten. Daarnaast is hij 1vs1 ook prima en kan hij zelfs point guards prima verdedigen. Een betere en completere verdediger dan Holmgren ga je in deze draft niet vinden.

Aanvallend gezien beschikt Holmgren over een prima arsenaal aan moves in de post. Daarnaast heeft Holmgren range (39% 3PT) en prima schotselectie (61% FG). Voor iemand zo jong als hij is hij zich er al prima van bewust wat zijn kracht is en wat niet. Holmgren heeft tevens bizarre balbehandeling voor iemand van zijn lengte en kan tevens twee assists per game geven.

Holmgren is echter enorm licht, wat hem in de NBA vooral qua rebounding en qua aanvallende en verdedigende post ups niet zal helpen. Het is volgens veel insiders iets waar veel NBA-teams zich druk over maken. Daarnaast nam Holmgren niet vaak genoeg het hef in handen als aanvallende speler, iets wat gezien zijn bizarre talent eigenlijk bizar is. Hij nam bij Gonzaga negen schoten per duel, wat te weinig is. Holmgren moet meer durven zijn eigen schot te zoeken, de bal te vragen en de eerste optie van de offense te zijn.

DUREN EN WILLIAMS

Jalen Duren is met zijn 18,5 jaar oud een enorm interessante speler voor NBA-teams. Duren beschikt over bizar atletisch vermogen en heeft tevens al de lichaamsbouw van een NBA-speler. Verdedigend gezien is hij niet per se zo goed als Holmgren, Kessler, Williams en Koloko, maar hij is nog steeds een uitstekende rebounder en verdediger in en rondom de paint. Vooral met zijn atletisch vermogen maakt hij hier het verschil.

Aanvallend gezien is Duren echter de enige die in de buurt komt van het talent van Holmgren. Hij beschikt niet over een driepunter, maar wel over een jumpshot. Vooral zijn post game moves zijn al meer dan prima, en met goede coaching kan hij hier elite in worden. Daarnaast is hij fantastisch in de pick-&-roll, als cutter en in de dunker spot. Alles in en rondom de basket kun je aan Duren overlaten, met aanvallend gezien enorm veel upside om richting een complete scoring center te gaan.

Mark Williams is enorm lang, atletisch en sterk gebouwd voor iemand van net 20 jaar oud. De center van Duke maakte zeker aan het einde van het seizoen indruk. Williams is geen schutter en zal ook geen driepuntschutter worden (schoot geen driepunter afgelopen seizoen) en zal tevens geen elite scorer worden. Als Williams aanvallend de bal krijgt, is het echter meestal wel raak. Zijn bizarre lengte en wingspan gecombineerd met zijn atletisch vermogen en explosiviteit zijn enorm lastig om rondom de basket, als cutter, lob threat of vanuit de dunker spot tegen te houden. Ook als offensive rebounder is Williams dodelijk.

Verdedigend gezien is Williams ook uitstekend. Rondom de driepuntlijn is hij wat minder dan Holmgren, maar rondom de basket is hij net zo goed en effectief. Williams noteerde drie blocks per duel bij Duke en is tevens met acht rebounds per game een prima rebounder. Zijn positionering kan echter nog wel wat werk gebruiken. Toch is Williams, voor het type speler dat hij is, al enorm NBA-ready en kan hij in de NBA zich focussen op het uitbreiden van zijn skillset. Een post game en jumpshot (en dan vooral driepuntschot) zouden hierbij tot de mogelijkheden behoren.

KESSLER EN KOLOKO

Walker Kessler is nog een goede verdedigende center in deze draft. Zijn profiel lijkt heel erg op die van Williams, alleen is Kessler iets minder groot en weegt hij wat meer. Ook Kessler is 20 jaar oud en is aanvallend gezien vooral goed als roll-speler, als cutter en in en rondom de basket. Kessler schoot 1.5 driepunters per duel, maar was daar niet erg succesvol in (20%). Kessler heeft dus, net zoals Williams, eigenlijk geen offensive game buiten de paint om. Als het gaat om post moves heeft Kessler, net zoals Williams, al een paar moves in huis waar hij in de NBA aan verder kan werken.

Verdedigend gezien is Kessler echter ook weer een goede speler. Hij zal net zoals Williams geen guards kunnen verdedigen 1-vs-1, maar in en rondom de paint is hij levensgevaarlijk. Kessler noteerde 4.6 blocks per game greep ook 8.6 rebounds per duel. Net zoals Holmgren en Williams zal Kessler een NBA-team meteen helpen met zijn aanwezigheid in en rondom de paint. Ook voor Kessler is het zaak zijn jumpshot te verbeteren en tevens zich te realiseren in welke rol hij het meest effectief zal zijn als speler.

Dan is er nog Christian Koloko. Ook Koloko hoort tot de categorie waar Williams en Kessler zich in bevinden. Hij zal in de NBA aanvallend gezien op zijn best zijn in en rondom de basket of als cutter en roller in de pick-&-roll. Een jumpshot heeft hij niet en driepunters schoot Koloko niet in de NBA, dus ook zijn spel is voorlopig gelimiteerd tot de paint en iets daaromheen.

Verdedigend gezien kwam Koloko afgelopen jaar tot drie blocks per duel. Ook hij is in en rondom de paint een enorm lastige klant voor de aanvallend partij, alhoewel hij als rebounder wel iets minder is dan Williams en Kessler. Koloko is wel weer een betere perimeter verdediger dan die twee. Tevens beschikt Koloko over bizarre wingspan. Koloko zal fysiek gezien nog wat beter moeten worden om in de NBA niet op kracht verslagen te worden. Een ander minpunt van Koloko ten opzichte van Williams en Kessler is dat hij al 22 zal zijn als hij aan zijn eerste NBA-seizoen begint.

2022 NBA DRAFT CENTER RATINGS

Holmgren gaat met zekerheid de top drie halen, terwijl Duren waarschijnlijk de top 15 wel zal bereiken. Daarachter is het afwachten waar Williams, Kessler en Koloko gekozen worden. Achter deze vijf namen zijn er met Ismael Kamagate, Khalifa Diop en Orlando Robinson nog een paar interessante centers in de tweede ronde beschikbaar.

Foto: Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen