MLB Rookie Watch 2021: week 14

Precies de helft van het MLB seizoen zit erop. 81 wedstrijden speelden de teams, waarin genoeg rookies schitterden. In de laatste week voor de All-Star break waren daar opeens onbekende namen zoals John Nogowski of Tylor Megill. Toch komen ook wat bekendere namen langs als Jazz Chisholm en Andrew Vaughn. Verder nog vier andere rookies in verschillende volgorde.

JOHN NOGOWSKI (Pittsburgh Pirates)

Stats: .500 (14-uit-28), 2 2B, 3 BB, 5 RBI, 1.120 OPS

Met twee geblesseerde eerstehonkmannen hadden de Pittsburgh Pirates een probleem op die plek. Ze klopten aan bij de St. Louis Cardinals voor de 28-jarige John Nogowski en in ruil voor wat geld kwam hij naar de Buccos. Op 5 juli maakte hij zijn debuut voor de Pirates.

Bij de Cardinals was hij een bankwarmer die zijn slagbeurten alleen kreeg als pinch-hitter. Hij sloeg één hit in achttien slagbeurten, waarna hij ge-DFA’d werd door de Redbirds. Bij de Pirates kende hij een betere start. In zijn eerste week sloeg hij veertien hits in achttien slagbeurten en sloeg hij vijf teamgenoten over de plaat. Eén van zijn RBI’s sloeg hij tegen de New York Mets in de eerste helft van de negende inning. Hiermee trok hij de stand gelijk. Zelf kwam hij later ook over de plaat en daardoor wonnen de Pirates hun laatste wedstrijd voor de All-Star break.

Nogowski blijkt een man van vele gezichten. In de laatste wedstrijd van de serie met de Atlanta Braves sloeg hij vier hits in vijf slagbeurten en stond hij één inning op de heuvel. Door de hoogopgelopen score van 14-3, in het voordeel van de Braves, koos manager Derek Shelton ervoor om zijn bullpen te sparen en een veldspeler op de heuvel te zetten. Het werd Nogowski. Hij kreeg één hit tegen, maar de score liep niet verder op. Het leverde tenminste wel mooie beelden op.


TYLOR MEGILL (New York Mets)

Stats: 8.2 IP, 14 K’s, 5 BB, 6 H, 2 ER

Tylor Megill maakte zijn debuut in het hoogste niveau op 23 juni tegen de Atlanta Braves. In week 14 gooide hij — verdeeld over twee wedstrijden — 8.2 innings voor de Mets; 5.0 innings tegen de Milwaukee Brewers en 3.2 innings tegen de Pittsburgh Pirates.

Megill deelde in totaal veertien keer drie slag uit en dat deed hij eerlijk verdeeld over de twee wedstrijden. Hiermee voerde hij alle rookies in week veertien aan. In beide wedstrijden kreeg hij echter niet de winst toegekend. Tegen de Brewers stond er een gelijke stand van 3-3 op het bord en wonnen de Mets uiteindelijk en in de wedstrijd met de Pirates stonden de Mets wel voor maar gooide hij niet genoeg innings om de winst toegekend te krijgen.

Hij sprak zelf na de wedstrijd met de Pirates met de pers. Het is namelijk snel gegaan met Megill in de laatste maanden. Hij begon het seizoen nog in Double-A, waarna hij drie wedstrijden in Triple-A gooide. Daar bleek hij het adequaat te doen en de Mets riepen hem op naar de Majors. Alle vier de keren dat hij op de heuvel stond wonnen de Mets, dus misschien is er wel een plaatsje voor hem weggelegd in de rotatie.


JAZZ CHISHOLM (Miami Marlins)

Stats: .300 (9-uit-30), 2 HR, 2B, BB, 5 RBI, .856 OPS

Hij is terug van weggeweest. De laatste keer dat Jazz Chisholm een plaats veroverde in de Rookie Watch was in week drie en toen had hij ook nog blauw haar. Inmiddels is het haar veranderd naar roze en heeft hij zijn slump achter zich gelaten. Een .300 slaggemiddelde met één double, één vrije loop, één gestolen honk en twee homeruns. Eén van die homeruns kwam tegen de Los Angeles Dodgers en pitcher Julio Urías. Chisholm sloeg als eerste in de slagvolgorde en ramde de derde pitch van de wedstrijd over de hekken. De bal eindigde 136 meter verderop in de tweede ring. Naast snelheid heeft hij dus ook kracht.

Defensief gezien liet de Bahamaan ook zijn kwaliteiten zien. In dezelfde serie met de Dodgers zorgde hij met een spectaculaire duik ervoor, dat Justin Turner op het eerste honk uitgegooid kon worden. Hiermee liet Chisholm ook zijn defensieve kwaliteiten zien en maakte hij nogmaals duidelijk een serieuze naam te zijn in de Rookie of the Year kandidatuur.


VLADIMIR GUTIERREZ (Cincinnati Reds)

Stats: 12.0 IP, 6 K’s, 4 BB, 10 H, 3 ER

Weer een nieuwe naam die nog niet is voorgekomen in de Rookie Watch. Vladimir Gutierrez is een 25-jarige rechtshandige startende pitcher, geboren op Cuba. Hij gooide dit seizoen in totaal 50.1 innings, waarvan 12.0 in de afgelopen week. Hierin gooide hij zes strikeouts, maar kreeg hij wel tien hits en drie earned runs tegen.

Vooral zijn curveball tegen Jorge Soler zag er nasty uit. Het is normaliter niet zijn favoriete pitch om een slagman drie slag te geven, want hij deed het vóór Soler’s at-bat maar acht keer eerder. Vooral zijn 4-seam fastball of zijn slider laten de slagman misslaan. Daarmee behaalde hij 24 strikeouts. Zolang de nummer dertien prospect van de Reds zich blijft ontwikkelen, gaan we de pitch vast vaker zien.


KE’BRYAN HAYES (Pittsburgh Pirates)

Stats: .333 (8-uit-24), HR, 4 2B, 5 BB, 3 RBI, 1.073 OPS

Hij was de absolute favoriet (ook bij onze redactie) aan het begin van het seizoen om Rookie of the Year te winnen. Echter werd Ke’Bryan Hayes aan het begin van het seizoen getroffen door een polsblessure en had hij bij terugkomst moeite om mee te komen met het niveau. Tot vorige week, want eindelijk kwam hij los uit zijn slump.

Een slaggemiddelde van .333 met vier doubles, vijf vrije lopen en één homerun. Zijn enige homerun sloeg hij in de 11-1 overwinning op de Atlanta Braves. Met Adam Frazier op de honken raakte hij een pitch van Josh Tomlin op het uiteinde van zijn knuppel, maar met zoveel kracht dat deze in het opposite field eindigde. Het was zijn vierde homerun van het seizoen, waardoor hij nog één homerun nodig heeft om gelijk te komen met seizoentotaal van vorig jaar.


SPENSER WATKINS (Baltimore Orioles)

Stats: 9.1 IP, 6 K’s, 6 BB, 7 H, 2 ER

De reis naar MLB voor Spenser Watkins was niet makkelijk. Hij werd in 2014 gedraft in de dertigste ronde als pick nummer 910 door de Detroit Tigers. Na één seizoen op rookie-niveau speelde hij in 2015 in Single-A. Het jaar wat daarop volgde werd hij voor vijftig wedstrijden geschorst na een positieve drug test. Watkins werd nooit opgeroepen naar de Majors door de Tigers en met de uitbraak van het coronavirus speelde hij in 2020 geen enkele wedstrijd. In juli van dat jaar werd zijn contract verscheurd. Hij kreeg een nieuwe kans van de Baltimore Orioles en dat terwijl hij de favoriet was om manager te worden van Paradise Valley High School.

Hij koos uiteindelijk toch voor zijn eigen carrière en kwam terecht bij de Norfolk Tides, het Triple-A team van de Orioles. Het duurde zeven wedstrijden totdat de O’s hem een kans wilde geven op het hoogste niveau. Na één inning van relief pitching tegen de Los Angeles Angels startte hij zijn eerste wedstrijd op de heuvel tegen de Toronto Blue Jays. Na 5.0 innings was zijn dag voorbij, maar hij kon drie vinkjes zetten. Zijn eerste start, zijn eerste strikeout en zijn eerste winst. Sommige rookies hebben een slechter debuut.


JESUS SANCHEZ (Miami Marlins)

Stats: .333 (8-uit-24), HR, 2B, 3B, BB, 2 RBI, .943 OPS

De Dominicaan Jesus Sanchez is ook nieuw in de lijst. Hij sloeg acht honkslagen en kreeg één vrije loop in week veertien, waarmee zijn slaggemiddelde .333 was voor die week. In totaal sloeg hij nu in 23 wedstrijden een gemiddelde van .265 en daarmee liet hij grote verbetering zien ten opzichte van zijn debuutseizoen. Daarin had hij één hit in 29 slagbeurten en een .040 slaggemiddelde.

Van zijn acht hits sloeg hij één homerun, één double en één triple. Zijn double en triple kwamen in dezelfde wedstrijd. In de laatste wedstrijd met de Atlanta Braves ging hij drie uit vier en miste hij alleen een homerun voor een cycle. Tijdens zijn triple liet de 23-jarige linksvelder zijn snelheid zien. Hij mag dan wel 100 kilo wegen en 1.90 meter lang zijn, maar rennen kan hij wel.


TREVOR ROGERS (Miami Marlins)

Stats: 9.0 IP, 12 K’s, 2 BB, 10 H, 4 ER

De derde Miami Marlins-speler in de lijst en de vierde keer dat hij zichzelf terugvindt in de Rookie Watch. Trevor Rogers laat dit seizoen zien een hele goeie pitcher te zijn en deed dat ook weer in week 14, met 9.0 innings vanaf de heuvel tegen de Los Angeles Dodgers en Atlanta Braves. Hij eindigde met 12 K’s en moest alleen Tylor Megill (14 K’s) voor zich laten als leider van rookies in de categorie strikeouts. Tegen de Dodgers gooide hij acht keer drie slag en daarmee kwam hij gelijk met de te vroeg overleden Jose Fernandez. Fernandez gooide in zijn eerste 24 starts 157 strikeouts en na 24 starts stond Rogers precies op hetzelfde aantal als de op 24-jarige leeftijd overleden pitcher.

Door zijn goede prestaties werd Rogers verkozen tot All-Star. Het leek manager Don Mattingly een goed idee om dat niet in een normaal gesprek te zeggen. In een stiekem plan zette hij een geheime camera neer en riep de pitcher zijn kantoor binnen. Daar vertelde de manager Rogers dat hij terug werd gestuurd naar het Triple-A team de Jacksonville Jumbo Shrimp. De wat verbaasde Rogers kreeg vervolgens toch maar te horen dat hij niet naar Jacksonville moest, maar naar Denver. Hij moest gaan gooien in de All-Star game. Het leverde leuke beelden op.


ANDREW VAUGHN (Chicago White Sox)

Stats: .333 (7-uit-21), 2 HR, 2 2B, 2 BB, 4 RBI, 1.106 OPS

Met Andrew Vaughn als derde pick in de eerste ronde van 2019 door de White Sox lijken zij een goede slag te hebben geslagen. Door de blessure in Spring Training van Eloy Jimenez hadden de White Sox een nieuwe linksvelder nodig. Zodoende kreeg Vaughn een plekje als everyday starter op een voor hem volledig nieuwe positie: het linksveld. Het was tot nu toe hoge pieken en lage dalen voor hem, maar week veertien was net zoals week vier en vijf een piek voor hem.

In de wedstrijd tegen de Baltimore Orioles stond de eerder genoemde Spenser Watkins op de heuvel. Die gooide een 4-seam fastball aan de binnenkant van de slagzone en deze kwam perfect op de knuppel van Vaughn. De bal eindigde over de hekken, waarmee hij de White Sox terug bracht tot 2-1. Twee innings later sloeg hij weer een homerun. Dit keer stonden Adam Engel en Leury Garcia op de honken, waarmee hij zijn RBI-totaal tot vier bracht voor week 14.

Coverfoto: Rich Schultz / Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen