MLB Dutch Watch: Profar een All-Star, Rafaela en Jansen belangrijk voor BoSox

Voor het eerst in zijn loopbaan mag Jurickson Profar zich opmaken voor de All-Star Game, later deze maand gespeeld in Texas. De international van San Diego zette die uitnodiging deze week nog wat luister bij met wat goede prestaties voor de Padres. Die prestaties leverden onder meer Kenley Jansen en Ceddanne Rafaela ook voor de Boston Red Sox. Hoe het hen en de overige Team Kingdom-spelers deze week verging in Major League Baseball lees je vanzelfsprekend weer in deze Dutch Watch.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 311 AB, .257/.313/.399, .711 OPS, 40 R, 39 RBI, 24 2B, 6 HR, 6 SB, 100 OPS+

Vrijdag 28 juni was een dag waar veel Braves-spelers toch wel naar uitkeken. Op die dag begon voor hen namelijk een lange homestand nadat ze zojuist citytrips langs New York, St. Louis en Chicago hadden afgerond. Voor Ozzie Albies en de zijnen was dit mogelijk een kans om wat dichter naar de Phillies te kruipen. De ploeg uit Philadelphia is voorlopig ongenaakbaar in de NL East, de divisie die Atlanta de laatste zes jaar won. Met een 6-1 overwinning op de Pittsburgh Pirates begon het weekend alvast goed voor de Braves.

Ozzie Albies liet zich ook zien tijdens die eerste ontmoeting. Met 2-for-5, een double en een run had de tweedehonkman een aandeel in die zege. Het was ondertussen al even geleden dat Albies een run binnen had geslagen. Zijn laatste RBI dateerde van 23 juni en dat zou deze serie zo blijven. Zowel in de met 2-1 gewonnen tweede wedstrijd als de met 2-4 verloren derde kwam de infielder door met een single, maar in geen van de gevallen leidde dat tot een run of RBI. Met 4-for-12 in deze serie tilde onze landgenoot zijn slaggemiddelde wel wat op. Na het duel van zondag kwam dat namelijk uit op .254.

Met zijn 1-for-4 in het eerste treffen met de San Francisco Giants veranderde niets aan dat slaggemiddelde. Met een RBI-single in de achtste inning hielp Albies de Braves aan één van hun 3 runs, maar tegenover de 5 van San Francisco was dit onvoldoende. In de tweede wedstrijd bleken 3 runs wel genoeg. Met opnieuw 1-for-4 tilde Albies zijn hitting streak naar zes wedstrijden, maar het was hem toch vooral om de 3-1 zege te doen.

Helaas voor Albies en de Braves ging de winst in deze serie naar de bezoekende Giants. Ondanks de 2-for-4, een double en een run van Ozzie Albies trok San Francisco donderdag op de Amerikaanse feestdag aan het langste eind: 4-2. Voor de Braves een vervelende aanloop richting de belangrijke serie tegen de koploper in de NL East: Philadelphia Phillies.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 29.1 IP, 3-1 (16 SV-1 BS), 2.15 ERA, 1.091 WHIP, 2.17 FIP, 7 R, 7 ER, 12 BB, 34K, 186 ERA+

Met acht overwinningen in hun laatste tien wedstrijden hadden de Boston Red Sox de schwung er aardig in. Vorig weekend hoopten ze dit in eigen huis vast te houden tegen de San Diego Padres, die dit seizoen nogal moeite hebben met het winnen van wedstrijden op vreemde bodem. Helaas voor de BoSox voelden de Friars zich op Fenway Park blijkbaar als een vis in het water. De Padres scoorden niet minder dan 20 runs verdeeld over de eerste twee wedstrijden en gunden de thuisploeg slechts 3 runs. Na een pijnlijke 2-9 op vrijdag 28 juni volgde een dag later een nog grotere afstraffing: 1-11.

HOUDINI

Een vernederende sweep wist Boston echter te voorkomen. De Red Sox zetten Kenley Jansen afgelopen zondag in de negende inning af met een 4-1 voorsprong op zak en gezien de vorm van de closer moest dat geen probleem opleveren. Door de resultaten in de vorige wedstrijden verscheen Jansen ook nog eens uitgerust op de heuvel. Slechts 10 pitches had de international nodig om de drie laatste en beslissende nullen binnen te hengelen. Donovan Solano ging zitten na een flyball, Jackson Merrill werd weggezet met een strikeout en bij Ha-Seong Kim had Jansen weer even de hulp van zijn defensie nodig. Met 16 saves achter zijn naam sloot Jansen daarmee de maand juni af. Op 11 juni stond dat aantal nog op 9 saves.

Tegen de Miami Marlins bleef dat aantal steken op 16. In dit geval was dat goed nieuws voor de Red Sox, want met respectievelijk 8-3 en 7-2 werden de eerste twee wedstrijden eenvoudig gewonnen. Donderdag 4 juli stribbelde de thuisploeg veel meer tegen. Bij een stand van 2-2 moest Kenley Jansen zijn team naar extra innings loodsen, maar leek Jesus Sanchez na diens double en een single van Xavier Edwards de winnende run te scoren. De arbitrage besliste echter anders, Jansen kwam na slechts 10 pitches ongeschonden uit de strijd en zag Boston na twaalf innings als winnaar van het veld stappen: 6-5.


RICHIE PALACIOS (2B/OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 211 AB, .251/.346/.346, .692 OPS, 37 R, 19 RBI, 8 2B, 4 HR, 13 SB, 101 OPS+

De Tampa Bay Rays staan vierde in de AL East, maar hebben desondanks nog altijd kans op een wildcard in die American League. Afgelopen weekend konden ze zichzelf nog wat beter in het zadel helpen met goede resultaten tegen de Washington Nationals. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan, want voor eigen publiek hebben de Rays het vooralsnog lastig. Ze verloren vaker dan ze wonnen, maar zouden tegen Washington met die trend breken. Helaas gebeurde dit veelal zonder Richie Palacios, die alleen in de tweede wedstrijd in actie kwam. En uitgerekend die werd door Tampa Bay ruim verloren.

Palacios had vorige week vrijdag vanaf de zijkant gezien hoe de Rays met 3-1 de Nats versloegen. Als tweedehonkman mocht de Oranje-international zijn opwachting maken in het tweede duel, maar een succes werd dit niet. Palacios was 0-for-2 aan slag met een walk in de vijfde inning. Zijn twee officiële at-bats eindigden elk in een strikeout. Mét Palacios werd met 1-8 verloren door de Rays. Een dag later – opnieuw zonder Richie Palacios – herpakte Tampa Bay zich door de ploeg uit de hoofdstad met 5-0 te verslaan.

SLAGVAARDIG

Op bezoek bij de Kansas City Royals haalde Palacios afgelopen dinsdag zijn gram. De Rays boekten daar een 5-1 overwinning en hadden dat mede te danken aan hun bijzonder slagvaardige Oranje-international. Palacios was 3-for-5 aan slag, tekende voor een RBI-double in de zesde inning en had op dat moment al een run gescoord in de tweede inning. Helaas leverde hem dit geen plek in de starting line-up op voor het tweede duel. Dit ging – met Palacios (0-for-1) als invaller – met 4-2 naar de Royals.

Voor de series finale kwam Rays-manager Kevin Cash terug op zijn keuze en plaatste Palacios vanaf de start op het tweede honk. Als leadoff hitter dwong hij een walk af in de eerste inning, die even later leidde tot de eerste run van de wedstrijd. Met een RBI-single in de tweede inning leverde Richie Palacios opnieuw zijn bijdrage aan de uiteindelijke 10-8 overwinning. Dankzij z’n 4-for-8 in Kansas City zit het slaggemiddelde van Richie Palacios voor het eerst sinds 10 juni weer aan de goede kant van 250.


JURICKSON PROFAR (INF/OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 306 AB, .317/.409/.484, .893 OPS, 50 R, 56 RBI, 15 2B, 12 HR, 5 SB, 156 OPS+

Jurickson Profar behoort nog altijd tot de beste slagmensen in Major League Baseball. Vorig weekend begon hij met een 10-game hitting streak aan de serie tegen de Boston Red Sox. Bij Profar was het gevoel goed, maar bij zijn teamgenoten zal het niet veel minder geweest zijn. San Diego trok naar Beantown in de wetenschap dat ze zeven van hun laatste acht potjes winnen afgesloten hadden en nu werd het tijd om ook in uitwedstrijden constanter te presteren. Daarvan wonnen ze er maar één van de laatste tien.

Zo productief Profar was in de voorgaande serie tegen Washington (7 RBIs in drie duels), zo productief was hij in Boston zeker niet. Wel trok hij zijn hitting streak nog even door. In de eerste, met 9-2 gewonnen, wedstrijd was Profar 1-for-3 met een run. Hij liet dit volgen door een 1-for-4 en wederom een run in de met 11-1 gewonnen tweede ontmoeting. Met zijn 1-for-4 in de series finale tilde Jurickson Profar zijn hitting streak naar 13 wedstrijden. Helaas voor de Padres kwam ’t niet tot een sweep. Boston trok dat laatste duel met 4-1 naar zich toe.

PROFAR GOES YARD!

Het zou voor Jurickson Profar een hele mooie week worden. Misschien had hij er zelfs wel niet meer op gerekend dat zo’n uitnodiging nog zou komen. Jurickson Profar mag zich over een paar weken namelijk melden bij de All-Star Game in Arlington, Texas. Onze landgenoot is bezig aan zijn elfde seizoen in de majors en nooit eerder viel hem een dergelijke eer te beurt. Profar is geselecteerd als één van de starters in het outfield van de American League. Echter begon deze week niet zo geweldig voor Profar en de Friars. In Arlington werden ze op dinsdag met 0-7 weggeblazen door de Texas Rangers waarbij Profar 0-for-3 aan slag was.

De bezoekers herpakten zich echter razendsnel. Met 2-for-4, een walk en een run had Jurickson Profar woensdag al een aandeel in de 6-4 overwinning van San Diego. Het waren ook de Padres die deze serie winnen afsloten. Op Independence Day werd de wereldkampioen met 3-1 verslagen, was Profar 2-for-3 en goed voor 2 runs. In de zesde inning, met een 1-0 voorsprong op het bord, deed de toekomst All-Star het helemaal zelf. Hij nam een pitch van Max Scherzer diep voor een solo homerun en leverde dus een belangrijke bijdrage aan de overwinning. Mede dankzij de 4-for-7 in die twee laatste wedstrijden begon Profar (.317) met het beste slaggemiddelde van de NL aan dit weekend. Shohei Ohtani van de Dodgers volgt met .316.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 296 AB, .247/.276/.405, .681 OPS, 41 R, 47 RBI, 14 2B, 9 HR, 11 SB, 86 OPS+

Tussen 12 juni en 18 juni stond er geen enkele maat op Ceddanne Rafaela. Zijn slaggemiddelde ging van .210 op 11 juni naar .251 op de achttiende dag van die maand. Bepaald geen slechte prestatie van de rookie uit Willemstad. Na die knappe reeks kwam de klad er echter in. Zijn average dook in een week tijd naar .238 en op RBIs konden we Rafaela helaas al helemaal niet betrappen. Vorig weekend – thuis tegen de Padres – hoopte de rappe infielder op beterschap. Die leek er op vrijdag 28 juni ook inderdaad te komen. De Red Sox verloren weliswaar met 2-9, maar de knuppel van Rafaela gaf weer eens een teken van leven.

Zijn eerste AB leverde niets op, maar daarna sloeg de motor van Rafaela aan. Met twee singles en een double was de kortestop van dienst 3-for-4 in het slagperk. Het resulteerde dan wel niet in runs, maar voor het zelfvertrouwen was het wel weer eens lekker. Het was niet voor het eerst dit seizoen dat Ceddanne Rafaela een multi-hit game noteerde. Sterker nog, het was bij hem vaak alles of niets. Deze serie tegen San Diego was meer van het laatste. Na zijn 3 hits in het eerste treffen was Rafaela 0-for-6 in de twee volgende duels. Alleen de laatste werd door Boston (4-1) gewonnen.

ALS HET REGENT, GIET HET

Acht wedstrijden stond Ceddanne Rafaela droog op het gebied van RBIs toen hij dinsdag in Miami begon aan de serie tegen de Marlins. Hij bewees dit seizoen al zo vaak dat het dan wachten is op het moment dat de sluizen weer opengaan en helaas voor Miami kwam dat moment dinsdag. Bij een 2-0 voorsprong in de vierde inning en twee man aan boord timmerde Rafaela zijn negende homerun van het jaar weg. De Marlins wisten zich van deze klap niet te herstellen en moesten de zege aan Boston laten: 8-3.

Het kunstje van 3 RBIs herhaalde de rookie in het tweede treffen. Eerst tekende hij in de zesde inning voor zijn derde triple van het jaar, maar zijn dreun in de negende was net wat belangrijker. Bij een 4-1 voorsprong en alle honken bezet, was de double van Rafaela goed voor 3 runs en de beslissing in de wedstrijd. Miami deed nog wel iets terug in de gelijkmakende negende, maar Boston was wederom te sterk: 7-2. Geen RBIs voor Ceddanne Rafaela (1-for-4) in de series finale, maar wel een belangrijke run. Hij scoorde in de twaalfde inning namelijk de zesde run namens de Red Sox en dat bleek achteraf de winnende: 6-5. Boston won daarmee de vierde wedstrijd op rij. Met een 47-39 record heeft het daarmee de derde plaats in de AL East even stevig vast.

Cover photo: John E. Sokolowski/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen