NBA MVP Ladder: blessure Durant zet lijst op zijn kop

De laatste keer dat wij een MVP-ladder plaatsten, was het seizoen net een maand onderweg en zaten we nog in november. Hoogste tijd voor een nieuwe dus. Wie staat er bovenaan in de race om de prestigieuze titel en wie zijn de grote afwezige?

#1 Giannis Antetokounmpo / Milwaukee Bucks / 30-19

28.6 ppg / 11.3 reb / 6.1 apg

Waar Giannis in de vorige MVP-ladder nog een eervolle vermelding kreeg, wisselt hij momenteel stuivertje met Nikola Jokic om de eerste plek. De laatste twee MVP’s van de NBA spelen momenteel weer uitstekend en het enige wat ze onderscheidt is dan ook de ranking van hun teams. De Bucks zijn op moment van schrijven terug te vinden op een 4e plek in de Eastern Conference. Iets waar Giannis met 28.6 punten flink zijn bijdrage aan heeft. De Griek was dit seizoen al in 5 wedstrijden goed voor 40+ punten.

Giannis kwam in 39 wedstrijden uit dit seizoen en schoot daarin 53.1% van the field en 28.2% van de 3-puntslijn. De Greek Freak overlegt vrijwel dezelfde gemiddeldes als in de laatste vier seizoenen. De MVP van 2019 en 2020 is dan ook hard op weg naar zijn 3e MVP-titel in zijn carrière.

#2 Nikola Jokic / Denver Nuggets / 23-21

25.9 ppg / 13.9 reb / 7.4 apg

Jokic had ook op de eerste plek kunnen staan, was het niet dat zijn Nuggets het nog niet helemaal voor elkaar krijgen. Zij zijn, mede door blessures, op een 6e plek in de Western Conference terug te vinden. De regerend MVP blijft zelf wel doordenderen en leidt zijn team nog steeds in punten (25.9), rebounds (13.9), assists (7.4), steals (1.4), blocks (0.8) en field goal percentage (57,2%). Een one-man-army dus die Denver in de race voor de play offs houdt.

De joker staat momenteel 7e in de all time triple double ranglijst met 67 stuks in zijn carrière. Een stat waar hij ongetwijfelt dit seizoen nog een aantal van zal bereiken. Wanneer de Nuggets meer wins halen en zichzelf hoger op de ranglijst gaan vinden, zal Jokic ongetwijfeld zijn MVP-titel prolongeren. 

#3 Joel Embiid / Philadelphia 76’ers / 26-19

28.0 ppg / 10.6 reb / 4.2 apg

Waar het in het begin van het seizoen in Philadelphia vooral over Ben Simmons ging, gaat het nu over de center uit Kameroen. Embiid heeft in zijn laatste 16 wedstrijden maar 2x niet meer dan 31 punten weten te scoren en kwam in die reeks zelfs 3x tot een 40+ wedstrijd, met daarin de 50 punten tegen de Orlando Magic als echte uitschieter. The Process wist met zijn Sixers 11 van de laatste 15 wedstrijden te winnen, waardoor zij zich terugvinden op een 6e plek in de Eastern Conference.

Embiid heeft in die serie flink zijn kracht laten zien en zal op dezelfde weg verder moeten gaan om hoge ogen te blijven gooien in de MVP-race.

#4 Kevin Durant / Brooklyn Nets / 29-16

29.3 ppg / 7.4 reb / 5.8 apg

Durant stond tijdens onze laatste MVP-ladder nog bovenaan en zal helaas alleen nog maar verder terugvallen. De Forward van Brooklyn is 4 tot 6 weken uit de running met een knieblessure en mist daardoor flink wat wedstrijden, waaronder de all star game. Lichtpuntje voor de Nets is dat het seizoen ook eindelijk voor Kyrie Irving is begonnen. Wel wordt het lastig om de topscorer van de NBA te vervangen. Wellicht dat Durant na zijn blessure met te gekke wedstrijden nog een gooi kan doen naar de MVP-titel, maar zijn kansen worden met zijn blessure niet groter helaas.

#5 Stephen Curry / Golden State Warriors / 33-13

26.3 ppg / 5.3 reb / 6.2 apg

Een verhaal van ups en downs. Curry begon fantastisch aan het seizoen en wist zelfs het record all time 3 points made over te nemen van Ray Allen. De Warriors begonnen, ondanks het gemis van mede splash brother Klay Thompson, met een fantastisch seizoen. Zij leken dan ook samen met de Suns te strijden om de eerste plek in het westen, iets wat in een onderling duel op Christmas day werd uitgevochten en de Warriors aan het langste eind trokken.

Na de overwinning op Phoenix, stonden de Warriors eerste met 27-6. De 13 wedstrijden die volgde waren minder succesvol en Golden State verloor er dan ook zeven van. Curry was in deze wedstrijden geen schim van zichzelf en de Warriors waren dan ook op Jordan Poole en Andrew Wiggins aangewezen. Curry moet weer een stapje extra zetten wil hij dit seizoen nog in aanmerking komen voor zijn 3e MVP-titel. Iets wat hij tegen de Rockets al deed door zijn eerste buzzer beating winner te scoren.

Noemenswaardig

Ja Morant zou zomaar eens in deze top 5 kunnen klimmen met de blessure van Kevin Durant. De point guard van Memphis gooit hoge ogen met zijn fantastische spel, waarmee hij zijn team naar een 3e plek in het westen leidt. Ook Chris Paul en DeMar DeRozan blijven met hun spel grote bijdragen aan hun teams leveren. De Suns zijn op dit moment hét beste team in de NBA en de Bulls blijven een van de betere in het oosten.

Foto: Gary A. Vasquez, USA TODAY SPORTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen