Sean Payton met pensioen na 16 jaar New Orleans

Na 16 jaar heeft New Orleans Saints head coach Sean Payton besloten om met pensioen te gaan. Na meerdere rollen als quarterbacks coach, offensive coordinator en assistent head coach werd Payton in 2006 head coach van de Saints. Het is niet duidelijk wat zijn plannen op dit moment zijn, maar meerdere televisienetwerken hebben hun interesse kenbaar gemaakt.

AANVALLEND MEESTERBREIN

De carrière van Payton bij de Saints is sterk verweven met die van ex-quarterback Drew Brees, die vorig jaar met pensioen ging. Ze arriveerden beide in 2006 en behaalden de allereerste — en enige — Super Bowl overwinning in franchisehistorie in 2009. De periode van 16 jaar bij New Orleans is een unicum in de huidige NFL. Immers, alleen Bill Belichick (22 jaar) is voor een langere aaneengesloten periode coach bij hetzelfde team.

Payton ontpopte zich bij de Saints als één van de meest begaafde aanvallende coaches in de NFL. Hij won in totaal 152 duels, tegenover 89 verliespartijen, en had een 9-8 record in het post-season. In 2021 misten de Saints voor het eerst in vijf seizoenen de play-offs. Met een veelvoud aan blessures en orkaan Ida die New Orleans in de eerste maand van het seizoen uit het eigen stadion hield, was het 9-8 record echter een knappe prestatie.

BOUNTYGATE

Het seizoen 2012 vormde een smetje op het blazoen van Sean Payton. De NFL achtte het bewezen dat in de periode 2009-2011 een informeel beloningssysteem actief was die spelers beloonde voor het blesseren van tegenstanders. Defensive coordinator Greg Williams startte dit systeem kort na zijn aanstelling in 2009. Spelers ontvingen variabele beloningen afhankelijk van de mate van de blessure. Williams werd voor het leven geschorst (maar dit werd een jaar later teruggedraaid) en Payton kreeg een schorsing voor heel 2012. Payton werd kwalijk genomen dat hij het onderzoek hinderde en niets deed om dit systeem te stoppen.

NIEUW TIJDPERK IN NEW ORLEANS

Nadat Brees vorig seizoen al met pensioen ging, markeert het vertrek van Payton definitief het begin van een nieuw tijdperk in The Big Easy. Jameis Winston nam het stokje over als nieuwe quarterback en de vraag is nu wie de nieuwe head coach wordt. De Saints offensive en defensive coordinators, respectievelijk Pete Carmichael Jr. en Dennis Allen, worden als mogelijke opvolgers genoemd. New Orleans zal echter ook buiten de deur kijken alvorens een nieuwe head coach aan te stellen. General manager Mickey Loomis zal alle registers moeten opentrekken om een geschikte vervanger te vinden.

De positie van head coach bij de New Orleans is inmiddels de negende open vacature in de NFL. De Giants, Bears, Texans, Vikings, Dolphins, Broncos, Raiders en Jaguars zijn ook op zoek naar een nieuwe HC.

Coverfoto: Chuck Cook/USA Today Sports

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen