Rookie Watch editie VIII: Feest bij de Mets

De achtste editie van de Rookie Watch komt iets eerder. De All-Star Game staat namelijk voor de deur en daarom staat deze editie stil bij de laatste week voordat het seizoen op de helft is. Bij de New York Mets was het feest met rookies Kodai Senga en Francisco Alvarez die de show stalen. Verder nog vier andere rookies in willekeurige volgorde.

KODAI SENGA (New York Mets)

Stats: 8.0 IP, 12 K’s, 1 ER, 4 H, 1 BB

De Japanner Kodai Senga van de New York Mets was en fuego in zijn laatste start voor de All-Star Break. Hij gooide 8.0 innings en kreeg slechts, vier hits, één earned run en één vrije loop tegen. Daarmee versloeg hij de Arizona Diamondbacks en kwam zijn record op zeven overwinningen en vijf verliespartijen te staan. Ook gooide hij twaalf strikeouts. Dat hoge aantal haalde hij slechts één keer eerder in zijn eerste seizoen in de Majors. Op 17 mei was hij met hetzelfde aantal de Tampa Bay Rays de baas, maar die wedstrijd heeft nu dus gezelschap.

Alsof het niet nog beter kon voor Senga werd hij ook in zijn rookiejaar opgeroepen voor de All-Star Game. Hij vervangt Chicago Cubs-pitcher Marcus Stroman en zal zeer waarschijnlijk niet in actie komen, maar de eer is er toch. Hij startte dit seizoen tot nu toe zestien keer op de heuvel voor de Mets en gooide 89.2 innings. Daarin kwam hij tot 113 keer drieslag en een WHIP van 1.28. De 30-jarige rechtshandige werper is daarmee de vijftiende Japanner in de geschiedenis van Major League Baseball die zichzelf een All-Star mag noemen.


FRANCISCO ALVAREZ (New York Mets)

Stats: .435 (10-uit-23), 4 HR, 8 RBI, 1.437 OPS

Kodai Senga was niet de enige rookie van de New York Mets die in de afgelopen week de aandacht opeiste. Catcher Francisco Alvarez had een geweldige week, sloeg vier homeruns en dat terwijl hij slechts tot tien hits kwam. Hij nam daarmee acht RBI voor zijn rekening en had een OPS van 1.437. In de drie wedstrijden durende series met de Arizona Diamondbacks sloeg hij in elke wedstrijd een homerun. In het tweede duel van de series hadden de D-Backs een 1-0 voorsprong in de negende inning. Alvarez had zelfs al twee slag aan zijn broek en dus leek de wedstrijd gespeeld. De 21-jarige kreeg het echter in zijn laatste poging voor elkaar om de bal de tribunes in te slaan en daarmee was de wedstrijd weer gelijk. Uiteindelijk wonnen de Mets zelfs de wedstrijd, het maakte Alvarez als een kind zo blij.

Niet alleen tegen de Arizona Diamondbacks liep het storm voor de jonge catcher. De volgende series namen de Mets het op tegen de San Diego Padres en ook in die series liet hij van zich horen. In vijf slagbeurten sloeg hij vier hits, al kwam hij daarmee nooit verder dan het eerste honk. In de tiende inning sloeg hij Jeff McNeil over de plaat voor een RBI-single. Daarmee vergrootte hij de voorsprong van de Mets in de tiende inning en zo boekten zij hun vierde overinning op een rij.


BRYAN WOO (Seattle Mariners)

Stats: 12.0 IP, 11 K’s, 3 ER, 6 H, 3 BB

Slechts twee spelers mochten de afgelopen zeven dagen twee starts bijschrijven. Eén daarvan was Bryan Woo van de Seattle Mariners en niemand kon hem raken. Hij gooide 12.0 innings tegen de San Francisco Giants en de Houston Astros. Hij verdeelde zijn innings mooi over beide wedstrijden en gooide elf keer drieslag. In dat klassement moest hij alleen de eerder genoemde Kodai Senga voorlaten. Zijn fastball heeft een gemiddelde snelheid van 95 mph en is daarmee niet een van de snelste in MLB. Toch hadden de Giants er genoeg moeite mee, want vijf keer kregen zij aan de hand van die pitch een strikeout om de oren. Tegen de Astros daarentegen leunde hij meer op zijn sinker en cutter: vier keer gooide hij daarmee een drieslag.

De wedstrijd tegen de San Francisco Giants was überhaupt een speciaal moment voor Woo. Zijn beide grootouders zijn al van respectabele leeftijd en kwamen op bezoek om hem voor het eerst professioneel te zien pitchen. Hij stelde niet teleur. Zeven keer deelde hij een K uit, maar zijn 6.0 innings aan werk maakte het tevens zijn langste wedstrijd tot dan toe. Saillant detail was dat zijn opa en Woo samen vroeger voor de Giants juichten.


ELLY DE LA CRUZ (Cincinnati Reds)

Stats: .467 (14-uit-30), HR, 3 2B, BB, 4 RBI, 7 SB, 1.136 OPS

Elly De La Cruz is een fenomeen. Keer op keer blijft hij zich bewezen en zo ook de laatste week voor de All-Star break. Dit keer had hij een slaggemiddelde van .467 in dertig slagbeurten. Hij sloeg één homerun, drie doubles en had één vrije loop. Het verhaal rondom zijn enige homerun van de week was wel een bijzondere. De Cincinnati Reds waren op bezoek bij de Washington Nationals, toen De La Cruz zijn knuppel moest inleveren voor controle. Dave Martinez wilde namelijk checken of de knop aan het uiteinde van zijn knuppel wel legaal was. De Dominicaan had tijdens zijn tijd in de Majors telkens met dezelfde knuppel geslagen, dus hij kreeg zijn knuppel snel terug. Een paar innings later raakte hij de bal perfect op diezelfde knuppel en liet dat even weten aan manager Martinez.

Naast de geweldige hits van De La Cruz kan hij nog een ding heel erg goed. Het snelheidsmonster vliegt over de honken en dat hebben ze ook geweten bij de Milwaukee Brewers. Hij stal in de afgelopen week zeven honken, maar het grootste gedeelte daarvan stal hij in de tweede wedstrijd van de series tegen de Brewers. In twee pitches tijd stal hij het tweede, het derde en het thuishonk om vervolgens dus te scoren. Daarmee is hij slechts de tweede speler sinds 1961 die tijdens een slagbeurt drie honken stal. Rod Carew ging hem voor in 1969 bij de Minnesota Twins.


CODY BRADFORD (Texas Rangers)

Stats: 7.1 IP, 5 K’s, 1 ER, 5 H, 1 BB

Vanaf jongs af aan is Cody Bradford al een Texas Rangers-fan. Normaliter gooit hij vaker uit de bullpen dan als starter, maar in de afgelopen week stond hij één keer als starter op de heuvel. Op bezoek bij de Washington Nationals besloot manager Bruce Bochy Bradford de kans te geven. Pitcher Martin Perez kreeg rust tot na de All-Star break en dus startte hij pas zijn vijfde wedstrijd. Het bleek een goeie wedstrijd voor de 25-jarige, want hij werd pas na 5.0 innings van de heuvel gehaald. Hij had in die tijd slechts één hit tegen gekregen, al was dat wel een homerun. Na 5.0 innings kom je in aanmerking voor de overwinning als pitcher en als kers op de taart wonnen de Rangers ook nog. Daarmee kon Bradford de eerste MLB-overwinning uit zijn carrière noteren.

Na afloop droop het geluk er vanaf voor de camera van de lokale sportzender. “Het was erg warm en zweterig, maar ik voel dat ik deze overwinning heb verdiend. Ik begin steeds meer door te krijgen wat catchers Jonah Heim of Mitch Garver van mij vragen en daardoor krijg ik steeds meer zelfvertrouwen. Er is een enorme leerweg in professioneel honkbal en mijn debuut tegen de Atlanta Braves bewees dat.”


MASATAKA YOSHIDA (Boston Red Sox)

Stats: .455 (10-uit-22), HR, 2 2B, 3 RBI, SB, 1.137 OPS

We begonnen deze editie van de Rookie Watch met een Japanner, maar sluiten er ook met één af. Masataka Yoshida liet zich afgelopen week weer gelden bij de Boston Red Sox. Het is niet de eerste keer dat hij in de Rookie Watch verschijnt, want ook in de derde editie was hij er bij. Ditmaal sloeg hij tien hits in 22 slagbeurten met één homerun en twee doubles. Zijn enige homerun van de week sloeg hij tegen de Oakland Athletics. Nou is dat op zichzelf geen wonder, aangezien de A’s roemloos onderaan staan, maar de plaats waar hij het deed wel. Yoshida sloeg een bal in tegenovergestelde richting net over het groene monster op Fenway Park.

De gehele week voor de All-Star break sloeg Yoshida telkens in elke wedstrijd twee hits of meer. Daarmee presteerde hij iets wat al sinds 1942 niet meer is gebeurd in Boston. Johnny Pesky sloeg namelijk toen voor het laatst zeven wedstrijden achter elkaar twee of meer hits voor de Boston Red Sox. Voor Yoshida zal het de vraag zijn of hij er acht wedstrijden van kan maken. Na de break gaan de Boston Red Sox op bezoek bij de Chicago Cubs en daar zal de streak van de Japanner wederom getest worden.

Coverfoto: Mark J. Rebilas

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen