Purdue en UCONN overtuigend naar finale March Madness

In de nacht van zaterdag op zondag hebben Purdue en UCONN zich geplaatst voor de National Championship Game, de finale van March Madness. In de Final Four versloegen de Boilermakers en Huskies verrassing NC State en #4 Alabama respectievelijk.

#1 PURDUE – #11 NC STATE: 50-63

Purdue was, voorafgaand aan het duel, de grote favoriet en had gedurende het toernooi indruk gemaakt. Hetzelfde was eigenlijk waar voor NC State, dat als #11 seed de Cinderella van dit jaar was. In het duel met Purdue zat het er echter nooit echt in. Vanaf het begin nam Purdue het heft in handen, waarbij NC State wel steeds in de buurt bleef. Dit had een 29-35 ruststand tot gevolg. In de tweede helft was het lang meer van hetzelfde, totdat Purdue in de laatste vijf minuten definitief weg zou lopen en nog met een relatief grote voorsprong won: 50-63.

Bij Purdue was Zach Edey met 20 punten en 12 rebounds de uitblinker, terwijl twee andere coureurs meer dan tien punten scoorden in een duel dat gedomineerd werd door de verdedigingen. Bij NC State, dat maar 37% FG en 27% 3PT schoot, was DJ Horne met 20 punten de uitblinker. Sensatie Dj Burns Jr scoorde maar acht punten en ging 4-10 van het veld. Purdue schoot ook maar 40% van het veld, maar wel 40% van achter de driepuntlijn met en voordeel qua rebounds van 38-28.

#1 UCONN – #4 ALABAMA: 86-72

Alabama en UCONN wisten dus dat de winnaar tegen Purdue zou gaan spelen. Het duel tussen Alabama en UCONN bleek tot de tweede helft van de tweede helft spannend te zijn. Met rust was het 40-44 in het voordeel van UCONN, maar Alabama was in drie instanties wel tijdens de eerste helft op voorsprong gekomen. In de tweede helft zou dit niet meer gebeuren, met tijdens de laatste tien minuten dus de run van UCONN als beslissende moment. Hierdoor werd de uitslag uiteindelijk toch nog groot: 86-72.

Bij Alabama scoorde Mark Sears 24 punten (3-6 3PT), terwijl Grant Nelson 19 punten en 15 rebounds noteerde. Bij UCONN, dat in de finale dus tegen Purdue gaat spelen, scoorden vijf spelers meer dan tien punten. Stephon Castle was met 21 punten en 5 rebounds de topscoorder.

De finale tussen UCONN en Purdue wordt in de nacht van maandag op dinsdag gespeeld om 03:20 uur Nederlandse tijd.