MLB Dutch Watch: pech voor Albies, Bogaerts en Rafaela nog niet uit dipje

Met een onfortuinlijke Ozzie Albies beginnen we deze derde Dutch Watch van het seizoen. De infielder van de Braves raakte deze week namelijk geblesseerd. In San Diego wil het nog niet zo vlotten voor Xander Bogaerts, terwijl in Boston Kenley Jansen zijn eerste tikken te verwerken kreeg. Toch gebeurde er ook genoeg moois deze week en ook dat is terug te lezen in deze editie!


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 63 AB, .317/.386/.492, .878 OPS, 14 R, 14 RBI, 4 2B, 2 HR, 2 SB, 141 OPS+

Met 3 multi-hit games op rij stapte Ozzie Albies vorige week op het vliegtuig naar Miami. Daar troffen ze in de Marlins een tegenstander die teleurstellend aan het seizoen was begonnen. Of zeg maar gerust ronduit slecht met 2 overwinningen in 13 wedstrijden. Op vrijdag 12 april hadden de Braves ook niet al te veel te stellen met de Fish. Albies verlengde zijn streak multi-hit games met 2 singles, een run en een RBI-single naar vier wedstrijden en stapte met een 8-1 overwinning van het veld.

Op zaterdag had Chris Sale het lastiger. De ervaren starter gaf 5 runs op en daar kwam de sterke slagploeg deze avond bij lange na niet aan. Albies tekende in de derde inning nog wel voor zijn vijfde double van ’t jaar maar dat was niet genoeg om de Marlins in verlegenheid te brengen. Zij wonnen hun eerste thuiswedstrijd in 2024 en leken dit zondag al een vervolg te geven. Ozzie Albies kwam voor de zevende wedstrijd op rij tot minimaal 1 hit (1-for-5) maar het was toch vooral Marcell Ozuna die met een beslissende 3-run homerun de aandacht trok in de negende inning met al 2 nullen op het bord. Atlanta sleepte daarmee een 9-7 zege uit het vuur.

Op de plek waar de Braves in 2021 hun laatste titel vierden, was Ozzie Albies dit keer minder fortuinlijk. Na Sean Murphy en Spencer Strider werd hij namelijk de volgende speler in de ziekenboeg. Albies werd in de tweede inning geraakt op zijn voet, maar met die HBP hengelde hij wel Jarred Kelenic binnen. De tweedehonkman besloot deze wedstrijd 1-for-3 met een walk en een RBI. Zijn Braves versloegen de Houston Astros met 6-1, maar voor Albies eindigde hier de serie. Zijn grote teen bleek gebroken en dat houdt hem enige tijd uit de roulatie. Atlanta vertrok overigens met een sweep uit Houston.


XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 80 AB, .200/.273/.263, .535 OPS, 14 R, 7 RBI, 2 2B, 1 HR, 1 SB, 54 OPS+

Een slaggemiddelde van .237 en iets meer dan een handvol RBIs. Het zijn niet de cijfers die we van Xander Bogaerts gewend zijn. De infielder is echter ervaren genoeg om te weten dat het seizoen nog heel lang is en dat het wel goed zal komen. Vorig weekend was daar een prachtige gelegenheid voor, want met de Padres bracht Bogaerts een bezoek aan de LA Dodgers. Hoewel hij op vrijdag 12 april met een productieve out een run binnenbracht, deed z’n 0-for-5 zijn slaggemiddelde geen goed. Dat er na elf innings 8-7 in het voordeel van de Friars op het bord stond, vergoedde heel veel.

Op een voor Bogaerts vrije zaterdag trokken de Dodgers de stand in dit drieluik gelijk met een 5-2 zege. In de series finale was de infielder weer van de partij. Weer wist hij geen hit te noteren, maar wel werd tot drie keer toe vier wijd afgedwongen. Eén van die walks resulteerde in de zevende inning tot een belangrijke run die uiteindelijk leidde tot een 6-3 overwinning. Na dit duel stapten de Friars in het vliegtuig voor een trip naar de andere kant van het land waar de Brewers op hen wachtten.

Aan de oostkust bleven de Padres hun wedstrijden winnen, maar bleef de knuppel van Bogaerts ook veel te vaak stil. San Diego opende maandag met een 7-3 overwinning. Voor Xander Bogaerts bleef het bij één single in 5 AB’s. Hetzelfde gold voor de wedstrijd van dinsdag. San Diego zegevierde met 6-3, maar hun tweedehonkman kwam niet verder dan een single in de eerste inning. In beide wedstrijd had Bogaerts met een run nog wel een aandeel in de overwinning. De series finale ging woensdag met 1-0 naar de Brewers. Door de 0-for-4 aan slag zakte het slaggemiddelde van Xander Bogaerts naar .200.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 6.2 IP, 0-0 (3 SV-1 BS), 2.70 ERA, 1.800 WHIP, 4.55 FIP, 2 R, 2 ER, 8 BB, 9 K, 162 ERA+

Voor Kenley Jansen viel er op 12 april weinig eer te behalen in de eerste wedstrijd tegen de LA Angels. De Red Sox hadden hun eerste drie thuiswedstrijden verloren van de Orioles en de 0-7 tegen Mike Trout en consorten beloofde ook al weinig goeds. Een dag later mochten de fans in Beantown eindelijk de eerste thuiszege (7-2) verwelkomen. Een score waarbij de hulp van Jansen niet nodig was, maar dat veranderde in de derde en laatste wedstrijd van deze serie.

Met een 5-3 voorsprong zette manager Alex Cora zijn closer aan het werk. Niet voor het eerst dit jaar begon Jansen wankel aan zijn opdracht met een HBP voor Logan O’Hoppe. Daarna volgde de eerste hit tegen Jansen dit seizoen. Mickey Moniak was de man die deze eer te beurt viel. Na vier wijd voor Zach Neto liepen de honken vol en had Anthony Rendon aan een sac fly genoeg om de eerste run tegen Kenley Jansen te laten scoren. Die herpakte zich even snel als knap met strikeouts voor Luis Rengifo en Mike Trout. Ondanks die ene run stelde Kenley Jansen daarmee de 5-4 winst en zijn vierde save veilig.

Afgelopen dinsdag gebeurde het onvermijdelijke. Door de vele walks zag het er af en toe al wankel uit bij Jansen en thuis tegen de Cleveland Guardians was daar zijn eerste blown save. Jansen begon met een 6-5 voorsprong aan de negende inning, maar een single, een double en een RBI-single liet die voorsprong verdwijnen. Na de RBI-single van Andres Gimenez herstelde de closer zich nog wel, maar het kon niet voorkomen dat Boston na elf innings met 7-10 verloor.


RICHIE PALACIOS (OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 37 AB, .270/.386/.378, .765 OPS, 6 R, 2 RBI, 1 2B, 1 HR, 1 SB, 128 OPS+

De Tampa Bay Rays hadden hun twee laatste series gewonnen toen ze vorige weekend de San Francisco Giants ontvingen. De ploeg uit de NL West startte niet grandioos aan de nieuwe jaargang, dus lag een volgende series win voor het grijpen in Tampa Bay. Met een 2-1 overwinning in de eerste ontmoeting werd de eerste stap alvast gezet. Richie Palacios startte opnieuw in het outfield, maar kon met 0-for-4 geen potten breken aan slag.

Hoe anders was dat in de wedstrijd van zaterdag. Voor Palacios ging het nog niet vanzelf in het slagperk dit seizoen, maar tegen de Giants tekende hij dit keer voor 3 hits in 4 AB’s. Daarmee was de international één van de weinige lichtpuntjes in de line-up van Tampa Bay, dat met 11-2 klop kreeg. Het bracht manager Kevin Cash echter niet op het idee om in de serie tegen de LA Angels vaker van de diensten van Palacios gebruik te maken.

Op maandag (0-for-1) en woensdag (defensieve vervanging) kwam hij in de negende inning binnen de lijnen. In de tweede ontmoeting speelde hij wel de volledige wedstrijd, maar deze was dan ook direct goed voor dertien innings. Palacios liet met 2 hits van zich horen, maar vooral die in de dertiende inning was van groot belang. Met 2 uit en een 5-6 achterstand trok hij met een RBI-double (zijn eerste double in 2024) de stand gelijk. Een RBI-single van Ahmed Rosario was even later genoeg om Palacios de winnende run te laten scoren in wat ook de enige overwinning voor de Rays was in deze serie van drie.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 67 AB, .299/.405/.478, .883 OPS, 9 R, 13 RBI, 6 2B, 2 HR, 0 SB, 152 OPS+

Met twee homeruns en een vracht aan RBIs stond Jurickson Profar ze vorige week goed te raken. Hij wist maar al te goed dat het lastig werd die lijn door te trekken, maar in LA tegen de Dodgers kon het geen kwaad het toch te proberen. Na zijn 3-for-3 tegen de Cubs op 10 april volgde een minder imposante 1-for-4 op vrijdag 12 april. Zijn Friars konden het dit keer ook zonder de hulp van Profar, want na extra innings dwongen zij de Dodgers op de knieën.

Ook in de twee volgende wedstrijden was Jurickson Profar telkens goed voor een hit. Met name die op 14 april zal in LA nog wel even nadreunen. Bij een 3-3 stand in de zevende inning en alle honken bezet kwam Profar namelijk door met een 3-run RBI-double. Achteraf bleek het de beslissende klap in de wedstrijd, want met 6-3 ging deze naar de bezoekers uit San Diego. Het zette onze landgenoot op 13 RBIs voor het seizoen en daarmee moest hij bij de Padres alleen Jake Cronenworth (14 RBIs) voor zich dulden.

Met een slaggemiddelde van .321 en hits in 10 van zijn laatste 11 wedstrijden vertrok Jurickson Profar met de Padres naar Milwaukee. Hij opende de serie daar op maandag met 1-for-5 aan slag. Met 1-for-3 en 2 runs liet de eerstehonkman van dienst ook dinsdag zijn aanwezigheid blijken. Met respectievelijk 7-3 en 6-3 werden beide wedstrijden door de Padres gewonnen.

Woensdag kwam er een einde aan zijn 6-game hitting streak. De Brewers wonnen nipt met 1-0 en legden de knuppel van Profar (0-for-3 met een walk) het zwijgen op. Met vier overwinningen in zes wedstrijden kan San Diego terugkijken op een goede road trip. Dit weekend ontvangen ze de Blue Jays om vervolgens naar Denver te vliegen voor een serie van vier tegen de Rockies. Ze beginnen aan die wedstrijden in de wetenschap dat ze tweede staan in de NL West op één gewonnen wedstrijd van de Dodgers.


CEDDANNE RAFAELA (CF, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 62 AB, .161/.206/.258, .464 OPS, 8 R, 6 RBI, 2 2B, 0 HR, 1 SB, 32 OPS+

Ceddanne Rafaela begon het seizoen met 4 hits in zijn eerste drie wedstrijden, maar die put is daarna aardig opgedroogd. De rappe jongeling kwam in zijn 27 at-bats daarna namelijk tot slechts 3 hits. Helaas voor Rafaela veranderde dat vorige week vrijdag niet in de eerste ontmoeting tegen de Angels. Boston verloor met 7-0 en hun talentvolle outfielder was 0-for-3. Na vier wedstrijden zonder hit was daar zaterdag iets van een bevrijding.

Met een RBI-single stelde Rafaela teamgenoot Emmanuel Valdez in staat de vierde run te scoren. Dit alles al in de eerste inning. De BoSox legden daar de basis voor de uiteindelijk 7-2 overwinning. Winst was er zondag ook in de derde en laatste wedstrijd tegen LA, maar met 0-for-4 wist Rafaela dit keer aanvallend geen bijdrage te leveren. Helaas was dit niet anders maandag in de eerste wedstrijd tegen de Guardians. Boston ging met 0-6 onderuit en Rafaela bleef 0-for-3 aan slag.

In het tweede duel kwam Ceddanne Rafaele in de zesde inning door met zijn tweede double van dit jaar. Hij maakte daarmee onderdeel uit van een bijzonder productieve inning voor de BoSox, die mede dankzij een run van Rafaela een 1-5 achterstand ombogen naar een 6-5 voorsprong. Voor de thuisploeg ging het in extra innings alsnog mis, want er werd met 7-10 verloren. Veel minder runs waren er in de series finale. Boston trok deze met 2-0 over de streep, maar hun jonge outfielder zag na zijn 0-for-3 zijn slaggemiddelde zakken naar .155.

Met een single in de zesde inning tilde Rafaela dat gemiddelde iets omhoog. Hij zou in die inning één van de 2 runs namens Boston scoren, maar voor de derde keer in vier wedstrijden bleken de BoSox niet opgewassen tegen deze Guardians. De Red Sox blijven daardoor steken op 10 overwinningen in 20 wedstrijden en dat .500 record bezorgt hen voorlopig de laatste plaats in de AL East.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 17 AB, .235/.222/.412, .634 OPS, 1 R, 5 RBI, 2 2B, 0 HR, 0 SB, 71 OPS+

Braves-manager Brian Snitker had deze week mooie woorden over voor Chadwick Tromp. De catcher is een uitermate betrouwbare vervanger voor Travis d’Arnaud of in dit geval Sean Murphy gebleken en Snitker schroomde niet dit met de buitenwereld te delen. Die woorden waren niet zozeer gebaseerd op het optreden van Tromp tegen de Miami Marlins afgelopen zondag. De Braves sleepten op het laatste moment een 9-7 zege uit het vuur, maar de catcher moest het in zijn innings doen met een 0-for-3 aan slag.

Een paar dagen later in Houston bewees de international wel degelijk zijn waarde voor deze Braves. Op bezoek bij de Astros had Atlanta de eerste ontmoeting al gewonnen. Met Tromp in de line-up begon de ploeg al met een kleine voorsprong aan de negende inning. Mede dankzij een 2-run RBI-double van de catcher konden Snitker en de zijnen rustig achterover leunen in de gelijkmakende negende. Tromp tilde de stand naar 6-0 waardoor de 2 runs van Houston de Braves geen pijn deden. Hij was 2-for-4 aan slag in dit duel waarbij ook zijn andere hit een tweehonkslag betrof. Met d’Arnaud achter de plaat legden de Braves woensdag ook beslag op de derde ontmoeting.

De Braves vertrokken daardoor met een record van 12-5 terug naar Atlanta voor een series tegen de Texas Rangers dit weekend. Ondanks al hun problemen op het fysieke vlak staan Tromp en consorten met dat record “gewoon” bovenaan in de NL East. Zij hebben een voorsprong van twee gewonnen wedstrijden op de Phillies.

Cover photo: Matthew Grimes Jr.

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen