Head Coach tracker: Wie wil wie? Wat is de beste vacature?

Na het vertrek van Sean Payton bij de Saints waren er maar liefst negen clubs die op zoek zijn naar een nieuwe coach. De Broncos vonden als eerste een nieuwe coach in Packers offensive coordinator Nathaniel Hackett, niet veel later gevolgd door de Bears die Matt Eberflus aanstelden. Daarom zijn er nu nog zeven vacatures over. Lees hieronder wie de grootste kandidaten zijn voor de overige posities. Ook zetten we de clubs op een rijtje in volgorde van hoe interessant ze zijn voor de coaches.

1. Las Vegas Raiders: Josh McDaniels

De Raiders hebben een prima selectie met flink wat potentie. Het vertrek van Jon Gruden en de arrestatie van Henry Ruggs III zorgde voor veel afleiding en het seizoen leek als een nachtkaars uit te gaan. Toch richtten de Raiders zich op en wisten ze de play-offs te halen. Dat is een grote verdienste van interim-coach Rich Bisaccia. Hij is al in gesprek geweest met de Raiders om ook volgend jaar langs de lijn te staan.

Ook Todd Bowles (Buccaneers DC) en Jarod Mayo (ILB coach van de Patriots) stonden op het verlanglijstje van de Raiders. Aangezien de Raiders ook op zoek waren naar een General Manager werd die eerst vastgelegd. De keuze viel op Dave Ziegler van de New England Patriots. In zijn kielzog kwam ook Patriots offensive coordinator Josh McDaniels naar Las Vegas.

2. Miami Dolphins

Het ontslag van Brian Flores kwam als een verrassing. De coach leek het met een serie van zeven overwinningen te gaan redden, maar de clubleiding besloot anders, waarschijnlijk door een power struggle rondom het al dan niet aantrekken van quarterback Deshaun Watson. Niettemin staat er een goed fundament. De ploeg had de afgelopen twee jaar namelijk een winning record en Tua Tagovailoa lijkt zich te ontwikkelen tot een prima quarterback.

De ideale coach voor de Dolphins leek Brian Daboll. De OC van de Bills heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Josh Allen. Allen ging van een quarterback vol gebreken naar een superster. Daboll had wellicht veel uit Tua Tagovailoa kunnen halen, maar hij koos voor de Giants. Daarom lijken Mike McDaniel (49ers OC), Kellen Moore (Cowboys OC) en Vance Joseph (Cardinals DC) nu de grootste kandidaten.

3. Minnesota Vikings: Kevin O’Connell

De Vikings eindigden voor het tweede jaar op rij met een negatief record, maar de potentie van de ploeg is enorm. Het team verloor dit seizoen een groot aantal wedstrijden na eerder nog voor te hebben gestaan. Een play-offoptreden was zeker mogelijk geweest en heeft daarom Mike Zimmer zijn baan gekost. Dat neemt echter niet weg dat dit een gewilde baan moet zijn met bijvoorbeeld Dalvin Cook en Justin Jefferson op het roster. Kirk Cousins is een duurbetaalde quarterback, maar geen topper. Kan een nieuwe coach het maximale uit deze groep halen?

Tegelijkertijd met Zimmer ontsloegen de Vikings ook GM Rick Spielman. Woensdag werd Kwesi Adofo-Mensah aangesteld als nieuwe GM. De Vikings lijken te kiezen voor een coach met een verdedigende achtergrond. Dan Quinn (DC Cowboys) werd gezien als de favoriet, maar hij gaf te kennen dat hij liever bij de Cowboys blijft. Daarnaast worden ook de namen van Bowles en Ryans genoemd. Het is nog niet duidelijk of er met de aanstelling van de nieuwe GM nog nieuwe namen aan de lijst toegevoegd gaan worden.

De uiteindelijke keuze van de Vikings viel op Kevin O’Connell (35). De offensive coordinator van de Rams speelt eerst nog de Super Bowl met zijn huidige team waarna hij zich in Minnesota zal melden. O’Connell voerde ook gesprekken met de Jaguars en Broncos, maar koos uiteindelijk voor de Vikings. De nieuwe HC van de Vikings speelde vier seizoenen in de NFL en begon zijn carrière als coach in 2015 bij de Cleveland Browns. De laatste twee jaar was hij OC bij de Rams.

4. New Orleans Saints

Het opstappen van Payton kwam als een schok in de NFL. De succesvolle coach gaat voorlopig met pensioen, al gonzen er nu al geruchten dat hij na volgend seizoen de Cowboys over gaat nemen. De Saints moeten in ieder geval op zoek naar een nieuwe coach. Voor de coach is het vooral de vraag hoe de selectie eruit komt te zien. Op quarterback is er een probleem, maar de ploeg is ook 74 miljoen dollar over de cap. Er is ontzettend veel talent, zeker als Michael Thomas terugkomt. Het grootste gevaar is dat er spelers weg moeten en dat er een rebuild komt.

De kans is groot dat de Saints de opvolger van Payton al in huis hebben. Defensive coordinator Dennis Allen wordt gezien als de favoriet om het over te nemen. De verdediging is al jaren het sterkste punt van de Saints en waarschijnlijk willen de Saints Allen in huis houden en voorkomen dat hij ergens anders aan de slag gaat. Mocht er toch een coach van buiten komen, dan zijn Eric Bienemy (OC Chiefs) en Brian Flores (voormalig coach Dolphins) de grootste kandidaten.

5. Denver Broncos: Nathaniel Hackett

De Broncos hebben als eerste hun man voor de toekomst vast weten te leggen. Nathaniel Hackett, de OC van de Packers, gaat hier de scepter zwaaien. De Broncos hebben een ongelofelijke verzameling aan talent weten te verzamelen, behalve op quarterback. Net de belangrijkste positie binnen het team. Met als gevolg dat de ploeg sinds het winnen van de Super Bowl de play-offs niet heeft gehaald.

Het zorgt er al een tijdje voor dat de naam van Aaron Rodgers rondzingt in Denver. De ploeg zou flink wat over hebben om de quarterback naar Colorado te halen. Of de komst van Hackett, die de afgelopen jaren in Green Bay natuurlijk met hem heeft samengewerkt, een voorbode is voor een toekomstige trade zal moeten blijken. In ieder geval is de eerste post ingevuld.

6. Jacksonville Jaguars: Doug Pederson

Hoe aantrekkelijk de baan in Jacksonville is, ligt vooral aan de ontwikkeling van Trevor Lawrence. De jonge quarterback viel in zijn eerste jaar in de league tegen, maar dat kan natuurlijk ook liggen aan Urban Meyer en de coaching staff.

De Jaguars hebben net als de Broncos al een eerste ronde aan gesprekken gehad en zijn van plan komende week de eerste kandidaten voor een tweede keer te spreken. Eén van die kandidaten is Darrell Bevell, die de interim-coach was na het ontslag van Meyer. Hij lijkt het echter niet te worden. Volgens de lokale media is het een zekerheid dat Byron Leftwich, de OC van de Bucs, de nieuwe hoofdcoach gaat worden. Andere kandidaten zouden Bowles, Matt Eberflus (DC Colts) en voormalig Lions-coach Jim Caldwell zijn.

Het oog van de Jaguars viel uiteindelijk op voormalig Eagles Head Coach Doug Pederson. Hij won in Philadelphia met — toen tweedejaars — quarterback Carson Wentz de Super Bowl, ook al was het Nick Foles die in de Super Bowl speelde. Als speler won Pederson met de Packers de Lombardi Trophy in het seizoen 1996. “Vier jaar geleden won Doug Pederson een Super Bowl als head coach van een franchise op zoek naar hun eerste wereldkampioenschap. Ik hoop dat hij die magie hier in Jacksonville kan repliceren”, aldus eigenaar Shad Khan.

7. Chicago Bears: Matt Eberflus

Er zit toekomst in de Bears en daarom heeft Matt Eberflus “Ja” gezegd tegen een dienstverband als head coach in de Windy City. Met Justin Fields hebben ze een jonge quarterback en hoewel ze geen pick hebben in de eerste ronde van de komende draft, hebben ze wel wat capspace. Daarbij zitten ze ook niet per se in de sterkste divisie, zeker als Aaron Rodgers en Davante Adams de Packers verlaten. De club heeft ook een nieuwe GM, namelijk Ryan Poles.

Voor het aantrekken van Poles hadden de Bears drie HC-kandidaten op de radar, maar zij konden alle drie rekenen op veel belangstelling. Het gingen om Dan Quinn, die bij de Cowboys blijft, Jim Caldwell en Matt Eberflus. Poles dwong echter af dat hij de eindbeslissing krijgt over wie de nieuwe coach wordt, dus er was een kans dat er nieuwe namen aan deze lijst werden toegevoegd. Een dag na het aanstellen van Poles viel de keuze echter op Eberflus.

8. New York Giants: Brian Daboll

Voordeel van de baan: wonen in de mooiste stad ter wereld. Nadeel: de rest. Met Daniel Jones zijn er op quarterback grote vraagtekens en kan Saquon Barkley fit blijven? De ploeg heeft veel versterkingen nodig, bijvoorbeeld op de offensive line. Verdedigend zag het er dit jaar nog wel goed uit, maar aanvallend is er veel werk te verzetten. De ploeg heeft twee hoge picks, maar gaat dat voldoende zijn? Als Jones dit jaar namelijk niet blijkt te presteren, is de kans groot dat de ploeg weer opnieuw moet gaan beginnen.

De Giants krijgen niet alleen een nieuwe coach, want met Joe Schoen is er inmiddels ook een nieuwe GM. Schoen komt over van de Bills, dus hij heeft van dichtbij gezien hoe een nieuwe ploeg gebouwd moet worden. De kans was groot dat de nieuwe coach van de Giants een oude bekende zou worden van Schoen. Daboll en Leslie Frazier (DC Bills) werden genoemd als kandidaten, al is de vraag of laatstgenoemde door de nederlaag tegen de Chiefs niet een stapje terug moet zetten. Schoen heeft ook bij de Dolphins gewerkt, waar hij Flores meemaakte. Door zijn recente ervaring zou hij de favoriet zijn in de Big Apple. Uiteindelijk werd Brian Daboll echter aangesteld als nieuwe HC van de Giants.

9. Houston Texans

De Texans zijn een puinhoop en wisten toch nog vier wedstrijden te winnen. Voor David Culley was het nog steeds niet genoeg en hij werd op straat gezet. De vraag is wat de Texans hadden verwacht. De ploeg heeft met Deshaun Watson een quarterback onder contract die niet meer in Houston wil spelen. Zolang dit niet opgelost wordt, is het onduidelijk wat de richting van de club wordt.

De club stelde vorig jaar Nick Caserio aan als GM. Het lijkt erop dat het altijd het idee is geweest dat hij zijn nieuwe coach kan kiezen. De naam die door het verleden van Caserio bij de Patriots wordt genoemd is Josh McDaniels. Ook Flores zou in de running zijn. Watson zou vanuit Houston graag naar Miami hebben gewild toen Flores daar nog de coach was. Misschien dat de Texans een poging doen om op deze manier hun quarterback aan boord te houden.

Coverfoto: Andrew Harnik/AP

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen