Dutch Watch XL: All-Star Albies maakt status waar, slecht nieuws voor Schoop

Een paar dagen later dan gebruikelijk en dat heeft alles te maken met het programma rond de All-Star Game die deze week in Seattle gespeeld wordt. Ozzie Albies en Kenley Jansen geven daar acte de presence en deze week liet de infielder zien waarom dat ook alweer is. De rest kan even laten bezinken wat er allemaal gebeurd is in de eerste seizoenshelft en hoe ’t in de tweede beter moet.

OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

343 AB, 90 H, 49 R, 22 HR, 63 RBI, .262 BA, .316 OBP, .510 SLG, .826 OPS

Ozzie Albies is één van acht Braves-spelers die de gang naar de ASG mag maken. Voor de tweedehonkman is het zijn derde, maar in de geschiedenis van de franchise kwam het niet eerder voor dat er zoveel spelers verkozen werden. Deze week stonden echter nog belangrijke series op het programma voor Albies en de Braves. Thuis troffen ze de Miami Marlins en daarna gingen ze op bezoek bij de Twins en Rays. Die laatste serie was een mooie krachtmeting tussen twee van de sterkste teams van dit moment.

Als naaste belager van de Braves konden de Marlins in het eerste weekend van juli weer iets van spanning terug brengen in de NL East. Al in de eerste ontmoeting, op vrijdag 30 juni, werd duidelijk dat dit voor de Marlins een loodzware opdracht werd. Albies was 1-for-5 met een double en een run in de vijfde inning waarin zijn team de voorsprong uitbreidde naar 11-3. Na negen innings stond er 16-5 op het scorebord en helaas voor de Marlins was dat nog maar het begin.

GEEN VAT OP DE BRAVES

Albies begon de maand juli met een solo homerun in zijn eerste AB. Het was zijn negentiende van ’t seizoen en maakte deel uit van een eerste inning waarin Atlanta 6 hits op rij noteerde en een stevige basis legde voor een 7-0 zege. In de series finale op zondag 2 juli stribbelden de Marlins wat tegen, maar maakte de twintigste homerun van Albies het verschil. Bij een 2-2 stand in de vijfde inning ging hij voor de tweede dag op rij diep. Met die 2-run homerun had de infielder een belangrijk aandeel in de 6-3 overwinning en dus de sweep op de Marlins.

Met een voorsprong van 9 wedstrijden in de NL East én een 8-game winning streak trokken de Braves op 3 juli naar Cleveland voor een drieluik tegen de Guardians. Ook hier liet Ozzie Albies zijn spierballen zien met twee homeruns. Die sloeg hij niet in de met 4-2 gewonnen eerste wedstrijd. Hij was daar met een RBI-single in de derde inning wel weer belangrijk. Albies sloeg zijn homeruns in ‘t met 5-6 verloren tweede duel. Woensdag stelden de Braves orde op zaken met een 8-1 overwinning. Albies tilde zijn hitting streak naar zes wedstrijden met singles in de eerste en achtste inning.

OOK RAYS AAN ZEGEKAR GEBONDEN

Vrijdag kwam er een einde aan die hitting streak. Albies was 0-for-4 in Florida tegen de Tampa Bay Rays en als geheel kwamen de Braves tot slechts 2 hits. In een wedstrijd tussen de twee beste teams in de MLB was dit desondanks genoeg voor de overwinning. Atlanta opende de serie met een 2-1 overwinning en vinkte een dag later de serie al af. Albies was 1-for-4 met een run in de vierde inning. Met 4 runs was dit een akelig productieve inning voor de Braves en ze legden daar de basis voor een 6-1 zege.

Atlanta heeft nu elf series op rij gewonnen, maar tot een sweep kwam het tegen de Rays niet. De ploeg die het seizoen startte met 13 opeenvolgende overwinningen had er nu 7 op rij verloren, maar verder dan dat liet Tampa Bay het niet komen. Albies (1-for-4) scoorde nog wel een run, maar in de 4-10 nederlaag was dat een heel klein doekje voor het bloeden.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

316 AB, 80 H, 44 R, 10 HR, 35 RBI, .253 BA, .339 OBP, .392 SLG, .731 OPS

Xander Bogaerts kon deze break wel even gebruiken. De Padres hebben nu tijd om zich op te laden voor een inhaalrace in de laatste maanden van ’t seizoen en de kortestop zelf kan zijn pols wat rust geven. Bogaerts maakte vier keer zijn opwachting in de Midsummer Classic, maar een vijfde zat er dit jaar eigenlijk geen moment in. Hij is bezig aan een vrij gemiddeld eerste jaar in San Diego en de club zal flinke stappen moeten maken wil ’t nog in aanmerking komen voor de play-offs. Met series tegen de Reds, Angels en Mets konden ze daar deze week alvast een begin mee maken.

Met de sweep in Pittsburgh gaven de Pirates de Padres stof tot nadenken. Lang konden de gedachten niet afdwalen, want in Cincinatti wachtte één van de teams in vorm op Bogaerts en consorten. Op vrijdag 30 juni maakten de twee zwaargewichten in de NL er een mooi schouwspel van. Onze landgenoot moest tot de negende inning wachten op zijn enige hit, maar die leidde wel tot de gelijkmakende 2-2. Zijn tweede run scoorde de international in extra innings, maar voor het resultaat mocht het niet baten. De Reds trokken met 7-5 aan het langste eind.

BOGEY VERZAMELT RBIS

De tweede ontmoeting ging met 12-5 naar de Friars, maar Bogaerts was 0-for-4 met een walk. San Diego sloot de road trip af met een 3-4 nederlaag en weer was Xander Bogaerts 0-for-4. Op maandag 3 juli liet de kortestop, thuis tegen de LA Angels, zien dat hij nog wel degelijk met een knuppel overweg kan. Met Juan Soto en Manny Machado al op de honken opende Bogaerts zijn serie met een 3-run homerun. Aan het einde van de wedstrijd kwam hij een triple tekort voor een cycle, want er volgden nog een single en een double voor Bogaerts dit duel. Het verschil met de Halos mocht er ook zijn, want de Padres wonnen met 10-3.

Het tweede treffen was voor Xander Bogaerts bijna een kopie van de eerste. Weer kregen de werpers van de Angels geen vat op hem en voor de tiende keer dit jaar sloeg hij een bal het stadion uit. In de zesde inning, met Machado aan boord, tilde Bogaerts de voorsprong naar 4-1. Een inning later liet hij Soto scoren met een RBI-single, waardoor hij voor de tweede keer in 24 uur 3 RBIs mocht bijschrijven. Met 8-5 was de winst opnieuw voor de Friars.

Met zijn zevende RBI van de serie zette Bogaerts zijn Padres op een 4-3 voorsprong in de zevende inning van de series finale. Middels een groundout was hij weliswaar de tweede nul, maar de score was vele malen belangrijker. De 5-3 zege maakte de 0-for-4 van Bogaerts dan ook meer dan goed. Voor de kortestop was die 0-for-4 helaas geen incident. Xander Bogaerts opende de serie tegen de Mets met 0-for-4, een walk en een 5-7 nederlaag na tien innings.

MET GOED GEVOEL DE BREAK IN

San Diego pakte afgelopen zaterdag de draad weer op door de Mets met 3-1 te kloppen, maar Bogaerts bleef voor de derde wedstrijd op rij zonder hit (0-for-4). Zijn slaggemiddelde tuimelde daardoor naar .253 en daar bleef het zondag op staan. De kortestop kwam tot één hit in 4 AB’s in de met 6-2 gewonnen series finale. San Diego begint aan de All-Star break in de wetenschap dat ’t zes van de laatste acht wedstrijden gewonnen heeft. Een aardige serie, maar de achterstand op de wildcards bedraagt nog altijd 6 wedstrijden.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

30.2 IP, 19 SV, 3.23 ERA, 29 H, 13 BB, 36 K, 12 R, 11 ER, 1.370 WHIP

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat Kenley Jansen zijn derde en laatste All-Star Game speelde. Toen nog in dienst van de Dodgers was Jansen één van de beste closers van die periode. Dat hij meer dan 400 saves achter zijn naam heeft, zegt natuurlijk alles over zijn klasse. Zo dominant als een paar jaar geleden is Jansen niet meer, maar ook in Boston is hij nog altijd een prima closer. Hij begon met 16 saves aan de laatste week voor de All-Star break. Tegen de Blue Jays, Rangers en Athletics kreeg hij de kans om nog iets aan dat aantal te doen voordat hij zich mocht opmaken voor zijn vierde ASG.

Jansen kreeg een paar dagen de tijd om zich te herpakken na zijn matige outing tegen de Marlins (3 hits, 1 earned run) op 29 juni. Zijn Red Sox legden op 30 juni de Blue Jays met 5-0 over de knie, dus was zijn inbreng niet nodig. Dat was wel het geval in de tweede wedstrijd van die serie. Jansen begon de negende inning met een 7-5 voorsprong en met zijn eerste drie pitches trakteerde hij Kevin Kiermaier op een strikeout.

Na een single van George Springer en een double van Bo Bichette werd het even billenknijpen voor de Red Sox, maar Brandon Belt kon gaan zitten met drie slag. Vladimir Guerrero Jr. maakte het met een single weer serieus spannend, maar Bichette werd op de thuisplaat de derde nul nadat Springer wist te scoren. Boston won met 7-6 en hoewel Jansen 3 hits moest toestaan, pakte hij wel zijn zeventiende save. Door dit drieluik in Toronto te sweepen, kwam het record van Boston weer boven de .500 uit na het eerste weekend van juli.

BOSOX DENDEREN DOOR

De Red Sox hadden de smaak te pakken, want ook tegen de sterke Texas Rangers boekten ze goede resultaten. Op 4 juli moesten ze de openingswedstrijd van de serie nog aan de bezoekers laten, maar daarna was het Boston wat de klok sloeg. Op 5 juli was daarbij een rol weggelegd voor Kenley Jansen. Na drie wat mindere outings was het wel weer eens tijd dat de ouderwetse Jansen zich liet zien en de Rangers hadden de pech dat de closer daar ook zo over dacht.

Slechts 11 pitches had hij nodig voor de drie noodzakelijke nullen. Via een groundout, een popfly en een lineout werden de Rangers aan banden gelegd op weg naar de achttiende save en een 4-2 overwinning. Woensdag schreven de Red Sox ook de serie op hun naam en konden daardoor met een heerlijk gevoel aan het drieluik met Oakland beginnen.

WILDCARD IN ZICHT

Dat gevoel werd er afgelopen weekend alleen maar beter op, want de Red Sox hadden alleen in de derde wedstrijd iets te duchten van de A’s. Dit leidde tot het enige optreden van Jansen in deze serie. De closer opende met vier wijd voor Brent Rooker, maar dit was het enige smetje op een verder foutloze performance. Jansen had 20 pitches nodig om zijn negentiende save veilig te stellen en Boston middels een 4-3 zege aan een sweep te helpen.

Met een 5-game winning streak beginnen de Red Sox aan de break. Mede dankzij die mooie reeks moet er weer rekening gehouden worden met Boston in de strijd om de wildcards. Ze staan nog altijd laatste in de AL East, maar Jansen en consorten staan slechts op 2 gewonnen wedstrijden van de laatste wildcard.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

102 AB, 24 H, 9 R, 1 HR, 13 RBI, .235 BA, .271 OBP, .353 SLG, .624 OPS

Na de sweep tegen de Padres hoopten de Pirates met een goed gevoel aan hun korte break te kunnen beginnen. Met series tegen de Brewers, Dodgers en Diamondbacks kregen ze het echter aardig voor de kiezen. Of Josh Palacios ook zo gelukkig is met de korte pauze valt te betwijfelen. De outfielder mag steeds vaker starten van manager Derek Shelton en niet zelden grijpt Palacios dan ook zijn kans.

Konden de Pirates hun goede serie tegen San Diego een vervolg geven tegen de Brewers? Deels. Hoewel Palacios 0-for-4 was met een walk opende Pittsburgh met een prima 8-7 overwinning het eerste weekend van juli. De international begon daarna beter te slaan, want met een hit, een run en zijn tiende RBI van het seizoen liet Palacios zich zaterdag 1 juli goed zien. Hij kreeg echter te weinig bijval zodat de Brewers de stand in de serie gelijktrokken: 8-11.

REVANCHE

De knuppel van Palacios liet ook in de series finale van zich horen. Op zondag 2 juli kwam de outfielder in de tweede en achtste inning door met een tweehonkslag. De eerste resulteerde in een run, terwijl de tweede een RBI opleverde. Ondanks dit alles verloren de Buccos opnieuw. Nu met 3-6. Een derde nederlaag op rij volgde dinsdag tegen de Dodgers. In LA kon Palacios niet imponeren, want zijn 0-for-5 en 3 K’s zal hij snel willen vergeten.

Al heel snel kwam de revanche en daar had Palacios maar één AB voor nodig. Jared Triolo had de stand zojuist gelijkgetrokken toen Josh Palacios als pinch hitter 2 runs over de thuisplaat sloeg. Zijn zevende double van ’t seizoen bezorgde Pittsburgh een knappe 9-7 overwinning in LA. Hij verdiende er geen plek mee in de starting line-up in de rest van de serie, want de tweede ontmoeting (4-6 nederlaag) bleef Palacios aan de kant en donderdag zag hij alleen een AB in de achtste inning (0-for-1 in een 2-5 nederlaag).

OP TWEEDE PLAN BELAND

Dit herhaalde zich tegen de Arizona Diamondbacks. Nadat ze drie van de vier wedstrijden verloren in LA ging het afgelopen vrijdag mis voor de Buccos in de woestijn. Vanaf de achtste inning maakte Palacios (0-for-2) zijn opwachting in de met 3-7 verloren wedstrijd. Met één AB in de tiende inning zette dit zich voort voor de international. Met zijn 0-for-1 kon hij de D-Backs geen pijn doen, want die wonnen: 3-2.

Op zondag 9 juli wonnen de Pirates hun tweede wedstrijd in deze maand. Met een 4-2 zege begonnen Palacios, die niet in actie kwam, en de zijnen aan de break maar van een fijn gevoel zal geen sprake zijn. Op 31 mei hadden ze met 28-27 nog een positief record. We zijn nu anderhalve maand verder en dat positieve is als sneeuw voor de zon verdwenen. Pittsburgh gaat de break in met 41 overwinningen tegenover 49 nederlagen.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

310 AB, 76 H, 36 R, 6 HR, 32 RBI, .245 BA, .326 OBP, .377 SLG, .703 OPS

Voor de Colorado Rockies is het dit seizoen een kwestie van overleven. En af en toe proberen een wedstrijd te winnen. Zij behoren tot de slechtste teams in de NL en in de eigen NL West zijn ze halverwege al zo’n beetje zeker van de laatste plaats. Wat de cijfers van Jurickson Profar betreft, is er niet veel anders dan vorig jaar. Zijn slaggemiddelde is praktisch gelijk, het aantal binnengeslagen runs ligt iets lager en defensief geldt dat ook voor zijn fielding percentage. Niet slecht, maar het lukt Profar ook niet deze zwalkende Rockies aan zijn hand te nemen.

Op 29 juni noteerde Profar 3 hits tegen de Dodgers en die lijn trok hij het weekend daarna door tegen de Detroit Tigers. De outfielder was 2-for-5 in de eerste wedstrijd en vijzelde in de tweede inning zijn aantal RBIs wat op. Ezequiel Tovar en Harol Castro scoorden na een single van Profar en die mooie uitgangspositie werd niet meer uit handen gegeven. Colorado opende met een 8-5 overwinning.

WEINIG SUCCES

Het bleek tevens de enige overwinning in dat drieluik. Na een 1-for-4 op zaterdag (2-4 na extra innings) was Profar in de series finale belangrijk met twee doubles en een RBI. Het was zijn 31e binnengeslagen run. Slechts drie spelers op het roster doen dat beter dan Profar. Helaas hielp ’t Colorado die zondag niet, want Detroit was met 14-9 te sterk. Het gaf de Rockies weinig vertrouwen voor de serie die wachtte. In Houston stonden ze vorige week dinsdag en woensdag tegenover de Astros.

Met 0-for-3 en een walk viel er op 4 juli weinig eer te behalen voor Profar. Hij was bepaald geen uitzondering, want de Rockies kwamen tot slechts 3 hits. Als je daar de 13 van Houston tegenover zet, valt een 1-4 nederlaag nog best mee. Meer geluk had Profar in de tweede wedstrijd. Zijn RBI-single in de vijfde inning liet Ezequiel Tovar scoren en met 2-for-4 haalde de international toch enigszins zijn gram. Het hielp de Rockies niet aan een goed resultaat, want voor de 55e keer dit jaar gingen ze onderuit: 4-6.

Vier wedstrijden op rij hadden de Rockies verloren toen ze afgelopen vrijdag begonnen aan een drieluik tegen de Giants. San Francisco doet goed mee in de NL West en kon zich geen misstappen veroorloven tegen deze laagvliegende Rockies. Die kwam er vrijdag echter wel, want zonder Profar won Colorado met 5-2. In de overige wedstrijden trokken de Giants deze serie alsnog naar zich toe. Jurickson Profar stond daarin “gewoon” weer in de line-up, kwam in elk van die duels tot één hit, was 2-for-9 in de serie maar verloor met respectievelijk 3-5 en 0-1.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

136 AB, 29 H, 15 R, 0 HR, 7 RBI, .213 BA, .278 OBP, .272 SLG, .550 OPS

In die vreemde AL Central zijn de Tigers nog altijd niet helemaal uitgespeeld, maar ze zien Cleveland en Minnesota wel uit het zicht verdwijnen. Of ze in Detroit ook serieus rekening houden met een postseason-ticket valt te betwijfelen, want daarvoor is deze ploeg niet goed genoeg. Helaas kan Jonathan Schoop binnen deze ploeg geen hoofdrol vertolken. De infielder, de laatste tijd veelvuldig gebruikt als derdehonkman en op 28 juni tegen de Rangers zelfs als pitcher (1.1 IP, 0 R, 1 K, 0 BB), kan dit seizoen nog niet bewijzen dat zijn matige 2022 slechts een incident was.

Jonathan Schoop wist dat 2023 cruciaal was voor zijn carrière in de MLB. Hij besloot 2022 met een .202 slaggemiddelde en een magere .561 OPS. Dit seizoen gaat het nauwelijks beter en in de serie tegen de Rockies waren er dan ook opnieuw weinig speelminuten voor hem weggelegd. Op 1 juli speelde hij echter de gehele wedstrijd en kwam Schoop in de zevende inning door met een belangrijke RBI-double. Het bracht Detroit langszij op dat moment, waardoor Schoop in de tiende inning met een run opnieuw van waarde was op weg naar de 4-2 zege.

WEINIG VERBETERING

De Tigers wonnen twee van de vier wedstrijden tegen Texas, versloegen de Rockies in de serie van drie dus zouden de Oakland A’s geen probleem moeten zijn. De Athletics beschikken over het slechtste record in de majors, maar legden de Tigers op 4 juli het vuur aan de schenen. Slechts één run werd gescoord en dit gebeurde ook nog in de tiende inning. Schoop speelde vrijwel de gehele wedstrijd en was 0-for-3 in dit duel.

Op 5 juli kwam hij pas in de zevende inning binnen de lijnen, maar mocht in zijn tweede at-bat wel een RBI aan zijn totaal toevoegen. Zijn RBI-double liet Spencer Torkelson scoren, maar in een met 3-12 verloren wedstrijd was die run er slechts één voor de statistieken. Afgelopen donderdag wisten de Tigers een smadelijke sweep te voorkomen door Oakland met 9-0 af te drogen. Jonathan Schoop speelde een complete wedstrijd en tekende met een sac fly en de honken vol opnieuw voor een RBI.

HEEL SLECHT NIEUWS

Voor Schoop was dit (voorlopig) zijn laatste wapenfeit voor Detroit. De club maakte dit weekend bekend dat ze Jonathan Schoop schrappen van het 40-man roster. Het zogenaamde Designated for Assignment. De Tigers nemen daarmee afscheid van de 31-jarige international, die de laatste twee seizoenen geen moment doet denken aan de All-Star die hij was in 2017. Hij mag de hoop koesteren dat een andere club hem oppikt, maar zoals zo vaak in sport ben je zo goed als je laatste wedstrijd.

Schoop heeft 11 seizoenen Major League Baseball in de benen waarin hij 1188 wedstrijden speelde. Als 21-jarige maakte hij in 2013 zijn debuut namens de Orioles. Hij speelde zes seizoenen voor Baltimore met 2017 als zijn beste seizoen. Schoop maakte naam met 32 homeruns en 105 RBIs. Hij verdiende een trade naar de Brewers in 2018 en via een seizoen Minnesota belandde hij in Detroit. Zo goed als in 2017 werd hij niet meer en met name de laatste twee seizoenen was het behelpen. Dat hij nu DFA’d wordt, komt dan ook niet echt als een verrassing.

Cover photo: Duane Burleson

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen