NFL Draft 2024: historische eerste ronde dankzij QB’s

De 2024 NFL Draft werd in de nacht van donderdag op vrijdag om 02:00 uur Nederlandse tijd afgetrapt met de eerste ronde, een ronde waarin er zoals altijd weer veel gebeurde. Het was een historische draft dankzij de QB’s en de late eerste verdedigende pick in deze draft. Verder waren WR’s, O-Lineman en CB’s populair samen met trades in de eerste ronde, een ronde waarin er natuurlijk ook weer verrassingen waren. De belangrijkste gebeurtenissen en alle picks in de eerste ronde op een rijtje.

#1: CHICAGO BEARS: CALEB WILLIAMS | QB

De eerste pick van de 2024 NFL Draft was al een paar weken geen verrassing meer: Caleb Williams. De QB van USC was na het einde van het seizoen de favoriet voor de #1 pick en bleef dit eigenlijk ook tot het moment van de draft. Williams heeft de Bears flink wat offensieve wapens zien binnenhalen en komt in een offense terecht die hem op papier meteen kan ondersteunen.

#2 – #4 LEVEREN GEEN VERRASSING OP

Daarna bleken ook de drie picks daarna niet erg verrassend te zijn. Er waren geen trades, waardoor de Commanders en Patriots met de tweede en derde pick hun QB konden draften. Dit gebeurde dan ook, in de volgorde die van tevoren verwacht werd. Jayden Daniels ging met de #2 pick naar de Commanders, terwijl Drake Maye met #3 naar de Patriots ging. Twee teams die een QB nodig hebben, waarbij Daniels zeker meer mee heeft om te werken tijdens zijn rookie-seizoen dan Maye. De vraag is dan ook of Maye direct gaat starten, of dat Jacoby Brissett eerst wat duels mag gaan spelen.

De vierde pick van de Cardinals bleek vervolgens geen trade op te leveren, waarna de keuze vrij simpel was: WR Marvin Harrison JR. De beste speler in de draft is nu een wapen voor Kyler Murray in Arizona, waardoor de Cardinals de consensus beste speler van deze draft binnen hebben gehaald.

#5: LOS ANGELES CHARGERS: JOE ALT | LT

Iedereen had het idee dat de draft zou beginnen met #5 van de Los Angeles Chargers. De pick bleek niet getrade te worden, waarbij de Minnesota Vikings het vaakst genoemd werden, waardoor de Chargers konden kiezen tussen Malik Nabers en Joe Alt. De Chargers, gezien de achtergrond van Jim Haurbaug en Greg Roman niet erg verrassend, voor left tackle Joe Alt.

#6 – #9: NABERS NAAR DE GIANTS, FALCONS VERRASSEN MET PENIX JR

Vervolgens waren de New York Giants aan de beurt, die de keuze hadden tussen QB J.J. McCarthy en SWR Malik Nabers. Het team besloot, ondanks dat er veel geruchten over een QB-keuze waren, te gaan voor een wapen voor Daniel Jones: Nabers. Daarna moesten de Titans, die vaak in verband werden gebracht met Alt, kiezen voor een andere offensive lineman. De keuze viel uiteindelijk op RT/LT J.C. Latham, die een grote need vult voor de Titans. Daarna besloten de Falcons te gaan voor de eerste grote verrassing van de dag. Daar waar een pass rusher zoals Dallas Turner een grote need had kunnen vullen en QB met de komst van Kirk Cousins opgelost leek te zijn voor de draft, bleek niks minder waar: de Falcons besloten de pick niet te traden en Michael Penix Jr te draften.

De Chicago Bears besloten vervolgens ook hun negende pick te behouden en het arsenaal aan wapens voor Williams nog wat te vergroten. Na DJ Moore en Keenan Allen besloten de bears Rome Odunze te draften.

#10: MINNESOTA VIKINGS: JJ MCCARTHY (TRADE MET DE NEW YORK JETS)

De Viking zagen de QB’s snel van het bord gaan en besloten te traden met de New York Jets voor de #10 pick, terwijl ze zelf de elfde pick in handen hadden. Het was geen geheim wie de pick vervolgens zou zijn: QB JJ McCarthy. Na het vertrek van Cousins moet hij Justin Jefferson en de offense van de Vikings de komende jaren gaan leiden. De Vikings traden naast hun elfde pick ook de 129ste en 157ste voor de tiende en 203de pick van de Jets.

#11 – #15: JETS VERSTERKEN OL, BRONCOS GAAN VOOR NIX

De Jets, die dus een plekje naar achteren besloten te traden, gingen vervolgens niet voor de verwachte pick in TE Brock Bowers. In plaats daarvan versterkte ze hun OL met de beste pass protector van deze draft class: Olumuyiwa Fashuna, die op LT en RT Aaron Rodgers kan gaan helpen om te voorkomen wat vorig jaar gebeurde met zowel hem als Zach Wilson: pressure toestaan.

Daarna besloten de Denver Broncos met de #12 pick de laatste QB in de eerste ronde te draften: Bo Nix. Gezien hun QB-situatie, met Ben DiNucci, Zach Wilson Jared Stidham, een logische keuze. He zorgde voor het evenaren van het aantal QB’s in de eerste ronde: zes in totaal, net zoals in 1983. Het was wel het snelst dat er zes QB’s in een NFL Draft gekozen zijn in de historie van de NFL Draft.

RAIDERS EN COLTS SLAAN TOE

De Raiders moesten daarna leven met een draft zonder QB in de eerste ronde, waarna ze besloten zich te versterken op TE en naast Michael Mayer een opvolger te vinden voor de vertrokken Darren Waller: TE Brock Bowers. Een nieuw wapen voor Aidan O’Connell of Gardner Minshew. Voor de Saints was de pick vervolgens niet zo lastig, want ze hadden de keuze tussen Taliese Fuaga en Troy Fautanu, spelers die zowel op guard als op tackle (vooral rechts) kunnen spelen. De Saints kozen voor Fuaga, die zowel LG als RT in kan vullen, waarbij op de laatste positie onzekerheid is over de toekomst van Ryan Ramczyk.

De Colts waren met #15 daarna aan de beurt en zagen het bord precies vallen zoals ze hadden gehoopt, met alle cornerbacks nog beschikbaar. Gezien het feit dat dit een grote need van het team in Indianapolis, was de positie-keuze niet lastig. Tenminste, dat dacht iedereen. Dit bleek niet zo te zijn, want de Colts kozen ervoor om de technische pass rusher Laiatu Latu te draften en hun pass rush te versterken. Het is voor het eerst dat de eerste defensieve speler gekozen wordt na de achtste pick, iets wat dus nog nooit is gebeurd.

#16 – #20: VIKINGS TRADEN OMHOOG VOOR TURNER, RAMS DRAFTEN VERSE

De Seattle Seahawks besloten met hun zestiende pick de verdedigende trend door te zetten en hun DL te versterken met de beste DL-speler in deze draft: Byron Murphy II. Hij zal met Jarran Reed en Leonard Williams de DL vormen van de Seahawks. De Vikings besloten vervolgens omhoog te traden en hun 23ste, 167ste en een 2025 3rd round pick te traden voor de zeventiende pick van de Jacksonville Jaguars om met Dallas Turner een pass rusher te draften die ze kunnen gaan ontwikkelen. Een ruw, maar enorm groot en atletische talent.

De Bengals besloten met hun achttiende picks vervolgens zoals verwacht hun offensive line te versterken door Amarius Mims, left tackle van Georgia, te draften. Hij zal de komende jaren ontwikkeld gaan worden tot een toekomst left of right tackle voor Joe Burrow en de Cincinnati offense. De Rams, die voor het eerst sinds Jared Goff de #1 pick was in 2016 weer een pick in de eerste ronde hadden, besloten zoals veel mensen hadden verwacht hun pass rush te versterken met de laatste overgebleven first round pass rusher: Jared Verse. De twintgste pick, van de Pittsburgh Steelers, bleek de best overgebleven offensive lineman te zijn: Fautanu. Hij kan zowel op guard als op tackle spelen.

#21 – #25: EAGLES EN COLTS DRAFTEN CORNER, JAGUARS KIEZEN THOMAS JR

Met de 21ste pick besloten de Miami Dolphins voor pass rush te gaan en Chop Robinson te draften, terwijl ook Jer’Zhan Newton nog beschikbaar was. Een pure pass rusher had blijkbaar de voorkeur boven een potentiële vervanger van de vertrokken Christian Wilkins. Vervolgens was het, met pick 22, eindelijk tijd voor de cornerbacks. Te beginnen met Quinyon Mitchell die, niet geheel verrassend, naar de Philadelphia Eagles ging.

Daar waar iedereen vervolgens had verwacht dat de Jaguars voor Terrion Arnold of Cooper DeJean zouden gaan, gingen ze voor de vervanger – samen met Gabriel Davis – van de vertrokken Calvin Ridley: Brian Thomas Jr. Hij zal outside receiver gaan spelen en een deep threat zijn voor Trevor Lawrence en zijn offense. Vervolgens besloten, na de keuze van de Jaguars, de Lions naar #24 te traden voor #29 en #73 om CB Arnold te draften en een grote need, secondary, aan te pakken.

Daardoor zagen de Packers met de 25ste pick een CB vlak voor hun neus verdwijnen, maar was DeJean nog over. Toch besloten de Packers niet voor CB, maar OL te gaan met Jordan Morgan. Morgan past bij het profiel van een Packers OL: multifunctioneel, met kwaliteiten op tackle en guard.

#26 – #30: CHIEFS GAAN VOOR WORTHY, BUCS DRAFTEN BARTON

De Buccaneers besloten met #26 vervolgens het voorbeeld van de Packers te volgen door Graham Barton te draften. Barton speelde tackle bij Duke, maar zal in de NFL een guard of center worden met de mogelijkheid om nog in te vallen als tackle. Daarna besloten de Cardinals hun pass rush aan te pakken door met Darious Robinson de vijfde pass rusher van de eerste ronde te draften.

De Chiefs besloten vervolgens omhoog te traden naar #27 samen met #133 en #248 van de Bills in ruil voor #32, #95 en #221 om een receiver te draften. Met Adonai Mitchell, Xavier Worthy en Ladd McConkey waren er nog veel beschikbaar, met de uiteindelijk pick van de Chiefs die Worthy kiezen. De Cowboys, die naar beneden hadden getrade, kozen vervolgens op #29 voor LT Tyler Guyton van Oklahoma om hun offensive line te versterken, iets wat zeker op LT nodig was. Daarna waren de Ravens aan de beurt, die dus besloten terug te traden. Met de dertigste pick kozen de Ravens voor CB Nate Wiggins, die vooral een outside receiver zal zijn.

LAATSTE TWEE PICKS

De laatste twee picks waren voor de 49ers en de Bills, twee teams die komend seizoen een Super Bowl willen gaan winnen. De 49ers gingen met hun 31ste pick niet voor hun offensive line of cornerback, maar voor receiver Ricky Pearsall. Hij kan zowel outside als slot receiver spelen, met slot receiver als zijn beste positie. De Ravens sloten een historische eerste ronde echter af met een trade. De Carolina Panthers besloten de eerste ronde in te traden en hun #33ste en#200ste pick op te geven voor #32 en #141. Met de laatste pick in de eerste ronde kiezen ze voor Xavier Legette, waardoor de eerste ronde met twee receivers wordt afgesloten.

Foto: ABC7

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen