MLS update: topploegen, verrassingen, tegenvallers en Nederlanders

De eerste helft van het reguliere seizoen van de Major League Soccer zit er bijna op. Nu ook de Gold Cup begonnen is en de Amerikaanse voetbalcompetitie daarom maar liefst 58 internationals mist, is het een goed moment om eens terug te blikken op het seizoen tot nu toe. We zoomen in op de topploegen, verrassingen, tegenvallers en Nederlanders die tot nu toe in actie kwamen dit seizoen in de MLS.  

DE TOPPLOEGEN

Het is geen verrassing dat de Seattle Sounders het dit seizoen weer erg goed presteren. Dat was namelijk de afgelopen seizoenen ook het geval. In de laatste vijf seizoenen haalde de ploeg uit de staat Washington vier keer de MLS-finale en won het die twee keer. Ook dit seizoen gaan de Sounders weer fier aan kop in de regular season en presteerde de club het beste van alle deelnemende teams, met 29 punten uit 13 wedstrijden. Vooral de Peruviaanse spits Raúl Ruidíaz blinkt dit seizoen uit. Hij scoorde al negen keer.

Naast de Seattle Sounders voldoen vooral LA Galaxy, Sporting Kansas City, New England Revolution en Orlando City aan de hoge verwachtingen door een goed seizoen te draaien. Deze hoge verwachtingen zijn vooral gebaseerd op de prestaties van de clubs in de afgelopen twee seizoenen. Vooral Kansas City pakte veel punten in de Western Conference en staat knap tweede achter Seattle. Dat is vooral te danken de veelscorende spelers Dániel Sallói en Allan Pulido. In de Eastern Conference staat New England Revolution bovenaan met 24 punten uit 13 wedstrijden.

DE VERRASSINGEN

Er zijn ook enkele ploegen die tegen de verwachtingen in goed presteren in de huidige jaargang van de MLS.  Zo doen de Colorado Rapids het erg goed in de Western Conference. Vorig seizoen haalde het voor het eerst in 5 jaar de playoffs, maar werd het direct in de eerste ronde uitgeschakeld. Dit seizoen gaat het echter voor de wind: de Rapids haalden 20 punten uit 11 wedstrijden en bezetten de vierde plek in de Western Conference. Dat is niet onopgemerkt gebleven: de ploeg uit Denver levert maar liefst drie Amerikaans internationals tijdens de Gold Cup.

Ook CF Montréal presteert boven verwachting goed dit seizoen. In de afgelopen 4 seizoenen wist de ploeg uit Canada de MLS playoffs niet te bereiken. Een uitschakeling in de eerste ronde van de playoffs van het MLS is Back Tournament was de beste prestatie van de ploeg in jaren. Momenteel draait Montréal bovenin mee in de Eastern Conference. Ook Nashville SC presteert naar behoren. Ook die ploeg draait bovenin mee in de Eastern Conference, ondanks dat de club pas vorig jaar zijn vuurdoop beleefde in de MLS. Het is duidelijk dat Nashville niet lijkt te hoeven wennen aan de MLS.  

DE TEGENVALLERS

Waar er ploegen zijn die vriend en vijand verrassen, zijn er ook altijd ploegen die een teleurstellend seizoen beleven. Zo ook in de MLS. Hoewel er nog van alles kan gebeuren, is het duidelijk dat de regerend kampioen van MLS, Columbus Crew, tegenvallend presteert. De ploeg uit de staat Ohio bezet momenteel de achtste plek in de Eastern Conference en gaat bij deze stand de playoffs niet halen. Daar komt nog eens bij dat de ploeg de komende weken vijf spelers mist vanwege deelname aan de Gold Cup. Dit zal ze niet helpen om de nodige punten binnen te slepen voor plek in de playoffs.

Verder zal David Beckham nog niet tevreden zijn met hoe zijn Inter Miami presteert in de MLS. De club van de Engelsman zag in 2020 het levenslicht en trok enkele grote spelers aan (onder andere Blaise Matuidi en Gonzalo Higuaín), maar kon vorig seizoen nog geen potten breken. Ook dit seizoen bivakkeert Miami in de onderste regionen van de Eastern Conference. Met 8 punten uit 11 wedstrijden staat het, samen met het eveneens tegenvallende Toronto FC, onderaan.

DE NEDERLANDERS

Ook Nederlandse spelers die actief zijn in de MLS zullen overwegend ontevreden terugkijken op de eerste helft van het reguliere seizoen. Momenteel zijn enkel Eloy Room (Columbus Crew), Kenneth Vermeer (Cincinnati FC), Jamiro Monteiro (Philadelphia Union) en Johan Kappelhof (Chicago Fire) basisspeler bij hun club. De overige actieve Nederlanders zitten vooral op de bank of zijn geblesseerd. Denk dan aan Vito Wormgoor (Columbus Crew) en Kelvin Leerdam (Inter Miami), Nick Marsman (Inter Miami) en Danny Hoesen (Austin FC).

Een kleine uitzondering is Silvester van der Water. Hij schippert bij Orlando City tussen bank en basis en boekt mooie resultaten. De ex-speler van Heracles Almelo vormt vaak een voorhoede met MLS-ster Nani en scoorde tot nu toe één keer in competitieverband. Verder hebben we natuurlijk nog het Cincinnati FC van trainer Jaap Stam, waar naast Kenneth Vermeer ook altijd nog Maikel van der Werff en Jürgen Locadia spelen. Het team van Stam lijkt echter niet op weg naar een plek in de playoffs. Cincinnati verzamelde tot nu toe slechts 12 punten in 11 wedstrijden en staat daarmee in de onderste regionen van de Eastern Conference.

De reguliere competitie van de MLS loopt nog tot begin november van dit jaar. Vervolgens beginnen de playoffs op 19 november.

Coverfoto: Nathan Ray Seebeck-USA TODAY Sports

Robin Leijdekkers
Robin Leijdekkers
Gek op Amerika en komt er dan ook graag. Pakt daar dan ook het liefst een sportwedstrijd mee vanwege het hoge entertainmentgehalte. Voorkeur voor NBA en MLS en een zwak voor ploegen uit het noordwesten: Portland Trail Blazers en Vancouver Whitecaps.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen