MLB Dutch Watch: productieve Profar en mooi nieuws voor Rafaela!

In deze Dutch Watch blikken we terug op een week waarin menig Oranje-international van zich liet horen. Zo ramde Jurickson Profar een grandslam het park uit, bleek Ozzie Albies opnieuw een tough out en hoeft Ceddanne Rafaela zich voorlopig geen zorgen te maken over zijn sportieve toekomst.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 47 AB, .319/.373/.532, .904 OPS, 10 R, 12 RBI, 4 2B, 2 HR, 1 SB, 145 OPS+

Bij de eerste serie thuiswedstrijden kregen Ozzie Albies en de Braves het vorig weekend aardig voor de kiezen. Niet alleen op het veld hadden ze hun handen meer dan vol aan de Arizona Diamondbacks, maar naast het veld kreeg de franchise een bittere pil te slikken. Spencer Strider, één van de beste starters in MLB momenteel, kampt met een elleboogblessure en moet waarschijnlijk onder het mes. Het zou het pas in de loop van 2025 weer beschikbaar maken.

Binnen de lijnen had Ozzie Albies het minder naar zijn zin als tijdens de road trip. De Braves poetsten vrijdag een 2-5 achterstand weg om met 6-5 te winnen in extra innings. Albies was daarin 1-for-5 met een run. Een dag later was hij 0-for-5 en werkten zijn Braves een 0-6 en 2-8 achterstand weg en trokken met 9-8 aan het langste eind. Zondag maakten ze met een 5-2 overwinning de sweep compleet en kwam Albies in de achtste inning door met zijn tweede double van dit jaar. Hij scoorde uiteindelijk dankzij een homerun van Austin Riley.

Aan doubles, hits en RBIs geen gebrek voor de infielder in de serie tegen de New York Mets. Ozzie Albies opende de score maandag met een 2-run double in de derde inning. In de achtste tekende hij voor zijn derde RBI, maar dat alles was niet genoeg om de Braves aan de zege te helpen. Die ging namelijk met 9-8 naar de bezoekers. Met opnieuw 2 hits, een double en 2 RBIs van Albies ging het dinsdag een stuk beter voor Atlanta: 6-5. Na een verregende woensdag zullen Albies en de Braves de series finale snel willen vergeten. De tweedehonkman was weliswaar voor de derde keer in drie wedstrijden goed voor 2 hits, maar dat compenseerde de blamerende 4-16 nederlaag niet.


XANDER BOGAERTS (2B, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 59 AB, .237/.297/.322, .619 OPS, 11 R, 6 RBI, 2 2B, 1 HR, 1 SB, 76 OPS+

Als leadoff hitter van de San Diego Padres is Xander Bogaerts in de eerste wedstrijden minder productief dan we van hem gewend zijn. In Seoul begon het nog alleraardigst met 4 hits en 3 RBIs, maar in de zeven wedstrijden daarna tekende hij maar voor 1 RBI. Vorig weekend op bezoek bij de Giants kwam daar geen verandering in. Met een double – zijn eerste –  en een run in de eerste inning begon de infielder veelbelovend. Het bleek echter zijn enige hit in die ontmoeting, die ook nog eens met 3-2 naar San Francisco ging.

Xander Bogaerts bracht na een single én een grandslam van Jurickson Profar afgelopen zaterdag de eerste run van San Diego over de thuisplaat. Wederom bleef het bij die ene hit en wachtte hij nog steeds op zijn eerste RBI sinds 28 maart. Dat de Padres deze wedstrijd met 4-0 wonnen, compenseerde echter veel. Het lukte de Friars echter niet om de eerste serie van dit seizoen te winnen. De derde ontmoeting ging zondag met 3-2 naar de Giants en Bogaerts zag zijn slaggemiddelde dalen na een 0-for-4 aan slag.

Terug in San Diego lieten ze zich deze week eindelijk het zoet van een winnende serie eens smaken. Xander Bogaerts had afgelopen maandag een aandeel in de 9-8 zege op de Cubs. De bezoekers uit Chicago hadden na vier innings een 8-0 (!) voorsprong, maar mede dankzij een 2-run homerun van Bogaerts werd deze teniet gedaan. Fernando Tatis Jr. bezorgde de Friars in de achtste inning zelfs nog een totaal onverwachte overwinning.

Na zijn eerste homerun moest Bogaerts dinsdag pas op de plaats maken. Met 1-for-4 en een run deed hij het niet slecht, maar de Padres gingen wel met 1-5 onderuit. Met een walk, een run én een bijzonder duidelijke 10-2 overwinning revancheerde de ploeg zich woensdag. Xander Bogaerts is aan slag nog altijd niet waar hij wezen wil, maar heeft met San Diego in elk geval voor het eerst dit seizoen een serie gewonnen.


KENLEY JANSEN (CL, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 4.2 IP, 0-0 (3 SV), 0.00 ERA, 1.500 WHIP, 4.73 FIP, 0 R, 0 ER, 7 BB, 7 K, – ERA+

De eerste week van het seizoen bracht Kenley Jansen 2 saves. Daarmee doet de closer het niet onverdienstelijk, maar duiken we dieper op de statistieken in dan komen we wel degelijk wat problemen tegen. Jansen had relatief veel pitches nodig en dat kwam voornamelijk dat hij te vaak vier wijd gooide. Vorige week vrijdag tegen de LA Angels mocht Jansen direct bewijzen dat hij leerde van zijn fouten. De BoSox zetten hem aan het werk met een 8-6 voorsprong in de negende inning.

Met Mike Trout kreeg Jansen niet zomaar iemand tegenover zich. De All-Star van de Halos sloeg de bal het rechtsveld in, maar werd wel de eerste nul. Het zal Jansen vertrouwen hebben geven en dat vertrouwen werd alleen maar meer toen ook Taylor Ward snel kon gaan zitten. De closer maakte een wat stabielere indruk en onderstreepte dat door Brandon Drury met drie strikes weg te zetten. Eindelijk een “eenvoudige” inning voor Jansen en dat leverde hem zijn derde save op. De Red Sox wonnen twee van de drie wedstrijden in LA en hadden voor die tweede winst (12-2) hun closer niet nodig.

De eerste serie thuiswedstrijden werd geen succes voor Kenley Jansen en de Red Sox. De Baltimore Orioles namen de bezem ter hand en wonnen elk van de drie ontmoetingen. Alleen op donderdag was er een rol weggelegd voor Jansen. Bij een 3-3 stand moest hij de O’s van scoren houden in de negende inning. Hoewel de closer opnieuw twee keer vier wijd weggaf, klaarde hij die klus wel. Dat kan niet worden gezegd van Isaiah Campbell, die in de tiende inning de Orioles maar liefst 6 runs toestond en zo de 4-9 loss achter zijn naam kreeg.


RICHIE PALACIOS (OF, Tampa Bay Rays)

SEASONSTATS: 22 AB, .227/.414/.364, .777 OPS, 4 R, 1 RBI, 0 2B, 1 HR, 1 SB, 131 OPS+

Zonder Richie Palacios begonnen de Tampa Bay Rays met een 7-10 nederlaag aan hun eerste road trip van het seizoen. Dat er veel runs te noteren vielen, was geen toeval. De Rays openden deze trip namelijk in Coors Field, sinds jaar en dag de thuishaven van de Colorado Rockies. Dit hitter friendly ballpark had Palacios echter nog niet veel geluk gebracht. Vorige week zaterdag maakte hij voor de tweede keer zijn opwachting in dat stadion en moest tot de achtste inning wachten op z’n eerste hit.

Dat betrof een single naar het rechtsveld en dat werd er één met gevolgen voor de Rockies. Colorado begon met een 6-3 voorsprong aan die inning, maar mede door de tik en een run van Richie Palacios kwamen de Rays er met een 8-6 voorsprong uit. Overigens ook de eindstand. Spannender was het in de series finale. Slechts 3 runs hadden de Rays daar nodig om het duel te winnen. Palacios was 0-for-2 met 2 walks in die met 3-2 gewonnen rubber game.

In de eerste series van dit jaar werd Palacios al een paar keer uit de line-up gehouden. Als je bedenkt dat z’n homerun op 1 april tegen de Rangers één van zijn zeldzame wapenfeiten is, is dat ook niet zo vreemd. Tegen de Angels kwam Richie Palacios deze week alleen in de derde en laatste wedstrijd in actie. LA opende met een klinkende 7-1 zege, maar Tampa Bay herstelde zich met een 6-4 zege in de tweede ontmoeting. Met 2-for-4 en een run ontwaakte de knuppel van de Oranje-international op woensdag een beetje. Met die run droeg hij mede bij aan de 4-2 overwinning.


JURICKSON PROFAR (OF, San Diego Padres)

SEASONSTATS: 45 AB, .333/.434/.578, 1.012 OPS, 6 R, 7 RBI, 5 2B, 2 HR, 0 SB, 185 OPS+

Drie K’s en een double naar het centerfield. Dat was de oogst van Jurickson Profar na de eerste wedstrijd in de serie tegen de Giants vorige week. Dat zijn Padres die wedstrijd ook nog eens verloren, maakte het gemoed al niet veel beter. Dat zijn knuppel het nog wel degelijk doet, bewees de veelzijdige outfielder in de tweede ontmoeting. Met 2 uit stonden Xander Bogaerts, Manny Machado en Ha-Seong Kim al op de honken toen werper Keaton Winn Profar de gang naar het slagperk zag maken.

Lang stond onze landgenoot daar niet, want de eerste de beste bal nam hij diep voor een homerun. Een grandslam ook nog eens! Het was z’n derde in zijn loopbaan en zijn eerste sinds april 2022. Ook toen in het shirt van de Padres. Profar besliste letterlijk in één klap de wedstrijd, want verder werd er niet meer gescoord. San Diego kon die 4-0 zege zondag geen vervolg geven, want de laatste wedstrijd werd opnieuw verloren: 2-3. Met 1-for-3 tilde Profar zijn hitting streak naar vijf wedstrijden.

Met 2-for-3 en een run tikte die hitting streak maandag tegen de Chicago Cubs de zes wedstrijden aan. De Padres hadden na een 0-8 achterstand een gigantische achtervolging nodig, maar wonnen uiteindelijk wel. Voor Profar bleef die streak steken op zes wedstrijden na de 1-5 nederlaag van dinsdag, maar woensdag schoot de outfielder uit zijn slof. Jurickson Profar was 3-for-3 aan slag en was in dit met 10-2 gewonnen duel verantwoordelijk voor 3 RBIs. Eerst kwam hij met een RBI-double door in de vierde om vervolgens in de zesde inning zijn tweede homerun in vijf wedstrijden te slaan. In tegenstelling tot de eerste leverde deze “slechts” 2 runs op.


CEDDANNE RAFAELA (CF, Boston Red Sox)

SEASONSTATS: 37 AB, .189/.238/.324, .562 OPS, 6 R, 5 RBI, 1 2B, 0 HR, 1 SB, 61 OPS+

Op vrijdag 5 april begon voor Ceddanne Rafaela en de Red Sox dan eindelijk de laatste stop van de lange road trip. Zij begonnen die serie van drie wedstrijden tegen de Angels met een 8-6 overwinning en met 2 runs droeg de rappe centerfielder zijn steentje bij. Hoewel Rafaela 0-for-2 aan slag was, bereikte hij middels vier wijd en een HBP de honken. Fouten van de Angels die uiteindelijk dus werden afgestraft.

Na een 0-for-2 en 2 K’s in de verloren tweede wedstrijd begon Rafaela de derde op de bank. Vanaf de zesde inning kreeg hij echter nog genoeg kansen om zijn visitekaartje aan slag af te geven. Bij een 7-0 voorsprong kwam Rafaela in de achtste inning door met een triple – al zijn tweede dit seizoen – die leidde tot de 8-0. Een inning later was zijn tweede hit, een single dit keer, goed voor 2 RBIs. De Red Sox wonnen met 12-2 en sloten die hele lange road trip met een keurig 7-3 record af.

Nog voor Rafaela ook maar één bal had gegooid of geslagen op Fenway Park wist hij de schijnwerpers al op zich gericht. Onze jonge landgenoot verlengde dinsdag zijn verblijf in Boston met acht jaar en gaat in totaal $ 50 miljoen verdienen. In de drie wedstrijden tegen de Orioles kon Rafaela dit mooie nieuws niet van extra glans voorzien. Hij bleef in 7 AB’s verstoken van een hit en kreeg met de BoSox ook nog een sweep om z’n oren.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

SEASONSTATS: 10 AB, .200/.182/.300, .482 OPS, 1 R, 3 RBI, 0 2B, 0 HR, 0 SB, 30 OPS+

Met Sean Murphy nog altijd in de lappenmand mocht Chad Tromp afgelopen weekend tegen de Diamondbacks opnieuw acte de presence geven achter de thuisplaat. Net als tegen de Phillies was Chris Sale de catcher van dienst en wederom kan deze met een prima optreden op de proppen. Nadat de twee eerste wedstrijden waren geëindigd in een slugfest was het zondag een wedstrijd van andere orde. De Braves wonnen voor de derde dag op rij, maar dit keer “slechts” met 5-2.

Eén van die runs – de tweede om precies te zijn – werd door Chadwick Tromp binnengeslagen. Een sac fly naar het rechtsveld liet Marcell Ozuna scoren en gaf Tromp z’n eerste RBI van ’t seizoen. En z’n eerste sinds eind april vorig jaar. Met 2 RBIs tegen de Mets gaf hij dit donderdag een goed vervolg. Met een 2-run RBI-double sloeg Tromp in de vijfde inning Adam Duvall en Orlando Arcia binnen voor de eerste runs namens Atlanta bij een 0-7 achterstand. Met 2-for-4 en die RBIs is Tromp één van de weinige Braves die met een enigszins goed gevoel kan terugkijken op die vernederende 4-16 nederlaag voor eigen publiek.

Cover photo: Jason Parkhurst/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen