Dutch Watch XL: nieuwe gezichten en een afscheid

Het kan verkeren in de wereld van Major League Baseball. Vorige week was er al de terugkeer van Carter Kieboom bij de Nationals, maar deze week hebben we opnieuw twee nieuwe gezichten in deze Dutch Watch. Ceddanne Rafaele debuteerde bij de Red Sox, terwijl Richie Palacios zijn wedstrijden nu speelt voor de Cardinals. Helaas was er slecht nieuws voor Jurickson Profar. Hij kreeg van de Rockies te horen dat ze niet met hem verder willen.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

473 AB, 127 H, 75 R, 28 HR, 90 RBI, .268 BA, .326 OBP, .507 SLG, .834 OPS

De Atlanta Braves hebben hun vaste tweedehonkman weer terug. Ozzie Albies raakte ruim twee weken geleden geblesseerd en miste daardoor twaalf wedstrijden. Er stonden 90 RBIs achter zijn naam op het moment dat Albies gebleseerd afhaakte, maar ook zonder zijn productie won Atlanta 9 van die 12 duels. Deze week maakte de infielder zijn rentree tegen de Rockies en Coors Field zou voor Ozzie Albies en de zijnen eigenlijk een garantie voor (home)runs moeten zijn.

Toch kende Albies afgelopen maandag een koude start aan slag. In 6 at-bats lukte ’t hem niet een hit te noteren, maar dit werd door zijn teamgenoten ruimschoots gecompenseerd. Atlanta won de eerste wedstrijd uit de serie van drie met maar liefst 14-4. Aan hits geen gebrek voor de Braves in de tweede ontmoeting. Van de 15 hits kwamen er 2 van de knuppel van Ozzie Albies, maar toch scoorde de koploper in de NL East slechts 3 runs. Meer dan genoeg voor de overwinning, want de Rockies kwamen niet verder dan 1 run.

Ozzie Albies liet zijn 2-for-5 op dinsdag volgen door een 3-for-5 op woensdag. De Braves braken in Colorado het franchiserecord wat homeruns betreft, maar de hits van Albies leverden niets op. Het deerde Atlanta niet, want opnieuw werden de Rockies verslagen. Met een 7-3 overwinning en een sweep trokken de Braves naar LA voor de belangrijke serie tegen de Dodgers dit weekend. Met 5-for-16 kon Albies gematigd tevreden zijn over zijn rentree. Hij tilde zijn slaggemiddelde naar .268 maar bleef wel steken op 90 RBIs.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

490 AB, 127 H, 58 R, 15 HR, 45 RBI, .259 BA, .330 OBP, .394 SLG, .724 OPS

Als je kijkt naar de namen op het roster van de San Diego Padres is het nauwelijks voor te stellen dat dit team nu al vrijwel kansloos voor de play-offs is. In het zuiden van Californië maken ze echter pijnlijk duidelijk dat een groep grote spelers niet per definitie ook een goed team vormen. Xander Bogaerts is één van die spelers en van hem werd waarschijnlijk meer verwacht. Nu de laatste maand van het reguliere seizoen aanstaande is, begint de kortestop echter wat op gang te komen. Helaas voor Bogaerts en de Friars lijkt dit een kwestie van too little, too late.

De Padres troffen vorig weekend een tegenstander die de wind aardig in de zeilen heeft. In de NL Central was het lang spannend wie er met de titel vandoor gaat, maar in de huidige vorm nemen de Milwaukee Brewers die spanning en twijfels razendsnel weg. De Padres hadden een lange homestand achter de rug en moesten vrijdag 25 augustus weer even wennen aan vijandelijk terrein. San Diego ging met 3-7 onderuit en voor Bogaerts was het een avond om snel te vergeten. De kortestop was 0-for-4 met 3 K’s.

Een dag later verging het onze landgenoot stukken beter. Al in de tweede inning rolde Bogaerts (1-for-4) met zijn spierballen voor zijn vijftiende homerun van dit seizoen. Helaas voor hem en de Padres sloegen de gastheren in de vijfde inning 5 runs over de thuisplaat. San Diego maakte het nog wel spannend, maar moest uiteindelijk toch met 4-5 buigen. In de laatste wedstrijd van de drie deed Bogaerts dienst als aangewezen slagman. Echter kon hij met 1 hit in 5 AB’s niet imponeren. Zijn teamgenoten wisten 6 runs te produceren, maar alleen al in de zesde inning zette Milwaukee er 7 tegenover. Daar legden de Brewers de basis voor een 10-6 zege.

TELEURSTELLEND

De Padres bleven daarna in de NL Central, maar gingen van een topteam naar een tobbend team. St. Louis had vooraf waarschijnlijk niet verwacht dat ze eind augustus onderaan de divisie zouden bungelen. Dat San Diego afgelopen maandag de eerste wedstrijd in dit drieluik met 4-1 naar zich toetrok, was dan ook geen verrassing. Bogaerts was in dat duel 1-for-4 met een single en een HBP. De Cardinals beten dinsdag beter van zich af en deden de Friars pijn in de late en extra innings. Xander Bogaerts was 0-for-5 in een wedstrijd die na een walk-off single in de tiende inning met 6-5 naar St. Louis ging.

Bogaerts herstelde zich woensdag met een double en 2 hits in 4 AB’s. De afloop werd voor hem en zijn teamgenoten echter nog pijnlijker dan in de tweede wedstrijd. San Diego begon met een 4-3 voorsprong aan de negende inning, maar een 2-run homerun van Tommy Edman zette alles op z’n kop. De kansen op ’t postseason waren al gering voor de Padres, maar na deze 4-5 nederlaag lijkt alle hoop definitief vervlogen. Met series tegen de Giants, Phillies, Astros en Dodgers in het vooruitzicht wordt ’t er allemaal niet beter op voor Bogaerts en consorten.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

42.2 IP, 29 SV, 2.74 ERA, 35 H, 15 BB, 51 K, 14 R, 13 ER, 1.172 WHIP

Met zes overwinningen in tien wedstrijden konden de Boston Red Sox tevreden zijn over hun road trip. Eenmaal terug op Fenway Park wachtte hen echter een krachtproef van jewelste. De LA Dodgers kwamen op bezoek voor een serie van drie wedstrijden en die Dodgers kun je momenteel maar beter even niet treffen. De ontketende Dodgers stonden al op 19 wins op het moment dat ze Fenway Park bereikten en de NL West hadden ze alweer in de vertrouwde houdgreep. Voor veel spelers, onder wie Kenley Jansen, een pikante serie. Er lopen namelijk nogal wat dwarsverbanden van spelers die voor beide franchises zijn uitgekomen.

Een weerzien met zijn oude liefde zat er voor Jansen echter niet in. Op 23 augustus moest de closer al na een paar pitches de wedstrijd tegen de Astros staken vanwege hamstringklachten. Jansen belandde niet op de IL, maar tegen de Dodgers was het John Schreiber die zijn opwachting maakte voor een save. Die mogelijkheid was er alleen in de tweede wedstrijd, want de eerste en derde gingen elk met 7-4 naar LA. Boston won alleen het middelste duel en deed dat met 8-5.

RITME

Boston zette de loodzware homestand voort tegen de Houston Astros. Een team dat zich ongetwijfeld wilde revancheren voor de smadelijke 17-1 nederlaag tegen de Red Sox een week eerder. Die revanche kwam er ook zeker voor Houston, want voor het eerst in de geschiedenis wisten ze op Fenway Park de Red Sox op een sweep te trakteren. Kenley Jansen maakte woensdag zijn rentree in de derde wedstrijd.

Bij een 4-7 achterstand was het vooral zaak om wat ritme op te doen. Jansen liet zien dat ’t wel goed zat, want na 9 pitches had hij zijn werk gedaan. Hij had 6 pitches nodig om Jeremy Pena met een strikeout weg te zetten. Voor Martin Maldonado en Jose Altuve had hij respectievelijk 1 en 2 pitches nodig. Houston won voor de vijfde keer op rij, terwijl de Red Sox hun vierde nederlaag op rij leden. De kans dat zij de play-offs nog bereiken, wordt nu geschat op minder dan 5%.


CARTER KIEBOOM (3B, Washington Nationals)

26 AB, 7 H, 4 R, 3 HR, 5 RBI, .269 BA, .296 OBP, .654 SLG, .950 OPS

Het is voor de Washington Nationals een verloren seizoen, maar dat wil niet zeggen dat de kampioen van 2019 zich elke wedstrijd bij voorbaat overgeeft. In augustus is Washington een vervelende sta-in-de-weg voor veel teams. Wat dan weer resulteerde in een prima record. Het was ook in die maand dat Carter Kieboom zijn rentree maakte na veel blessureleed. De voormalig first-rounder begon sterk en hoopte die lijn deze week door te trekken tegen de Marlins en Blue Jays.

Waar de Nats niets meer te winnen hebben dit seizoen, daar mikken ze in Miami nog altijd op het postseason. De homerun van Kieboom in de zesde inning kwam de Marlins dan ook erg slecht uit. Met Keibert Ruiz aan boord sloeg de derdehonkman zijn tweede homerun in zijn nog prille seizoen. Hij had na dit duel 4 hits in 10 AB’s en 2 van die hits sloeg hij ’t stadion uit. Het was tevens de derde wedstrijd op rij waarin Carter Kieboom minimaal één hit noteerde. Een streak die niet lang stand hield, want in de twee volgende wedstrijden bleef hij steken op nul. Dit weerhield de Nationals er niet van om de Marlins dwars te zitten. Twee van de drie duels gingen namelijk naar Washington.

De laatste wedstrijd in Miami ging verloren, maar ook het eerste duel in Toronto werd door Washington niet in winst omgezet. Kieboom bleef aan de kant, maar maakte afgelopen dinsdag in de tweede wedstrijd duidelijk dat hij in de starting line-up hoort. Bij een 0-0 stand in de tweede inning en Dominic Smith op het eerste honk bracht hij de Nationals met één klap op een 2-0 voorsprong. Zijn derde homerun legde de basis voor een 5-4 overwinning.

Kieboom had zijn plek in de starting line-up veroverd, want woensdag mocht hij ook in de series finale tegen de Blue Jays starten op het derde honk. In de vierde inning kwam Kieboom door met een single, maar tot resultaat leidde het niet. Met het oog op de wildcards staat de druk er bij de Blue Jays vol op en de 7-0 zege op de Nationals kwam voor hen dan ook als geroepen.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

181 AB, 38 H, 18 R, 6 HR, 27 RBI, .210 BA, .258 OBP, .370 SLG, .628 OPS

Met zijn 5 RBIs tegen de Cardinals lijkt Josh Palacios zijn plekje veroverd te hebben bij de Pirates. Na die career night op 21 augustus kon hij telkens rekenen op een plaats in de starting line-up en mocht Palacios ook altijd blijven staan. Deze week ging hij met de Bucs op bezoek bij de Royals, een team dat nog slechter draait dan de Pirates. Voor ze aan die serie konden beginnen, brachten eerst de Chicago Cubs een bezoek aan PNC Park. Met name voor de bezoekers vier belangrijke wedstrijden, want tegen alle verwachtingen in zijn de Cubs volop in de race voor de play-offs.

De Cubs kregen het niet cadeau in Steel City en daar was Palacios mede debet aan op 24 augustus. De international was 1-for-5 aan slag, maar met zijn 2-run homerun in de derde inning bracht Palacios het evenwicht terug in dit duel. Voor de outfielder was ’t zijn zesde long ball van dit seizoen en zijn vierde deze maand. Na tien innings ging de winst echter naar de Cubs: 5-4.

Pittsburgh revancheerde zich in de tweede ontmoeting voor die nederlaag en weer speelde Palacios een belangrijke rol. De Bucs hadden al een 1-0 voorsprong in de eerste inning toen hij na een fielder’s choice Bryan Reynolds over de thuisplaat bracht. Het was de laatste run die de Pirates zouden scoren, maar het was wel genoeg voor een 2-1 overwinning. Hoewel Palacios nog 3 hits verzamelde in de twee laatste wedstrijden bleef Pittsburgh steken op die ene overwinning. Twee keer behaalde Chicago de dubbele cijfers

WINNEN NIET VERLEERD

Dat de ene serie de andere niet is, bewezen de Pirates deze week in Kansas City. Waar de Cubs een paar dagen eerder nog in polonaise over de thuisplaat gingen, daar hielden de Bucs de Royals maandag van scoren. Dit ging de bezoekers veel beter af, want mede dankzij een RBI-single van Palacios won Pittsburgh met 5-0. Voor de outfielder was ’t zijn 27e RBI van dit seizoen, maar helaas kreeg dit geen vervolg in de tweede wedstrijd. Dinsdag was Palacios 0-for-3 aan slag met drie strikeouts. In de negende inning dwong hij nog wel vier wijd af wat uiteindelijk leidde tot een run.

Pittsburgh won ook die wedstrijd met 6-3 en haalde woensdag de bezem uit de kast voor een sweep. De Pirates versloegen de laagvlieger met 4-1, maar Josh Palacios bleef dit keer aan de kant. Na drie beroerde maanden herpakten zijn Pirates zich enigszins in augustus, maar die opleving komt veel te laat om nog een rol van betekenis te spelen.


RICHIE PALACIOS (OF, St. Louis Cardinals)

30 AB, 9 H, 1 R, 1 HR, 6 RBI, .300 BA, .323 OBP, .467 SLG, .789 OPS

Net als zijn oudere broer Josh is Richie Palacios geboren in Brooklyn, maar aangezien hun moeder van Curacao komt, mogen de broers spelen voor Team Kingdom of the Netherlands. Eerder dit jaar kwam hun gezamenlijke droom uit toen ze mochten uitkomen op de World Baseball Classic. Een paar maanden na dat toernooi maakte Josh zijn opwachting in de majors voor de Pirates. In augustus was ’t ook de beurt aan Richie. Ten tijde van de WBC stond hij nog in Cleveland op de loonlijst, maar in juni vertrok de outfielder naar St. Louis. Daar dwong hij in de minors een plekje af in de hoofdmacht van de geplaagde Cardinals.

De jongste Palacios (26) moest het aanvankelijk doen met een rol als pinch hitter in de late innings. Zijn eerste hit had hij echter al rap te pakken. Tegen de Mets was Richie Palacios goed voor een double in zijn eerste en enige AB. Die tweehonkslag bracht daarnaast ook nog de eerste en enige run namens de Cardinals over de thuisplaat. In diezelfde serie tegen de Mets kwam nog eens door met een hit, die dit keer zelfs 2 runs opleverde. Dit was in de vierde en laatste wedstrijd en hielp St. Louis aan de enige overwinning (7-3).

In de volgende serie, die tussen 21 augustus en 23 augustus werd afgewerkt, stuitte Richie op broerlief Josh. Het was die serie waarin Josh zijn avond met 5 RBIs noteerde, maar Richie deed nauwelijks voor hem onder. Met onder meer zijn eerste homerun in de majors en een totaal van RBIs liet Richie zien dat hij niet voor niets werd opgeroepen. Palacios timmerde een aardige 4-game hitting streak bij elkaar en begon op 26 augustus met een meer dan prima .389 slaggemiddelde aan de serie tegen de Phillies.

TERUG OP AARDE

Het was bijna onvermijdelijk dat dit gemiddelde ging dalen. Twee keer kon Richie Palacios rekenen op een plek in de starting line-up, maar in 5 AB’s wist hij geen hit te scoren. Hij was bepaald geen uitzondering, want in de gehele serie van drie wedstrijden scoorden de Cardinals slechts 3 runs. De Phillies beloonden hun fans met maar liefst 22 runs en veegden St. Louis op deze manier de stad uit.

Thuis tegen de Padres ging het stukken beter met de Cardinals. Zonder Richie Palacios werd de eerste wedstrijd weliswaar met 1-4 verloren, maar daarna toonden ze veerkracht. St. Louis had tien innings nodig om de tweede wedstrijd met 6-5 te winnen. Palacios was daarin 0-for-4. Hij had nu drie wedstrijden op rij geen hit, maar daar bracht de outfielder woensdag verandering in. Singles in de derde en zevende inning hielpen zijn slaggemiddelde terug naar .300. Ook in die wedstrijd sloegen de Cardinals overigens op het laatste moment toe: 5-4.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

415 AB, 98 H, 51 R, 8 HR, 39 RBI, .236 BA, .316 OBP, .364 SLG, .680 OPS

Vorig jaar had Jurickson Profar de kans om bij te tekenen in San Diego. Met al die grote namen op ’t roster wist hij dat een garantie op speeltijd ver weg was, dus trok de veelzijdige outfielder naar Colorado. In het uniform van de Rockies hoopte hij zich in de kijker te spelen om zo een mooi contract voor 2024 af te dwingen. Helaas lukte het Profar niet zich te onderscheiden, waardoor afgelopen zondag een bijzonder vervelende mededeling volgde. De Colorado Rockies haalden Profar van ’t roster en riepen de 23-jarige Hunter Goodman op van Triple-A.

Vorig weekend voelde Profar de bui mogelijk al hangen. In het drieluik tegen de Baltimore Orioles kreeg de international welgeteld één at-bat. In de negende inning verving hij als pinch hitter Elehuris Montero, maar de strikeout die volgde was tekenend voor zijn slagbeurten de laatste tijd. Waar hij in juni en juli nog respectievelijk .237 en .236 aan slag was, daar kwam hij in augustus niet verder dan .211. Productief was hij evenmin, want er stonden in die maand slechts 3 RBIs achter zijn naam.

Met 15 homeruns, 58 RBIs, 36 doubles en een acceptabel .243 slaggemiddelde sloot Profar het vorige seizoen af. Met thuiswedstrijden op Coors Field was er alle gelegenheid om die cijfers aan slag eens flink op te krikken, maar in het hitter friendly park kwam hij tot slechts 3 van zijn in totaal 8 homeruns. Zijn .236 slaggemiddelde ligt onder ’t gemiddelde in de majors (.249). Helaas zijn ook de overige statistieken niet om over naar huis te schrijven. Zo stond zijn WAR (Wins Above Replacement) bijvoorbeeld op -1.6 waar dit vorig seizoen in San Diego nog op 3.1 stond. Heel kort door de bocht kun je zeggen dat de Rockies beter af zijn zonder onze landgenoot.

HOE NU VERDER?

Dit alles maakt het er voor Profar niet eenvoudiger op om een nieuwe club in de MLB te vinden. Dit seizoen tekende hij relatief laat zijn contract bij de Rockies en bij een matig team wist hij zich niet te onderscheiden. De nu 30-jarige Jurickson Profar gold tien jaar geleden als top prospect binnen de organisatie van de Texas Rangers, maar mede door blessureleed heeft hij die status nooit waar kunnen maken. In 2018 kwam hij in Texas tot 77 RBIs, 20 homeruns en een .254 slaggemiddelde maar vooral zijn defensieve veelzijdigheid sprak de Athletics aan.

In Oakland noteerde hij soortgelijke statistieken, wat hem een contract in San Diego opleverde. Zijn veelzijdigheid was jarenlang zijn kracht, want je kon Profar op vrijwel elke positie in het veld gebruiken. De laatste jaren fungeerde hij voornamelijk als linksvelder, maar in combinatie met zijn tegenvallende prestaties aan slag was dit niet goed genoeg om bij de Rockies te kunnen blijven.


CEDDANNE RAFAELA (UT, Boston Red Sox)

403 AB, 97 H, 50 R, 8 HR, 39 RBI, .241 BA, .320 OBP, .370 SLG, .690 OPS

Waar Jurickson Profar deze week slecht nieuws kreeg, daar was er juist goed nieuws voor een andere potentiële Oranje-international. Ceddanne Rafaela moet nog 23 worden, maar maakt al sinds 2017 deel uit van de organisatie van de Boston Red Sox. Vorig jaar drukte de outfielder, die ook in het infield uit de voeten kan, zijn neus al aan het venster in de minors. Met een .299 batting average, 86 RBIs en 21 homeruns in 116 wedstrijden liet hij zich al zien met de knuppel. Tel daar ook nog 28 gestolen honken bij en je hebt een levensgevaarlijke speler.

Rafaela zat bij de voorselectie van het Koninkrijksteam voor de World Baseball Classic, maar voelde aan dat zijn kans in de majors naderde. Deze week kreeg het talent uit Willemstad inderdaad gelijk. Met 20 homeruns, 79 RBIs, 36 stolen bases en een .302 slaggemiddelde is hij een ware plaag voor de werpers in de minor league. De hoofdmacht was overtuigd en liet Rafaela afgelopen maandag debuteren in de starting line-up.

EERSTE RBI

Het podium was schitterend voor de jongeman uit Willemstad. Op ’t eigen Fenway Park. Tegen de wereldkampioen uit Houston en Rafael Devers vervangen in de achtste inning. Alleen de stand (4-11) zat tegen, maar dat deerde Rafaela niet. De eerste pitch die hij in de majors zag, ging richting het rechtsveld voor een single. De duidelijke 5-13 nederlaag was het enige smetje op een verder prima avond.

Twee dagen na zijn debuut mocht Rafaela voor het eerst starten. Als kortestop zag hij de Red Sox met 4-7 verliezen, maar aan slag stond hij opnieuw zijn mannetje. Slagbeurten in de eerste en vierde inning leverden hem niets op, maar in de zesde inning mocht hij zijn eerste RBI-double afvinken. Triston Casas kon scoren op de klap naar het linksveld. Rafael Devers zorgde er even later voor dat Rafaela ook zijn eerste run in de majors kon scoren. Helaas wacht de international in spe nog op zijn eerste overwinning, maar dit debuut smaakt vast naar meer!

Cover photo: Kelly O’Connor

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen