MLB Dutch Watch: Profar blijft presteren, drukke week Kenley Jansen

De San Diego Padres moeten het nog altijd doen zonder de geblesseerde Xander Bogaerts, maar een andere Team Kingdom-international helpt daar al maanden de kar te trekken. Ook deze week brulde de knuppel van Jurickson Profar weer en sloeg hij menig run over de thuisplaat. Bij de Boston Red Sox wist Kenley Jansen dit juist te voorkomen. De ervaren closer heeft een drukke week achter de rug, maar wel een zeer succesvolle. SportAmerika praat je ook deze week bij hoe het hen en de overige internationals verging in Major League Baseball.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 287 AB, .251/.309/.397, .706 OPS, 38 R, 38 RBI, 22 2B, 6 HR, 5 SB, 97 OPS+

Vorige week konden we al melden dat de aanval van Atlanta een teken van leven gaf. Dat deed de slagploeg echter tegen teams als Tampa Bay en Detroit. Met alle respect, maar dat zijn toch niet de grootmachten waarmee de Braves zich later dit jaren hopen te meten in de play-offs. Vorig weekend konden ze dat wel. Op bezoek bij de Yankees trokken de Braves hun goede lijn door en wonnen twee van de drie duels. De aanzet daarvoor werd al in de eerste inning van de eerste ontmoeting gegeven door onze eigen Ozzie Albies. Hij had aan één pitch genoeg om Atlanta in één klap op een 2-0 voorsprong te zetten. De infielder nam Jarred Kelenic mee over de thuisplaat.

Albies was in die wedstrijd goed voor 2 runs, 2 hits (in 5 at-bats) en 2 RBIs. Atlanta opende het drieluik in The Bronx dan ook met een 8-1 overwinning. Op zaterdag deden de Yankees iets terug door de bezoekers met 8-3 te verslaan. Albies was 0-for-4 in die wedstrijd, maar revancheerde zich zondag met een belangrijke RBI-single in de vijfde inning. Met z’n 38e RBI van dit seizoen hielp hij de Braves aan een 3-1 overwinning.

In St. Louis ging het Albies veel minder goed voor de wind. Door de regen moest het drieluik tegen de Cardinals een beetje afgeraffeld worden, waardoor Atlanta woensdag een doubleheader wachtte na een verregende dinsdag. Helaas maakte dit voor Albies geen verschil. Hij was 0-for-12 aan slag en zag de Braves alleen het eerste deel van die doubleheader winnen (6-2). Het goede gevoel dat ze hadden na de overwinningen in New York was al een beetje weggeëbd en verdween helemaal toen donderdag ook nog eens de inhaalwedstrijd tegen de White Sox verloren ging. Positief punt was de 22e double van Ozzie Albies dit seizoen, maar dat woog niet op tegen de 0-1 nederlaag in Chicago.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 27.1 IP, 3-1 (15 SV-1 BS), 2.30 ERA, 1.061 WHIP, 2.13 FIP, 7 R, 7 ER, 11 BB, 32K, 186 ERA+

Na een moeizame maand mei, waarin de Boston Red Sox slechts 12 van hun 28 wedstrijden wonnen, heeft het keurkorps van manager Alex Cora in juni de gang er aardig in. De BoSox boeken de ene na de andere overwinning en hebben daar meer dan eens de hulp van Kenley Jansen bij nodig. Zijn drie optredens tussen 26 mei en 9 juni blijken achteraf een stilte voor de storm. Ook vorig weekend tegen de Cincinnati Reds mocht Kenley Jansen bijvoorbeeld weer vol aan de bak. En wederom niet zonder succes.

Op 18 juni schreef Jansen zijn dertiende save bij en vier dagen later kreeg hij de kans op nummer 14. De Reds houden zich op in de onderste regionen van de NL Central, maar wisten op 21 juni de Red Sox hun eerste nederlaag sinds 14 juni toe te brengen. Op 22 juni kwam er de revanche voor die nederlaag. Jansen begon met een 4-3 voorsprong aan de negende inning en had na acht pitches en twee vangballen zijn eerste twee nullen al te pakken. TJ Friedl stelde middels een single de derde nog even uit, maar voor de Reds was er geen ontkomen aan. Wonderkind Elly De La Cruz was de laatste hoop voor Cincinnati, maar een flyball naar het linksveld bezorgde Jansen en de Red Sox de derde en laatste nul: 4-3.

Kenley Jansen had 15 pitches nodig voor zijn veertiende save en mocht een dag later op voor zijn vijftiende. Dit keer beklom de closer met een 7-4 voorsprong de heuvel. Jansen ging wat efficiënter te werk, want voor de eerste twee uit had hij slechts 4 pitches nodig. Na een relatief lange AB (6 pitches) lukte het De La Cruz dit keer wel de honken te bereiken, maar verder dan het tweede honk kwam de rappe Red niet. Jeimer Candelario sloeg de bal hoog voor een flyball en werd zo de laatste out in deze serie. Voor Boston was ’t de negende overwinning in de laatste elf wedstrijden. Daarmee staan ze voorlopig even onbedreigd derde in de AL East.

NO REST FOR THE WEARY…

Het is een positie waar ze in Toronto alleen maar van kunnen dromen. De Blue Jays zijn bezig aan een teleurstellend seizoen, maar met een beetje fantasie konden ze deze week wat aansluiting vinden als ze in Boston twee keer de Red Sox versloegen. Kenley Jansen en z’n teamgenoten wilden dat natuurlijk voorkomen en de Ornaje-international speelde afgelopen maandag een belangrijke rol. Bij een 6-6 stand in de negende inning moest hij de bezoekers van scoren houden.

Alejandro Kirk liet Red Sox Nation schrikken door de inning te openen met een single, maar 9 pitches later was het duel al gespeeld. Kirk werd gepakt tijdens het stelen van een honk, Kevin Kiermaier kreeg drie slag en Isiah Kiner-Falefa werd de derde nul. Aangezien de BoSox scoorden in hun helft van de negende, werd Jansen beloond met zijn derde overwinning. Het tweede duel ging overigens met 9-4 naar Toronto. Voor Boston pas de derde nederlaag in hun laatste 13 wedstrijden.


RICHIE PALACIOS (2B/OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 201 AB, .244/.338/.338, .676 OPS, 35 R, 17 RBI, 7 2B, 4 HR, 12 SB, 97 OPS+

Overtuigend is het allemaal nog niet wat de Tampa Bay Rays laten zien, maar kansloos voor de play-offs zijn Richie Palacios en de zijnen evenmin. Er lopen in de American League namelijk meer teams die geen enkele vorm van regelmaat kennen. Dat gold de laatste weken ook wel een beetje voor het slaappatroon van de Rays. Door een lange road trip gingen ze ’t ene hotel in en het andere alweer uit. Vorig weekend betrokken ze hun kamers in Pittsburgh voor een serie tegen de Pirates. Daar hoopte Tampa Bay het goede gevoel uit Minnesota vast te houden.

Richie Palacios was vorige week vrijdag tijdens het eerste duel de aangewezen slagman, maar met 0-for-3 ging dat niet al te best. De Rays hadden ’t ook niet nodig. Zij waren met 10-3 namelijk veel te sterk voor de Buccos. Palacios startte niet op zaterdag, maar verving al heel vroeg de door een pitch geraakte Amed Rosario. Met 2-for-3 deed zijn slaggemiddelde goede zaken, maar zijn gescoorde run in de vierde inning was niet genoeg om Tampa Bay aan winst te helpen. Met 3-4 ging die namelijk naar de thuisploeg. Richie Palacios was 1-for-3 in de series finale op zondag. In de achtste inning sloeg hij zijn vijftiende run van dit seizoen binnen en die RBI gaf de Rays flink wat lucht. Zijn single naar het linksveld zette de Rays op 3-1 en dit bleek later ook de eindstand.

De Rays wonnen vijf van hun laatste zes wedstrijden tijdens de road trip en voor hen was het nu zaak die lijn door te trekken. Dat moest dan in eigen huis gebeuren tegen de Seattle Mariners. Geen sinecure, want de M’s gaan ruim aan kop in de AL West. Richie Palacios ging in elk geval door met waar hij gebleven was. Als tweedehonkman was Palacios 2-for-4 in de eerste ontmoeting en scoorde hij na een wild pitch de eerst run namens de Rays. Een belangrijke run, want Tampa Bay won uiteindelijk met 4-3.

PRODUCTIEF

Ook dinsdag was Palacios bij de nodige runs betrokken. Hij tekende in de zevende inning voor een RBI-single, maar was daarvoor na een double (tweede inning) en een walk (zesde inning) ook al de thuisplaat gepasseerd. Zijn 2-for-4 tilde het slaggemiddelde naar .249, maar het was de Rays vooral te doen om de 11-3 zege. Tot een sweep kwam het niet voor de thuisploeg. Seattle won de laatste wedstrijd met 5-2, maar middels een productieve out was Palacios wel weer goed voor een RBI. Dit was zijn vijfde in de laatste twee weken en z’n zeventiende over het gehele seizoen.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 285 AB, .316/.408/.484, .893 OPS, 45 R, 55 RBI, 15 2B, 11 HR, 4 SB, 156 OPS+

Op z’n 31e is Jurickson Profar een van de revelaties van dit seizoen. Natuurlijk heeft onze landgenoot in al zijn jaren Major League Baseball wel eerder goed gespeeld, maar dan bleef het vaak bij momenten. We kruipen al naar de helft van ’t seizoen en Profar staat nog altijd keurig tussen de beste hitters in de majors. Het is dat ene Shohei Ohtani prima presteert voor de Dodgers, want anders kon Jurickson Profar zomaar over het beste slaggemiddelde van allemaal beschikken. Natuurlijk is dit allemaal mooi en prachtig, maar ’t brengt ook wat druk met zich mee. En verwachtingen. Zo ook afgelopen weekend in eigen huis tegen de Milwaukee Brewers.

Met 3 strikeouts verliep de wedstrijd op donderdag 20 juni niet helemaal zoals Profar zich had voorgesteld. De aangewezen slagman van dienst was 1-for-5, maar die ene hit – een wat fortuinlijke RBI-double in de zevende inning – was wel goed voor een belangrijke run in dit met 7-6 gewonnen duel. Aan doubles sowieso geen gebrek, want ook in twee van de drie overige wedstrijden in deze lange serie kwam Jurickson Profar door met een tweehonkslag. Hij was 1-for-4 op vrijdag, kreeg rust op zaterdag en was opnieuw 1-for-4 met een run in de laatste wedstrijd. De Padres wonnen drie van de vier wedstrijden en omarmden daarmee weer een .500-record.  

SLAM DIEGO!

Deze week kreeg San Diego tegen de Washington Nationals de kans om dat record op te krikken. We kunnen verklappen dat dit inderdaad lukte en dat Jurickson Profar daarin een belangrijke rol speelde. Zo was de international afgelopen maandag beslissend met een RBI-single in de tiende inning. Jackson Merrill scoorde de beslissende run na die klap van Profar naar het rechtsveld en stuurde zo iedereen naar huis: 7-6.

Dinsdag werd het nog mooier voor Profar. Bij een 5-4 voorsprong in de zesde inning betrok hij het slagperk met alle honken bezet. De derde pitch van werper Derek Law nam Profar diep voor zijn elfde homerun van dit jaar. Zijn grandslam betekende daarnaast een 9-4 voorsprong en die zou – hoewel de Nationals nog 3 runs scoorden – niet meer in gevaar komen. Hij deed dit nadat de gemoederen tussen de teams eerder al hoog opliepen. Onder meer doordat Profar geraakt werd door starter MacKenzie Gore.

De Padres stelden woensdag met een 8-5 overwinning de sweep veilig. Met een RBI-single droeg Profar opnieuw zijn steentje bij en zette hij zichzelf op 55 RBIs in het seizoen. Daarmee draait hij leuk mee in de National League, maar het verschil met leider Aaron Judge is groot. De outfielder van de Yankees staat namelijk op 77.


CEDDANNE RAFAELA (CF/SS, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 273 AB, .238/.267/.385, .652 OPS, 39 R, 41 RBI, 12 2B, 8 HR, 10 SB, 79 OPS+

Ceddanne Rafaela had maar een paar weken nodig om zijn slaggemiddelde van een matige .202 naar een zeer acceptabele .251 voor aanvang van de serie tegen Cincinnati vorige week. Mogelijk was er zelfs een verband tussen de goede prestaties van de Red Sox en die van Rafaela in het slagperk. De razendsnelle rookie kreeg de laatste wedstrijd in Toronto vrij van zijn manager en helaas leek dat wat van het ritme te breken. Ceddanne Rafaela noteerde de ene na de andere multi-hit game maar tegen de Reds leek die magie opeens verdwenen. Zo begon Boston dat drieluik met een 2-5 nederlaag en was Rafaela 0-for-3.

De tweede wedstrijd werd door de Red Sox met 4-3 gewonnen. In de achtste inning kwam Ceddanne Rafaela door met zijn eerste en enige hit dit duel, maar zijn single zou even later wel resulteren in de 3-3. In diezelfde inning scoorde Boston uiteindelijk ook de 4-3. Met 7-4 ging ook de rubber game in deze serie naar Boston. Rafaela nam opnieuw een run voor zijn rekening, maar was aan slag 0-for-4. Door een defensieve fout bereikte hij in de vierde inning de honken. Een fout die de Reds dus duur kwam te staan. Door zijn 1-for-11 in Cincy deed z’n slaggemiddelde weer een flinke stap terug naar .244.

Eenmaal terug in Boston zette die dalende lijn deze week helaas door tegen de Blue Jays. Twee keer troffen de Red Sox hun rivaal uit de AL East, maar Rafaela slaagde er niet in een hit te noteren. Hij strafte echter wel fouten van Toronto genadeloos af in de eerste wedstrijd. Ceddanne Rafaela bereikte bij een 6-6 stand in de negende inning al door een fout het eerst honk, schoof op na een balk en scoorde dankzij een single van Jarren Duran vervolgens de winnende run: 7-6. Rafaela was 0-for-4 in de met 4-9 verloren tweede ontmoeting.

Cover photo: Kevin M. Cox/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen