Ohtani en Acuña Jr. pakken Player of the Month

Bijna is Major League Baseball op de helft van het seizoen. De All-Star Game en Homerun Derby staan voor de deur en die markeren exact de helft. Shohei Ohtani en Ronald Acuña Jr. gingen dit keer aan de haal met de Player of the Months. De andere awards kenden bijna allemaal nieuwe winnaars, behalve Félix Bautista. Hij werd voor de tweede keer uitgeroepen tot Reliever of the Month.

PLAYER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: SHOHEI OHTANI

In de American League kon er in juni maar één man vandoor gaan met de Player of the Month. Shohei Ohtani had een geweldige maand, zowel aan slag als op de heuvel. Dat doet al niemand hem na in MLB, maar hij had een slaggemiddelde van .394 en had daarbij vijftien homeruns en 29 RBI. Over de gehele maand had de Japanner ook een OPS van 1.444. Dat getal alleen al is historisch om in één maand te slaan mits de slagman meer dan 125 slagbeurten in één maand heeft gehad. Slechts vier spelers deden het eerder en alle vier zijn zij in Cooperstown geëerd als Hall of Famer. Babe Ruth deed het zes keer, Lou Gehrig en Rogers Hornsby twee keer en Joe DiMaggio één keer. Naast zijn succes in het slagperk startte hij ook vijf wedstrijden op de heuvel en gooide daarin 30.1 innings. Daarin gooide hij 37 keer drieslag en had hij een 3.26 ERA. Door zijn geweldige maand juni kon hij zijn derde Player of the Month in zijn carrière dus bijschrijven. De gehavende Los Angeles Angels zullen hopen dat het succes zal blijven komen.


PLAYER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: RONALD ACUÑA JR.

De eerste Player of the Month van dit seizoen viel al ten prooi aan Ronald Acuña Jr., maar hij mag na een geweldige maand juni ook al zijn tweede bijschrijven. Hij schreef geschiedenis, zoals te lezen viel in de MLB Out Of The Park, maar daarnaast was hij ook en fuego. Hij had een slashline van .356/.429/.683 en sloeg negen homeruns. Daarnaast kwam hij tot 22 RBI, 26 runs en stal hij veertien honken in slechts 25 wedstrijden. Daarmee was hij een van de drijfveren achter het succes van de Atlanta Braves in juni. Ondertussen is er binnen de National League East al een 8.5 wedstrijd tellende voorsprong opgebouwd op de Miami Marlins. Met twintig overwinningen in juni bouwde de Braves hun voorsprong uit en ziet de zesde divisietitel er als een reëel doel uit.


PITCHER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: JAMES PAXTON

In huize ‘Big Maple’, zoals de bijnaam luidt van James Paxton, kon de vlag uit. Blessures speelden hem parten tussen 2020 en 2022 en daarin gooide hij slechts zes starts. In de maand juni van 2023 gooide hij bijna evenveel starts als de drie jaar voor dit seizoen en daarin was Paxton geweldig. De linkshandige pitcher van de Boston Red Sox kon drie overwinningen bijschrijven in 31.0 innings tijd. Hij gooide 34 strikeouts en had twee starts waarin hij 7.0+ innings gooide. Op 6 juni moesten de Cleveland Guardians eraan geloven en op 30 juni de Toronto Blue Jays. Een minuscuul 1.74 ERA ontstond, nadat hij slechts zes earned runs had tegen gekregen en zijn tegenstanders in het slagperk hadden slechts een .165 slaggemiddelde.


PITCHER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: BLAKE SNELL

Voor de tweede maand op rij ging de Pitcher of the Month titel in de National League naar een werper van de San Diego Padres. Blake Snell kreeg dit keer de honneurs, nadat Michel Wacha hem voorging in mei. Met een 15.39 K/9 en 53 strikeouts was Snell een echte strikeout-machine en hij behaalde in zijn laatste vier starts elke keer meer dan tien keer drieslag. Het is niet de eerste keer dat hij de trofee wint, want in 2018 won hij hem al twee keer eerder. De linkshandige werper liet een 0.87 ERA noteren tlgekoppeld aan een 0.68 WHIP. Zijn tegenstanders hadden een slaggemiddelde van .124 en kwamen niet verder dan een OPS van .384. Zou één van de drie andere starters van de Padres ervandoor kunnen gaan met de prijs in juli?


ROOKIE OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: GUNNAR HENDERSON

Na tweemaal Josh Jung was het eindelijk tijd voor een nieuwe winnaar van de Rookie of the Month in de American League. Dit keer won Gunnar Henderson hem. De derdehonkman van de Baltimore Orioles sloeg zes homeruns met zestien RBI. Het was daarmee eindelijk de maand van zijn doorbraak, want Henderson had het moeilijk tijdens de eerste maanden van het seizoen. Hij kwam niet verder dan een OPS van .702, maar in juni maakte hij daar korte metten mee. In de afgelopen maand had hij een OPS van .994 en een slaggemiddelde van .320 en dat in slechts twintig wedstrijden. De Orioles zullen hopen dat hij dit niveau kan vasthouden en misschien kan hij volgend seizoen Adley Rutschman achterna. De catcher van de franchise werd namelijk toegevoegd aan de Homerun Derby in Seattle.


ROOKIE OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: CORBIN CARROLL

Samen met Josh Jung schreef Corbin Carroll geschiedenis. Hij werd verkozen als startende buitenvelder voor de All-Star Game en daarmee hebben de American League en National League voor het eerst in de geschiedenis beide een rookie in hun startende line-up. In de maand juni liet Carroll wederom zien waarom hij zijn plaatsje in Seattle heeft verdiend. Hij sloeg acht homeruns, was goed voor 22 RBI en 25 runs en stal acht honken. Daarnaast had hij een slaggemiddelde van .291 en een OPS van .979. Echter zullen veel Arizona Diamondbacks-fans geschrokken zijn op donderdagavond. Na een gemiste swing greep hij naar zijn schouder en verliet de wedstrijd. Na enkele tests bleek er niets aan de hand te zijn, maar toch zal het gevoel niet enorm goed zijn waarmee de D-Backs naar de All-Star Game gaan.


RELIEVER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: FÉLIX BAUTISTA

Zoals eerder gezegd is het dus al de tweede Reliever of the Month award voor Felix Bautista. Hij werd daarmee de tweede Baltimore Orioles-speler die deze maand een award pakte. Hij verzamelde zeven saves in 10.2 innings aan werk en kreeg slechts één earned run tegen. Daar tegenover stonden 22 strikeouts, waarvan de helft te danken was aan een pitch die meer dan 100 mph ging. Zijn snelste pitch gooide hij tegen Cincinnati Reds-speler Spencer Steer. Met 103.3 per uur moet hij toch nog altijd Jhoan Duran voor zich laten. Die gooide dit seizoen al een pitch van 104.6 mph.


RELIEVER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: CRAIG KIMBREL

Met een ERA van 5.85 zag het er na de eerste twee maanden van het seizoen niet goed uit voor Craig Kimbrel. De closer van de Philadelphia Phillies kon zijn vorm maar niet vinden en werd aan alle kanten aan gort geslagen. Toen stond de maand juni voor de deur en daarin liet Kimbrel zien dat hij zeker het pitchen nog niet verleerd is. Hij gooide 21 keer drieslag en had een ERA van 0.69 en dat in 13.0 innings. Daarnaast kon hij vijf saves bijschrijven bij zijn totaal dat nu op dertien staat. Voor de 35-jarige werper is het niet de eerste keer dat hij de award in ontvangst mag nemen. In 2017 werd de award geïntroduceerd en toen won hij hem ook één keer.


MLB TEAM OF THE MONTH

Shohei Ohtani, Ronald Acuña Jr., Félix Bautista en Blake Snell waren de spelers die naast hun awards ook een plekje in het Team of the Month van MLB kregen. Jonah Heim zorgde ervoor dat de Texas Rangers hun streak van minimaal één speler in het team van de maand behielden. Matt Olson neemt plaats op het eerste honk, terwijl Luis Arraez op op jacht naar .400 zijn plek op het tweede honk verdiende.

Corey Seager was de tweede Texas Rangers-speler die zich toegevoegd zag worden, maar na zijn maand juni is dat ook niet raar. Hij sloeg vijf homeruns, had 25 RBI en had een slaggemiddelde van .368. Jose Ramirez maakte het binnenveld compleet. Hij sloeg zeven homeruns, vijf doubles en twee triples. Daarnaast had hij een slashline van .330/.400/.630.

In het buitenveld maakte Acuña Jr. dus zijn opwachten, maar ook Luis Robert Jr. en Eddie Rosario kregen de honneurs. Rosario sloeg 27 hits in 83 slagbeurten wat leidde tot een slaggemiddelde van .325. Ook sloeg hij twee doubles, één triple en negen homeruns. Luis Robert Jr. voegde zichzelf bij het gezelschap wat gaat uitvechten wie de Homerun Derby gaat winnen. Zijn seizoenstotaal binnen die statistiek staat op 25, maar in de maand juni kwam hij tot elf homeruns. Hij stal vier honken en had 16 RBI, dat alles in 99 slagbeurten.

Coverfoto: Kyodo News

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen