MLB Dutch Watch: mooie thuiskomst Palacios, Jansen schuift plekje op

Ozzie Albies keert naar verwachting dit weekend terug bij de Braves, dus hem komen we volgende week weer tegen in de Dutch Watch. Deze week draaide het onder meer om de terugkeer van Richie Palacios naar “zijn” New York, een Xander Bogaerts die aan de beterende hand is en Kenley Jansen die de top 5 bestormt als het om aantal saves gaat.

XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 110 AB, .227/.298/.309, .607 OPS, 17 R, 11 RBI, 3 2B, 2 HR, 2 SB, 75 OPS+

Ze begonnen in San Diego al aan Xander Bogaerts te twijfelen, maar uitgerekend op dat moment liet de international zijn knuppel eindelijk eens spreken. Dat gebeurde vorige week vrijdag nog niet in de eerste wedstrijd tegen de Toronto Blue Jays. Met 0-for-4 en 3 K’s zakte het slaggemiddelde van Bogaerts zelfs nog naar .190. Ver beneden zijn stand en dat vond Xander Bogaerts zelf ook. Er volgden twee productieve wedstrijden waardoor de criticasters weer voor even de mond is gesnoerd.

Zaterdag 20 april verloren de Padres weliswaar met 5-2 van Toronto, maar middels een productieve out schreef Bogaerts wel een RBI bij. Dat was zijn eerste RBI sinds 12 april en kreeg in de series finale direct een goed vervolg. Het vrat aan Bogaerts dat er al een tijdje geen homerun achter zijn naam stond. Bij een 1-2 achterstand in de derde inning kwam aan die droogte van bijna twee weken een einde tegen de Jays. Hij joeg die bal de tribunes in voor een solo homerun en zou even later nog een RBI toe mogen voegen. Met alle honken bezet dwong Bogaerts vier wijd af op weg naar een 6-3 overwinning voor de Padres.

Deze week kreeg Bogaerts in het hitter-friendly Coors Field van de Rockies de uitgelezen mogelijkheid om nog meer vertrouwen te tanken. Maandag (0-for-4 met een walk) in de met 3-1 gewonnen eerste ontmoeting lukte dit nog niet. Met 1-for-4, een run en een walk ging dit in de tweede al beter. De Padres moesten die echter wel met 4-7 aan de Rockies laten, maar sloegen woensdag hard terug. En dan met name Xander Bogaerts.

BETERENDE HAND

Hij begon aan dit duel met een .198 slaggemiddelde, maar toverde dit met 3 hits in 4 AB’s om in .219. Zijn eerste 3-hit game van het seizoen leverde geen RBIs op, maar wel een run. San Diego won met 5-2, maar wist donderdag deze serie niet op slot te gooien. Met 10-9 als eindstand was dit niet alleen een typische wedstrijd voor Coors Field, maar hielden de Rockies twee zeges over aan die vier duels. Xander Bogaerts liet opnieuw van zich horen met 2-for-5 en een RBI-double in de vierde inning. Zijn slaggemiddelde ziet er nu met .227 al iets vriendelijker uit voor de infielder.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 8.2 IP, 0-0 (5 SV-1 BS), 2.08 ERA, 1.385 WHIP, 3.26 FIP, 2 R, 2 ER, 8 BB, 13 K, 206 ERA+

Na een moeizame homestand waarin slecht 3 van de 10 wedstrijden werden gewonnen, zochten de Boston Red Sox het vorig weekend weer buitenshuis. Op bezoek bij de Pittsburgh Pirates ging het voor de BoSox op rolletjes en voegde Kenley Jansen weer een nieuw hoofdstuk aan zijn toch al imposante boek toe. Nog niet op vrijdag 19 april. Die dag werden de Pirates met 8-1 verslagen en was de hulp van de closer niet nodig.

Zaterdag 20 april zal voorlopig even een bijzondere klank hebben in huize Jansen. Bij een 4-2 voorsprong stuurde manager Alex Cora hem in de negende inning naar de heuvel. Kenley Jansen had wat moeizame optredens achter de rug, maar was dit keer zijn ouderwets dominante zelf. Oneil Cruz, Michael A. Taylor en Edward Olivares werden stuk voor stuk met een strikeout weggezet voor de winst én de vijfde save van dit seizoen.

Het was echter ook de 425e save in de loopbaan van onze landgenoot en daarmee passeert hij John Franco op de all-time list. Slechts vier closers in de geschiedenis van MLB hebben meer saves dan Kenley Jansen. Craig Kimbrel komt er overigens ook aan met inmiddels 424 saves.

Pas in de derde wedstrijd in Cleveland deed Alex Cora weer een beroep op Jansen. Boston verloor de eerste daar met 1-4 en won de tweede met 8-0. Nu moest Jansen in de achtste inning de Guardians van scoren houden met een 4-6 achterstand. We zagen deze donderdag in Cleveland een ouderwets dominante Jansen. Hij had slechts 8 pitches nodig voor de benodigde drie nullen, maar een beloning bleef uit. De Red Sox leden hun tweede nederlaag in deze serie en blijven voorlopig steken op de derde plek in de AL East.


RICHIE PALACIOS (OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 53 AB, .264/.381/.415, .796 OPS, 6 R, 11 RBI, 2 2B, 2 HR, 1 SB, 135 OPS+

Uitwedstrijden voor de Tampa Bay Rays, maar thuiswedstrijden voor Richie Palacios. Dat was afgelopen weekend het geval toen de Oranje-international een bezoek bracht aan de New York Yankees. Geboren in The Big Apple was het voor Palacios dan ook erg bijzonder dat hij in de zesde inning van de eerste wedstrijd de score opende met een solo homerun. Het was zijn tweede van ’t seizoen, zijn achtste in de majors maar waarschijnlijk ook de meest bijzondere. Helaas konden de Rays dit niet bekronen met een overwinning, want die ging met 5-3 naar de thuisploeg.

Zijn homerun en 2 hits bleken zaterdag geen garantie voor een nieuwe plek in de starting line-up. Palacios kwam pas in de tiende inning (0-for-1) binnen de lijnen, maar dat was wel de inning waarin de Rays zaken deden. Zij wonnen met 2-0. Eén van die runs kwam op het conto van de ingevallen honkloper Palacios. In de series finale was hij zondag opnieuw goed voor een run. En een hit in 3 AB’s. De Yankees waren echter niet van plan ook deze wedstrijd af te staan en versloegen de Rays dit keer met 5-4.

Thuis tegen de Detroit Tigers speelde Palacios de eerste wedstrijd niet. Afgelopen dinsdag, in de tweede ontmoeting, kwam daar verandering in. Invloed op de uitkomst had Richie Palacios echter niet. Na de 1-7 nederlaag op maandag stapten de Tigers dinsdag met een 4-2 zege van het veld. De 0-for-3 deed het slaggemiddelde van Palacios geen goed. Dat gemiddelde kreeg woensdag opnieuw een dreun, want die dag was de outfielder 0-for-4. Met ook nog eens 3 strikeouts. Dat Detroit nu met 7-5 verslagen werd door de hekkensluiter in de AL East compenseerde het nog een beetje voor Palacios.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 67 AB, .299/.405/.478, .883 OPS, 9 R, 13 RBI, 6 2B, 2 HR, 0 SB, 152 OPS+

Op 17 april strandde de bescheiden hitting streak van Jurickson Profar in Milwaukee, maar thuis tegen de Toronto Blue Jays pakte hij de draad weer op. Hij kwam in de eerste ontmoeting tot één hit in 4 at-bats en kon niet voorkomen dat de Padres met 5-1 door de gehaktmolen gingen. Zaterdag 20 april verloren de Padres met 2-5, maar nu zat de wedstrijd voor Profar er al snel op. Hij was het niet eens met de beslissing van de arbitrage en die kon weer niet leven met de manier waarom de outfielder dit uitte. Al in de eerste inning kon Jurickson Profar vertrekken. Net als zijn manager overigens.

Met een 6-3 overwinning wisten de Padres zondag een sweep af te wenden. Profar was 0-for-1 in zijn AB’s, maar dwong wel twee keer vier wijd af. Zijn walk in de zesde inning leidde de voorsprong voor San Diego in. Profar scoorde één van de twee runs in die inning, waarin de basis voor de zege werd gelegd. Maandag openden de Padres hun serie van vier wedstrijden tegen de Rockies. Profar deed z’n oude club pijn met een RBI-single in de derde inning. Jose Azocar kon op die tik de eerste run binnenlopen in een wedstrijd die San Diego met 3-1 won.

Jurickson Profar kon zijn 1-for-3 dinsdag geen vervolg geven. De Padres gingen met 4-7 onderuit en onze landgenoot bleef 0-for-4. Hij herpakte zich vervolgens met een hit, 2 runs en een 5-2 zege in de derde wedstrijd. In de series finale sloeg Profar donderdag zijn derde homerun van dit jaar. Hij had al een walk en een RBI-single achter zijn naam toen Profar in de zevende inning met een 2-run homerun voor een 8-4 voorsprong zorgde. De Rockies lieten het er niet bij zitten en scoorden maar liefst 6 runs in de achtste inning. Ondanks de 9-10 nederlaag blijven de Padres tweede in de NL West op 2.5 gewonnen wedstrijden van de Dodgers.


CEDDANNE RAFAELA (CF, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 86 AB, .163/.204/.279, .483 OPS, 11 R, 10 RBI, 3 2B, 1 HR, 3 SB, 36 OPS+

In Boston en omgeving ontstond de laatste weken een discussie. Iedereen is het er wel over eens dat Ceddanne Rafaela een begenadigd talent is, maar veel fans zien in hem meer een kortestop dan een outfielder. Vorige week tegen de Pirates kregen die fans hun zin. En toeval of niet, maar juist op dat moment ontwaakte ook de knuppel van Rafaela enigszins uit zijn slaap. In de zesde inning van de eerste ontmoeting, bij een 5-0 voorsprong, joeg hij namelijk zijn eerste homerun van het seizoen de tribunes in. Dat was zijn tweede RBI, want in de tweede inning noteerde hij z’n eerste na een fielder’s choice. Met 2 runs had hij dus een aardige vinger in de pap in de 8-1 zege.

Helaas kreeg dat goede optreden geen vervolg op zaterdag. De Red Sox wonnen met 4-2, maar met 0-for-4 was de bijdrage van Rafael beperkt. Afgelopen zondag namen de BoSox de bezem ter hand. Zij sweepten de Pirates dankzij een 6-1 overwinning en dit keer was er wel weer een rol weggelegd voor Ceddanne Rafaela. In de derde inning kwam hij door met een single en zou even later de eerste run namens Boston scoren. Dankzij die drie overwinningen sloten de Red Sox aan bij de Yankees en Orioles in de AL East en deed Rafaela wat zelfvertrouwen op aan slag.

Ook tegen de Cleveland Guardians deze week maakte Rafaela zijn opwachting als infielder. Net als de Red Sox (1-4 nederlaag) opende de jongeling beroerd met 0-for-4 en 3 strikeouts. Woensdag ging het al stukken beter. Ceddanne Rafaela liet Pablo Reyes in de zesde inning scoren middels een RBI-single, tekende ook nog voor zijn derde double van ’t jaar én er werd met 8-0 gewonnen. Donderdag was er middels een productieve out opnieuw een RBI voor Rafaela. Zijn tiende van dit seizoen. De veelzijdige infielder (tegenwoordig) kon echter een 4-6 nederlaag niet voorkomen in Cleveland.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 22 AB, .273/.292/.409, .701 OPS, 1 R, 5 RBI, 3 2B, 0 HR, 0 SB, 93 OPS+

Chad Tromp is een gewaardeerde kracht binnen de organisatie van de Braves geworden, maar vorige week werd maar weer eens duidelijk waarom hij tweede of derde catcher is. In Atlanta ontvingen de Braves de wereldkampioen uit Texas en catcher Travis d’Arnaud liet goed van zich horen. Niet minder dan vier homeruns sloeg hij in de eerste twee wedstrijden voor hij zondag het stokje aan Tromp gaf. Met 1-for-3 kwam Tromp tot 5 hits in zijn laatste vier wedstrijden. Geen slechte cijfers, maar tegen d’Arnaud was geen kruid gewassen. Atlanta won twee van de drie duels en bleef de trotse koploper in de NL East.

Met drie wedstrijden tegen de Miami Marlins vervolgden de Braves hun homestand. Nadat ze de eerste wedstrijden met respectievelijk 3-0 en 5-0 wonnen, was er in de derde weer een rol weggelegd voor Chadwick Tromp. De catcher was 1-for-2 aan slag met een walk, maar Tromp blonk met name defensief uit. In een wedstrijd die onnodig spannend werd op het laatst, hield Tromp – mede dankzij derdehonkman Austin Riley – de Fish van scoren. Atlanta kreeg daardoor de kans in de tiende inning er alsnog met de 4-3 zege vandoor te gaan en voor de negende keer in de laatste tien wedstrijden te winnen.

Cover photo: Kevin D. Liles

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen