MLB Dutch Watch: Ozzie Albies opent 2024 sterk

De eerste week Major League Baseball ligt alweer achter ons, dus is het de hoogste tijd om de prestaties van de Oranje-internationals langs de meetlat te leggen. Ozzie Albies lijkt al vroeg in vorm en Kenley Jansen heeft zijn eerste saves al te pakken. Anderen moeten nog even op gang komen, maar hebben daar nog alle tijd voor.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 20 AB, .350/.435/.700, 1.135 OPS, 6 R, 7 RBI, 1 2B, 2 HR, 1 SB, 202 OPS+

Ozzie Albies en de Braves begonnen hun nieuwe seizoen waar het vorige eindigde. In het House of Horrors van de Philadelphia Phillies. Die club knikkerde Atlanta immers de laatste twee jaar uit de play-offs, maar dit keer was het de beurt aan de Braves om als laatste te lachen. Tijdens de door slecht weer uitgestelde Opening Day had Ozzie Albies nog wat opstartproblemen, maar een dag later haalde de tweedehonkman aan slag flink uit.

Na zijn 0-for-4 in de met 9-3 gewonnen eerste wedstrijd nam Albies in de tweede ontmoeting de eerste homerun van de Braves in 2024 voor zijn rekening. Hij nam z’n maatje Ronald Acuna Jr. mee over de thuisplaat en zou in de zesde inning nog eens 2 runs binnenslaan. De Braves waren opnieuw een maatje te groot voor de thuisploeg en bewezen dat op het scorebord: 12-4. In het derde en laatste duel in Philadelphia vinkte Albies al zijn tweede homerun af. Opnieuw in de eerste inning en opnieuw met Acuna op de honken. Dit keer waren het echter de Phillies die (nipt) aan het langste eind trokken: 5-4.

In een regenachtig en koud Chicago openden Albies en de Braves sterk tegen de White Sox. Nadat hij in Philadelphia 6 RBIs voor zijn rekening nam, was de tweedehonkman afgelopen maandag met een RBI-double verantwoordelijk voor de 5-0. Nadat ze die eerste ontmoeting met 9-0 hadden gewonnen, volgde een 2-3 nederlaag in de tweede. Albies bleef dit keer zonder hit en kreeg niet de kans zich te revancheren. Door het slechte weer kon een derde wedstrijd namelijk geen doorgang vinden.


XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 35 AB, .286/.359/.286, .645 OPS, 7 R, 4 RBI, 0 2B, 0 HR, 1 SB, 82 OPS+

In Seoul had Xander Bogaerts zijn eerste hits en RBIs van 2024 al geslagen. Aan slag ging het daar heel behoorlijk voor de tweedehonkman van San Diego en die vorm trok hij vorige week door naar de officiële Opening Day van Major League Baseball. Bogaerts was 2-for-4 in de eerste wedstrijd tegen San Francisco. In de zevende inning kwam hij door met alweer zijn vierde RBI van ’t seizoen en hielp hij de Padres aan een 4-3 voorsprong. Een belangrijke tik zo bleek later, want de Friars zegevierden met 6-4.

Dat ’t zelfs voor iemand van het kaliber Bogaerts niet altijd rozengeur en maneschijn is, werd in de twee volgende wedstrijden duidelijk. Niet alleen gingen die twee duels verloren voor de Padres, maar Xander Bogaerts bleef in 8 at-bats zonder hit. Met 2-for-3, 2 runs en een hele duidelijke 13-4 overwinning haalden zowel de infielder als de San Diego Padres hun gram in de vierde en laatste wedstrijd van die serie.

Was daarmee het lek boven? Niet bepaald. De Padres hadden in eigen huis hun handen vol aan de St. Louis Cardinals en moesten twee van de drie wedstrijden aan de tegenstander laten. Na respectievelijk een 2-6 en 2-5 nederlaag sleepten de Friars alleen ’t laatste duel uit het vuur. Dat was ook de enige wedstrijd waarin de knuppel van Bogaerts van zich liet horen. Met singles in de eerste en tweede inning vijzelde hij z’n slaggemiddelde weer wat op. Bogaerts was tevens verantwoordelijk voor de eerste run in deze met 3-2 gewonnen wedstrijd. Het was voor de Padres pas de vierde overwinning in de eerste negen wedstrijden.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 3.0 IP, 0-0 (2 SV), 0.00 ERA, 1.667 WHIP, 4.90 FIP, 0 R, 0 ER, 5 BB, 5 K, – ERA+

Opening Day is voor elke MLB-speler iets bijzonders. Voor pitchers – en closers in het bijzonder – is het echter maar de vraag of je op Opening Day ook daadwerkelijk in actie komt. Kenley Jansen had dit jaar het geluk dat voor hem het seizoen inderdaad op 28 maart begon. Met de Red Sox bracht Jansen een bezoek aan de Seattle Mariners. In de negende inning, met een 6-4 voorsprong op zak, mocht Jansen ervoor gaan zorgen dat Boston hun ongeslagen status kon behouden na de eerste wedstrijd.

Met vier wijd voor Mitch Haniger begon Jansen niet geweldig, maar de ervaren closer herstelde zich knap. Dylan Moore kreeg drie slag, Ty France werd de tweede uit na een bal in het rechtsveld en pinch-hitter Luke Raley kon de Mariners niet in leven houden. Hij zag slechts drie pitches en stuk voor stuk waren ze in de slagzone. Kenley Jansen had 15 pitches nodig voor zijn eerste save van ’t seizoen en wat betreft deze serie bleef het bij dat ene optreden. Boston verloor de tweede volgende duels en sloot afgelopen zondag af met een betrekkelijk eenvoudige 5-1 zege.

Op bezoek bij de Oakland A’s was er meer werk voor Kenley Jansen. In een vrijwel leeg Oakland Coliseum – waar de fans hun team nu meer dan ooit de rug toe keren – hield Jansen de Athletics dinsdag bij een 4-4 stand in de negende inning van scoren hoewel hij wel twee walks weggaf. Ondanks zijn 26 pitches deed Cora een dag later weer een beroep op de closer. Dit keer wel voor een save. Jansen verdedigde een 1-0 voorsprong, gaf (opnieuw) twee keer vier wijd weg, maar die bleven wederom zonder gevolgen. Ook in zijn derde wedstrijd dit jaar stond Jansen namelijk geen hit toe. Na 21 pitches was zijn tweede save én de 1-0 zege een feit. Boston vertrok uit Oakland met een perfecte score van drie overwinningen.


RICHIE PALACIOS (OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 12 AB, .167/.375/.417, .792 OPS, 1 R, 1 RBI, 0 2B, 1 HR, 1 SB, 135 OPS+

Een bijzondere Opening Day voor Richie Palacios vorige week donderdag. Het was namelijk voor het eerst in zijn loopbaan dat de 26-jarige outfielder daadwerkelijk als speler de eerste dag van ’t seizoen meemaakte. Wat voor Palacios een memorabel moment werd, was voor zijn Tampa Bay Rays een wedstrijd om snel te vergeten. De bezoekende Blue Jays legden de thuisclub namelijk met 9-2 over de knie. Aan slag was Richie Palacios 0-for-2 met één keer vier wijd.

Met achtereenvolgens een 8-2 en 5-1 overwinning herstelden de Rays zich razendsnel. De vierde en laatste wedstrijd ging dan weer met 9-2 naar Toronto. Daar maakte Palacios alleen het laatste stukje van mee, zoals hij ook de derde wedstrijd al miste. Met geen enkele hit in vijf officiële AB’s werd het openingsweekend niet wat hij er van verwachte. Maandag tegen de Texas Rangers sloeg hij die frustraties echter in één klap van zich af.

Helaas voor Palacios en de Rays kwam die klap pas in de zevende inning bij een 0-6 achterstand. Voor de international was het een opsteker, maar van een slotoffensief was geen sprake. Texas met die wedstrijd met 9-3. Zonder Palacios zegevierde Tampa Bay dinsdag (5-2). Palacios keerde woensdag terug in de line-up en wist in de negende inning een 0-for-4 te voorkomen door een single te slaan. Het hielp zijn team echter niet aan een resultaat, want met 4-1 ging ook dit duel naar de regerend kampioen uit Texas.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 26 AB, .269/.424/.385, .809 OPS, 2 R, 3 RBI, 3 2B, 0 HR, 0 SB, 126 OPS+

Jurickson Profar heeft het toch weer voor elkaar gekregen om een vaste waarde in de line-up van de Padres te worden. Hij begon al twee keer in Seoul en ook op de officiële Opening Day startte hij als leftfielder voor San Diego. Dat werd ook de dag van zijn eerste RBI in 2024. Bij een 0-1 achterstand tegen de Giants tekende Profar met een RBI-single voor de 1-1. Het was Manny Machado die op zijn hit de thuisplaat kon passeren.

Twee dagen later, in de derde wedstrijd, vinkte Jurickson Profar zijn eerste double van deze jaargang af. In de zesde inning stelde hij daarmee Jake Cronenworth in staat te scoren en weer was het de eerste run namens San Diego. Waar Profar met 2-for-4, een double, een run en een RBI een productieve dag had, daar gingen de Padres met 6-9 onderuit. De Oranje-international sloot deze serie van vier wedstrijden af met een 1-for-4 en een zeer ruime 13-4 overwinning.

Tegen de Cardinals sloeg Profar zijn eerste doubles van dit jaar. Na een 0-for-2 in de eerste wedstrijd was de outfielder in zowel de tweede als derde goed voor een tweehonkslag. Woensdag droeg Jurickson Profar met een “goedkope” RBI bij aan de 3-2 overwinning. Na nederlagen in de eerste twee wedstrijden wonnen de Padres de derde nipt. Door vier wijd af te dwingen met alle honken bezet hielp Profar in de eerste inning Bogaerts over de thuisplaat. Zijn double in de achtste inning leverde de Padres uiteindelijk niets op.


CEDDANNE RAFAELA (CF, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 23 AB, .217/.231/.348, .579 OPS, 3 R, 3 RBI, 1 2B, 0 HR, 0 SB, 68 OPS+

Manager Alex Cora had hem als zevende genoteerd in de batting order. Ceddanne Rafaela debuteerde vorig jaar al in Major League Baseball, maar op 28 maart was het tijd voor zijn eerste echte Opening Day. De jonge centerfielder liet ook al snel van zich horen, want in de vierde inning kreeg hij na een fielder’s choice een RBI op z’n naam. Twee innings later was het opnieuw raak. Geen RBI dit keer, maar wel de eerste triple van dit seizoen.

Rafaela speelde drie van de vier wedstrijden in Seattle en noteerde 4 hits in 12 AB’s. In de met 3-4 verloren derde ontmoeting kwam hij in de vijfde inning door met zijn eerste double in 2024. Aan slag ging het dus crescendo met het talent, maar defensief liet hij toch ook hele mooie dingen zien. Mede dankzij de 23-jarige outfielder uit Willemstad mogen ze in Boston dan ook weer een beetje dromen van een mooie toekomst.

Na drie innings in Oakland had Rafaela afgelopen maandag 2 RBIs en geen enkele hit achter zijn naam. Twee keer was een sac fly van de jonge outfielder namelijk genoeg om een teamgenoot binnen te brengen. Ceddanne Rafaela sloot dan wel af met 0-for-3 aan slag, maar zijn bijdrage aan de 9-0 zege vergoedde veel. Zijn enige hit sloeg de rookie in de met 1-0 gewonnen derde wedstrijd. Dat was nog niet het einde van deze road trip, want Boston vervolgt hun reis dit weekend in LA tegen de Angels.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 4 AB, .000/.000/.000, .000 OPS, 0 R, 0 RBI, 0 2B, 0 HR, 5 SB, -100 OPS+

Als je club kleppers als Sean Murphy en Travis d’Arnaud op de loonlijst heeft staan, dan weet je dat het lastig wordt om een plekje in de hoofdmacht te veroveren als je Chad Tromp bent. Het geduld van de catcher werd echter niet al te lang op de proef gesteld. Murphy raakte al snel geblesseerd en dus schuift Tromp een plekje op. Hij is nu achter d’Arnaud voorlopig de tweede catcher van de Atlanta Braves.

Tromp speelde zowel in Philadelphia als in Chicago één wedstrijd voor de Braves. Eerst was hij catcher van Chris Sale, waarna hij in Chicago Reynaldo Lopez tegenover zich op de heuvel zag. Helaas voor Chadwick Tromp gingen beide wedstrijden verloren en wacht hij ook nog steeds op zijn eerste hit dit seizoen. Dit weekend hoopt Tromp wederom in actie te komen als de Braves hun eerste thuiswedstrijden van het seizoen afwerken tegen de Arizona Diamondbacks.


OVERIG NIEUWS

NO-HITTER RONEL BLANCO

Al in de eerste week van het seizoen kunnen we de eerste no-hitter afvinken. Ronel Blanco kreeg ‘m deze week op zijn naam nadat hij namens de Astros de Toronto Blue Jays aan banden legde. Het was pas de achtste start in de loopbaan van de toch al 30-jarige pitcher en nooit eerder werd er zo vroeg in het seizoen al een no-hitter gegooid. De man uit de Dominicaanse Republiek had 105 pitches nodig om zijn plekje in de geschiedenisboeken te reserveren. Houston gunde Blanco ook meer dan voldoende run support door met 10-0 te winnen en daarmee de vervelende smaak van de sweep tegen de Yankees wat weg te spoelen.

PIKSTART VOOR YANKEES EN PIRATES

Waar de Miami Marlins na ruim een week nog altijd wachten op hun eerste overwinning (0-8 start) daar kijken twee andere teams juist positief terug op hun eerste week. De Yankees kenden de beste start in 32 jaar door de eerste vijf wedstrijden van ’t seizoen te winnen. In Pittsburgh is een dergelijke start zelfs nog zeldzamer. De Pirates wonnen hun eerste vijf duels en dat gebeurde voor het laatst in 1983.

Nadat de Yankees vier wedstrijden wonnen in Houston volgde daarna opnieuw een succesvolle serie tegen de D-backs. Ze leden daar weliswaar ook de eerste nederlaag van het jaar, maar twee van de drie duels werden gewonnen. Met 2 homeruns en 7 RBIs is derdehonkman Oswaldo Cabrera één van de gangmakers bij de Bronx Bombers. Bij de Pirates, die ook inmiddels hun eerste nederlaag te slikken kregen, is dat overigens outfielder Bryan Reynolds met al 9 RBIs.

HARPER EN OHTANI BIJTEN VAN ZICH AF

Bryce Harper begon het seizoen met 0-for-11 in zijn eerste drie wedstrijden. Een koude start voor de superster van de Phillies, maar niet iets om je zorgen over te maken. Afgelopen dinsdag legde Harper namelijk in één klap zijn criticasters het zwijgen op. Of eigenlijk in drie klappen. Met 3 homeruns in één wedstrijd – waarvan één grandslam – had de inmiddels 31-jarige Bryce Harper een heel belangrijk aandeel in de 9-4 overwinning van de Phillies op Cincinnati.

Aan de westkust ging het ook met een andere superster niet vanzelf. Shohei Ohtani kreeg ’t nodige voor zijn kiezen de laatste weken en dat had zijn weerslag op de prestaties van de Japanner. Tegen de Padres en Cardinals had Ohtani al wel wat hits geslagen, maar het wachten was nog op zijn eerste homerun als Dodger. Die kwam op woensdag 3 april. In de zevende inning tegen de Giants viel er een last van zijn schouders toen de bal de tribunes opzocht. Zijn nieuwe werkgever is overigens uitstekend aan het nieuwe jaar begonnen met zeven overwinningen in de eerste negen duels.

Cover photo: Todd Kirkland

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen