Raiders in zee met duo uit New England

Na het tussentijdse opstappen van Jon Gruden na een hoop onkuise e-mails en het ontslag van Mike Mayock na afloop van het seizoen waren de Raiders op zoek naar een nieuwe Head Coach en General Manager. Rich Bisaccia nam de taken tijdelijk van Gruden over, maar hij wordt niet de permanente vervanger. Las Vegas trok namelijk Josh McDaniels aan. Hij komt over in het kielzog van Dave Ziegler die afgelopen weekend werd aangesteld. Beide heren waren afgelopen seizoen actief bij de New England Patriots.

GEDEELD VERLEDEN

Dave Ziegler (44) werd geboren in Tallmadge, Ohio. In zijn collegejaren speelde hij als wide receiver, kick returner en punt returner voor John Carroll University in University Heights, Ohio. Na zijn studiejaren werd hij coach in high school en later ook bij verschillende universiteiten. Vervolgens werd hij in 2010 door de Denver Broncos aangesteld als player personnel assistant. In de twee jaar daaropvolgend werd hij eerst area scout en daarna pro scout. College team mates McDaniels en Ziegler werkten bij de Broncos kort samen tot het ontslag van McDaniels. Toen McDaniels in 2012 bij de Patriots tekende, volgde Ziegler een jaar later als assistant director of pro scouting.

De nieuwe Raiders GM groeide in 2016 door naar director of pro personnel. In 2020 werd hij assistant director of player personnel om vervolgens director of player personnel te worden in 2021. Naar verluid opereerde hij in die functie min of meer als de General Manager van Bill Belichick; die officieel zowel Head Coach als GM is. Ziegler erft in de Las Vegas Raiders een organisatie waar het vooral buiten het veld onstuimig is. In het seizoen 2021 kwam HC Gruden in opspraak en werd wide receiver Henry Ruggs opgepakt in verband met zijn betrokkenheid bij een dodelijk ongeval. Sportief was 2021 niet slecht. Met een 10-7 record werden voor het eerst sinds 2016 de play-offs bereikt.

ZIEGLER NEEMT MCDANIELS MEE

In de slipstream van Ziegler werd Josh McDaniels aangesteld als Head Coach van de Raiders. Na hun gezamenlijke tijd aan John Carroll startte McDaniels als graduate assistant bij Michigan State onder Nick Saban. Na een jaartje als vertegenwoordiger van een bedrijf in plastic startte hij in 2001 als personnel assistant bij de New England Patriots. Gedurende een periode van acht jaar bekleedde hij daar verschillende posities om in 2009 als Head Coach bij de Denver Broncos te beginnen. Op 5 december 2010 werd hij ontslagen na drie overwinningen en negen nederlagen. Een belangrijke factor in zijn ontslag was het schandaal met video opnames van de training van de San Francisco 49ers voorafgaand aan hun ontmoeting in Londen. McDaniels was hier niet actief bij betrokken, maar rapporteerde dit niet zodra hij er weet van kreeg.

Na zijn ontslag werd hij offensive coordinator onder Steve Spagnuolo bij de St. Louis Rams. Spagnuolo werd echter na Ă©Ă©n jaar alweer ontslagen waarna McDaniels terugkeerde bij de Patriots. Daar werkte hij negen jaar als offensive coordinator en quarterbacks coach. In zijn laatste jaar was hij enkel nog OC. In 2018 werd hij aangesteld als Head Coach van de Indianapolis Colts, maar op de dag van de bekendmaking trok hij zich terug om bij de Patriots te blijven. Het leidde ertoe dat zijn zaakwaarnemer de samenwerking met hem stopte.

MCDANIELS ERFT POTENTIE

Bij de Las Vegas Raiders erft McDaniels een offense die vooral moeite had om een tripje naar de red zone in een touchdown om te zetten. Met Darren Waller, Hunter Renfrow, Derek Carr en ook de tweede tight end Foster Moreau is er voldoende kwaliteit om voor de ommekeer te zorgen. Daarbij was McDaniels met zijn Patriots offense de 11e in de league als het gaat om red zone percentage. Een goed voorteken voor de Raiders. Veel zal echter afhangen van de defensive coordinator die McDaniels aanstelt. Immers, hij kan niet meer rekenen op het defensieve meesterbrein van Bill Belichick. Daarom is het cruciaal dat de Raiders defense — die in ruim 80% van de gevallen een touchdown weggeeft in de red zone — een goede DC krijgt.

Coverfoto: Michael Dwyer/AP

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen